top of page

ΦΟΡΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ

ΣΑΛΑΩΡΑ_edited.jpg

ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ
μια θάλασσα κλειστή
Καθαρά Δευτέρα 25-27 Φεβρουαρίου 2023

Ελάτε με τη Γεωπαιδεία να βιώσουμε μια ταξιδιωτική εμπειρία γεμάτη γνώση, φύση και ιστορία στα «άκρα της Ελλάδας».

Σε 5 ημέρες θα γνωρίσουμε μια από τις πιο απομακρυσμένες γωνιές της χώρας μας, θα ζήσουμε αυτά που απλόχερα προσφέρει ο ποταμός Έβρος, θα περιηγηθούμε σε υγροτόπους και πυκνά δάση, θα θαυμάσουμε την άγρια ζωή αλλά και σπάνια απολιθώματα, θα μάθουμε για την τέχνη του μεταξιού, θα βιώσουμε τη ζωή στα σύνορα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και θα γευτούμε θρακιώτικα προϊόντα.

Ο ποταμός Έβρος, με τη ροή και το δυναμικό του, προκάλεσε και προκαλεί παγκόσμιο ενδιαφέρον και διαμορφώνει τη δική του έντονη παρουσία στη μυθολογία και την ιστορία. Μέσα στο χρόνο, ονομάστηκε Έβρος, Ρόμβος ή Μαρίτσα και χαρακτηρίστηκε ως μεγαλοπρεπής, ορμητικός, κάλλιστος, χρυσοφόρος και αργυρορρύτης. Είναι ο θεός της ευφορίας και της καταστροφής, ο θεός της Θράκης. Θα μάθουμε το ρόλο και τη σχέση του ποταμού με τον άνθρωπο σε κάθε εποχή από την προϊστορία μέχρι και σήμερα. Θα ακούσουμε πολυθρύλητες μυθολογικές αφηγήσεις αλλά και σύγχρονες ιστορίες για καταστροφές από πλημμύρες σε καλλιέργειες και οικίες και φυσικά θα μάθουμε και θα δούμε από κοντά το σημερινό συνοριακό όριο.

Στον Ν. Έβρου βρίσκονται δύο από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές της χώρας μας όπου φιλοξενούνται σημαντικά είδη πανίδας σε Εθνικό, Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο. Το Εθνικό Πάρκο Δέλτα του Έβρου αποτελεί έναν από τους πιο παραγωγικούς και ανανεώσιμους φυσικούς πόρους στη χώρα μας με πολλαπλά οφέλη για τον άνθρωπο. Με βαρκάδα στο εντυπωσιακό δέλτα του ποταμού θα ενημερωθούμε για την τεράστια αξία του υγροτοπικού αυτού οικοσυστήματος και θα γνωρίσουμε από κοντά τους ντόπιους που δραστηριοποιούνται στο Δέλτα με επίσκεψη στις καλύβες τους. Στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς, πεζοπορώντας σε ένα πυκνό δάσος από πεύκα και δρυς θα καταλήξουμε σε παρατηρητήριο για ορνιθοπαρατήρηση. Θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε σπάνια αρπακτικά πουλιά στο φυσικό τους περιβάλλον, αφού τρία από τα τέσσερα είδη γύπα της Ευρώπης και η μοναδική αποικία Μαυρόγυπα στα Βαλκάνια απαντώνται εδώ.

Στη Λευκίμμη, θα «ταξιδέψουμε» στο παλαιοπεριβάλλον του Έβρου όπου περπατώντας στο καταπράσινο πυκνό δάσος που φύεται πάνω σε ηφαιστειακά πετρώματα, θα ανακαλύψουμε απολιθωμένους κορμούς δέντρων 40 εκατομμυρίων ετών! Θα ενημερωθούμε για τους τρόπους απολίθωσης και θα γνωρίσουμε μια γεωλογική και φυσική «μετανάστευση» που πραγματοποιείται στον Ελλαδικό χώρο.

Κατά την επίσκεψη μας στη Θράκη, θα γνωρίσουμε την πόλη της Ξάνθης και τη Αλεξανδρούπολης μέσα από ξεναγήσεις και περιηγήσεις στα σοκάκια τους και θα απολαύσουμε περίφημες θρακικές γεύσεις όπως λουκάνικα και καβουρμάδες αλλά και χειροποίητα γλυκά. Στο Διδυμότειχο και την Ορεστιάδα, στα σταυροδρόμια λαών και πολιτισμών, θα επισκεφτούμε κάστρα και οθωμανικά μνημεία και θα απολαύσουμε στιγμές χαλάρωσης σε παρόχθια δάση στους ποταμούς Ερυθροπόταμο και Άρδα.

