top of page

ΦΟΡΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ

ΣΑΛΑΩΡΑ_edited.jpg

ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ
μια θάλασσα κλειστή
16-18 Ιουνίου 2023

Αυτό το καλοκαίρι αποδράστε με τη Γεωπαιδεία και ελάτε να γνωρίσουμε δια ξηράς και θαλάσσης έναν από τους μεγαλύτερους ημίκλειστους κόλπους της χώρας με τεράστια οικολογική, επιστημονική και εκπαιδευτική αξία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

 

Το πολύπλοκο μωσαϊκό υγροτόπων του Αμβρακικού κόλπου έχει χαρακτηρισθεί ως Εθνικό πάρκο, προστατεύεται από τη σύμβαση Ραμσάρ και ανήκει στο Ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο περιοχών Natura 2000.  Τα Δέλτα που σχηματίζουν οι ποταμοί Άραχθος και Λούρος, οι 20 μικρές και μεγάλες λιμνοθάλασσες, οι εκτενείς καλαμιώνες, οι αλμυρόβαλτοι, τα υγρόφιλα παραποτάμια δάση, οι παραδοσιακές καλλιέργειες, οι λόφοι πλατύφυλλων δένδρων και οι μικρές νησίδες, συνθέτουν ένα μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα οικοσύστημα. Είναι το σπίτι για εκατοντάδες διαφορετικά είδη σπάνιων και προστατευόμενων υδρόβιων πουλιών αλλά και για προστατευόμενα θαλάσσια είδη όπως η χελώνα Caretta caretta και φυσικά το ρινοδέλφινο που έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για την ταινία «τα δελφινάκια του Αμβρακικού».

 

Άνθρωπος και φύση αλληλεπιδρούν και συμβιώνουν στον Αμβρακικό κόλπο αιώνες τώρα. Η περιοχή αποτέλεσε διαχρονικά το χερσαίο δρόμο που συνέδεε τη νότια Ελλάδα με την Ήπειρο, αλλά και έναν θαλάσσιο εμπορικό δρόμο προς το Ιόνιο και τη Μεσόγειο. Ο άνθρωπος βρήκε προστασία στη κλειστή θάλασσα του Αμβρακικού χτίζοντας πόλεις, χώρους οχύρωσης, γεφυρώνοντας τα ποτάμια και κατασκευάζοντας μεγαλειώδη έργα.  Τα ζεστά και προστατευμένα νερά του κόλπου και το φυσικό ιχθυοτροφείο που δημιουργείται προσέφεραν φαγητό και εργασία στους κατοίκους της περιοχής από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

 

Μια θάλασσα κλειστή που μας καλεί να τη γνωρίσουμε!

Η εκδρομή περιλαμβάνει ένα τριήμερο γεμάτο δραστηριότητες όπου βάση μας θα είναι η Πρέβεζα και το ξενοδοχείο «Άδωνις» δίπλα στην παραλία Μύτικα. Από εκεί, θα ξεναγηθούμε και θα περιηγηθούμε στη μεγαλύτερη σε έκταση αρχαία πόλη της Ελλάδας, τη Νικόπολη. Η Ρωμαϊκή αυτή πόλη χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Οκταβιανό, σε ανάμνηση της νίκης του ενάντια στον συστρατευμένο στόλο του Αντώνιου και της Κλεοπάτρας, στη ναυμαχία του Ακτίου το 31 π.Χ. Επίσης, θα επισκεφθούμε το αρχαιολογικό μουσείο Νικόπολης που αποτελεί