Στο Σουφλί, την πόλη του μεταξιού, θα μάθουμε τα πάντα για την τέχνη της σηροτροφίας και μεταξουργίας, θα επισκεφτούμε τα «κουκουλόσπιτα» και τα μουσεία του, ενώ το ταξίδι μας στο χρόνο θα ολοκληρωθεί ξετυλίγοντας το νήμα του μεταξοσκώληκα σε βιωματικό εργαστήριο αναπήνισης κουκουλιών.

Συνοδοί επιστήμονες, σε όλη την εκδρομή, μοιράζονται βιωματική γνώση (περιβαλλοντική εκπαίδευση)

προσφέροντας μια μοναδική και αξέχαστη εμπειρία!

ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΕΒΡΟΣ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΕΒΡΟΣ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΕΒΡΟΣ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΕΒΡΟΣ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΕΒΡΟΣ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΕΒΡΟΣ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΕΒΡΟΣ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΕΒΡΟΣ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΕΒΡΟΣ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΕΒΡΟΣ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΕΒΡΟΣ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΕΒΡΟΣ

​ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ*

 

1η ΗΜΕΡΑ - ΠΕΜΠΤΗ 9/6/2022

07:00 Αναχώρηση από Αθήνα (Μετρό Εθνική Άμυνα, παράδρομος ανόδου Λεωφ. Μεσογείων). Μετά τις απαραίτητες στάσεις και αφού το μεσημέρι έχουμε γευματίσει στο χωριό Λιτόχωρο στους πρόποδες του Ολύμπου, θα φτάσουμε στην πανέμορφη πόλη της Ξάνθης. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και ξεκούραση. Αργά το απόγευμα θα ξεναγηθούμε περπατώντας στα σοκάκια της παλιάς πόλης όπου θα θαυμάσουμε κτίρια του 19ου αιώνα με τα χαγιάτια και τα ξύλινα σαχνισιά, τα πανέμορφα κτίρια της δημοτικής πινακοθήκης, του Δημαρχείου και του λαογραφικού μουσείου, θα επισκεφτούμε το σπίτι του Χατζιδάκι και θα απολαύσουμε τη θέα του μυθικού ποταμού Κόσυνθου που διασχίζει την πόλη. Ελεύθερο βράδυ στην πόλη της Ξάνθης.

2η ΗΜΕΡΑ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10/6/2022

Μετά το πρωινό μας στο ξενοδοχείο, θα ξεκινήσουμε τη διαδρομή για τον τελικό προορισμό μας, το Ν. Έβρου. Αρχικά, θα κατευθυνθούμε προς την παραλία της Ν. Μάκρης και μέσα από μια εύκολη πεζοπορική διαδρομή θα επισκεφτούμε την σπηλιά του Κύκλωπα, εκεί που λέγεται πως ο Οδυσσέας τύφλωσε τον Κύκλωπα Πολύφημο ενώ ο γειτονικός νεολιθικός οικισμός μαρτυρά την ύπαρξη του ανθρώπου από το 4500πΧ. Στη συνέχεια θα πιούμε καφέ στο λιμανάκι της περιοχής με θέα το Θρακικό πέλαγος και τη Σαμοθράκη. Στην πόλη της Αλεξανδρούπολης θα επισκεφτούμε το Εθνολογικό μουσείο, το οποίο βρίσκεται 5 λεπτά με τα πόδια από τον φάρο, σήμα κατατεθέν της πόλης. Το μεσημέρι θα φάμε σε επιλεγμένη ταβέρνα της περιοχής με αρμένικη κουζίνα. Έπειτα, θα κατευθυνθούμε στις Φέρες όπου θα επισκεφτούμε τον Ναό της Παναγίας Κοσμοσώτειρας που αποτελεί στολίδι της περιοχής και ένα από τα καλύτερα δείγματα Κωνσταντινουπολίτικης αρχιτεκτονικής στον Ελλαδικό χώρο. Στην Μονάδα Διαχείρισης θα ενημερωθούμε για την τεράστια σημασία του Έβρου ως υδροβιότοπο και θα αφεθούμε στο τοπίο με μια μοναδική περιήγηση με βάρκες στο Δέλτα του Έβρου. Ακριβώς στα σύνορα με την Τουρκία, θα δούμε το «φράχτη» το πρόσφατο χαλύβδινο τείχος δεκάδων χιλιομέτρων που σε αφήνει άφωνο με το μέγεθος του. Στις εκβολές και τις λιμνοθάλασσες του δεύτερου μεγαλύτερου ποταμού της ΝΑ Ευρώπης, θα θαυμάσουμε την άγρια φύση, θα παρατηρήσουμε πλήθος σπάνιων πουλιών, θα χαθούμε μέσα στα κανάλια, στα παρόχθια δάση, στα έλη και στις καλαμιές του ποταμού και θα γνωρίσουμε τους ντόπιους ψαράδες της περιοχής πίνοντας το φημισμένο εβρίτικο τσίπουρο τους. Το βράδυ άφιξη στο Τυχερό και τακτοποίηση σε οικοτουριστικό ξενώνα δίπλα σε λίμνη που δημιουργήθηκε σε παραπόταμο του Έβρου.

 

3η ΗΜΕΡΑ - ΣΑΒΒΑΤΟ 11/6/2022

Μετά το πρωινό μας στο ξενοδοχείο, θα ξεκινήσουμε τις δραστηριότητές μας με επίσκεψη σε ένα από τα σημαντικότερα δάση της χώρα μας, το δάσος της Δαδιάς. Στις εγκαταστάσεις του Φορέα Διαχείρισης θα ενημερωθούμε για τα άγρια αρπακτικά πουλιά που ζουν εκεί και την τεράστια σημασία του δάσους για τη φύση και τον άνθρωπο. Θα μεταφερθούμε με όχημα του Φορέα στη ζώνη απόλυτης προστασίας της φύσης και στο παρατηρητήριο των αρπακτικών πουλιών. Θα θαυμάσουμε τη θέα προς τον χώρο ενισχυτικής τροφοδοσίας όπου αν είμαστε τυχεροί θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε γύπες και αετούς να τρέφονται στο φυσικό τους περιβάλλον. Στη συνέχεια μέσα από ένα πυκνό δάσος τραχείας πεύκης, θα πεζοπορήσουμε μια εύκολη διαδρομή στον παλιό καρόδρομο που συνέδεε την Δαδιά με τις καλλιέργειες και στα μονοπάτια που χρησιμοποιούσαν οι κτηνοτρόφοι. Αφού αφουγκραστούμε τα κελαηδήματα μικρών πουλιών και θαυμάσουμε την άγρια χλωρίδα της περιοχής, θα ολοκληρώσουμε τη βόλτα μας με έναν χαλαρωτικό καφέ μέσα στο πράσινο. Το μεσημέρι θα μεταφερθούμε στο Σουφλί, στην πόλη του μεταξιού για να γνωρίσουμε την ιστορία, την τέχνη και την παραγωγή της πολύτιμης υφαντικής ίνας ζωικής προέλευσης. Θα επισκεφτούμε το Μουσείο Μετάξης του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, το κουκουλόσπιτο της Δήμητρας, το λαογραφικό μουσείο «Τα Γνάφαλα» ενώ την εμπειρία μας θα ολοκληρώσει ένα βιωματικό εργαστήριο αναπήνισης κουκουλιών στο Μουσείο Τέχνης Μεταξιού. Σε παραδοσιακή ταβέρνα της περιοχής θα γευτούμε τοπικά προϊόντα όπως ο καβουρμάς σαγανάκι και τα θρακιώτικα λουκάνικα. Το απόγευμα θα επισκεφτούμε το απολιθωμένο δάσος της Λευκίμμης όπου θα ξεναγηθούμε σε έκθεση με εντυπωσιακά ευρήματα και θα περιηγηθούμε σε ένα δάσος ανακαλύπτοντας απολιθώματα δέντρων 40 εκατομμυρίων ετών. Επιστροφή στο Τυχερό και φαγητό σε ταβέρνα του χωριού με τοπικά εδέσματα.

4η ΗΜΕΡΑ - ΚΥΡΙΑΚΗ 12/6/2022

Μετά το πρωινό μας στο ξενοδοχείο, θα ξεκινήσουμε την περιήγηση μας στα βόρεια του νομού στη συμβολή του θεοποιημένου Έβρου και του Ερυθροπόταμου και τους δίδυμους λόφους του Διδυμοτείχου. Θα ξεναγηθούμε στο περίφημο Κάστρο Καλέ, θα θαυμάσουμε την θέα της πόλης από ψηλά, θα μάθουμε για την ιστορία, τον πολιτισμό, τη συνύπαρξη θρησκειών και το ρόλο της μορφολογίας και του φυσικού περιβάλλοντος στη διαχρονική κατοίκηση της περιοχής. Στις όχθες του ποταμού Άρδα, εκεί που κάθε χρόνο συναντώνται οι νέοι της περιοχής για το περίφημο river party, θα μάθουμε για την σημασία του ποταμού στην τοπική κοινωνία, θα απολαύσουμε τον καφέ μας στο παρόχθιο δάσος ενώ οι πιο θαρραλέοι θα μπορούν να κάνουν και μια βουτιά στα νερά του. Στην Ορεστιάδα θα δοθεί ελεύθερος χρόνος για γνωριμία με τη νεότερη πόλη της Ελλάδας όπου οι κάτοικοί της κουβαλούν την ιστορία της προσφυγιάς. Κοντά στο βορειότερο σημείο της Ελλάδας, στον ακριτικό Πεντάλοφο Έβρου, θα επισκεφθούμε ένα πρότυπο και από τα μεγαλύτερα εκτροφεία θηραμάτων στα Βαλκάνια όπου θα γευτούμε ιδιαίτερα κρέατα μέσα στη φύση. Το βράδυ επιστροφή στο Τυχερό.

5η ΗΜΕΡΑ - ΔΕΥΤΕΡΑ ΑΓ.ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ 13/6/2022

Μετά το πρωινό μας στο ξενοδοχείο, θα αναχωρήσουμε για Αθήνα. Αναμενόμενη άφιξη, μετά τις απαραίτητες στάσεις και φαγητό, στις 22:00.

* το πρόγραμμα της εκδρομής ενδέχεται να τροποποιηθεί λόγω καιρικών συνθηκών.

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom

ΚΟΣΤΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ (ανά άτομο)

Ο αριθμός συμμετεχόντων δεν θα ξεπεράσει τα 30 άτομα

Τετράκλινο 470

Τρίκλινο 480€

Δίκλινο 500€

Μονόκλινο 620€

Στην τιμή της εκδρομής περιλαμβάνονται:

 

 • Όλα τα μεταφορικά με πούλμαν, οδηγό, διόδια

 • 1 διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο “Xanthippion” στην πόλη της Ξάνθης

 • 3 διανυκτερεύσεις στο ξενοδοχείο "Thrassa" στο Τυχερό Έβρου

 • 4 πρωινά

 • 5 πλούσια γεύματα σε επιλεγμένες ταβέρνες της περιοχής και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού

 • Δραστηριότητες:

- Ξενάγηση στην πόλη της Ξάνθης
- Ξενάγηση στην πόλη του Διδυμοτείχου
- Είσοδος στο Εθνολογικό μουσείο της Αλεξανδρούπολης
- Είσοδος στο Μουσείο Μετάξης του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς στο Σουφλί
- Είσοδος και βιωματικό εργαστήριο στο Μουσείο Τέχνης Μεταξιού στο Σουφλί

- Είσοδος και ενημέρωση στην παλαιοντολογική έκθεση του Απολιθωμένου Δάσους Λευκίμμης

- Επίσκεψη σε ιδιωτικό κουκουλόσπιτο στο Σουφλί

- Επίσκεψη στο λαογραφικό μουσείο «Τα Γνάφαλα» στο Σουφλί

- Επίσκεψη και ενημέρωση από τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου, Δαδιάς και Προστατευόμενων Περιοχών Ανατολικής Θράκης στις Φέρες

- Επίσκεψη και ενημέρωση από τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου, Δαδιάς και Προστατευόμενων Περιοχών Ανατολικής Θράκης στη Δαδιά
- Βαρκάδα στο Δέλτα του Έβρου

- Γνωριμία με τους ψαράδες της περιοχής και τσιπουρομεζέ στις καλύβες τους      

- Παρατήρηση πουλιών με τηλεσκόπια και κιάλια και ενημέρωση για την πανίδα της περιοχής

- Πεζοπορία με συνοδούς στη σπηλιά του Κύκλωπα στη Μάκρη Έβρου

- Πεζοπορία με συνοδούς στο δάσος της Δαδιάς

- Πεζοπορία με συνοδούς στο Απολιθωμένο Δάσος Λευκίμμης

- Επίσκεψη και περιήγηση στην Ορεστιάδα

- Επίσκεψη και περιήγηση στις Φέρες

- Επίσκεψη στον ποταμό Άρδα

 • 2 συνοδοί επιστήμονες σε όλη τη διάρκεια της εκδρομής με σκοπό την γνωριμία του ιδιαίτερου και μεγάλης σημασίας οικοσυστήματος της περιοχής

 • Λήψη και διανομή φωτογραφιών

 • Σχεδιασμός, οργάνωση και υλοποίηση εκδρομής από τη Γεωπαιδεία

 • Φόρος Διαμονής (Τέλος Διανυκτέρευσης), οι φόροι και οι νόμιμες κρατήσεις της επιχείρησής μας

 

Στην τιμή της εκδρομής δεν περιλαμβάνονται:

 • Αγορές στα τοπικά μαγαζιά

 • Ό,τι δεν αναφέρεται παραπάνω


Για κράτηση θέσης συμπληρώστε τη φόρμα

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδρομής,
κόστος, τρόπους κράτησης, πληρωμής,

τον προτεινόμενο ρουχισμό και εξοπλισμό,
τους όρους και προϋποθέσεις εδώ:

bottom of page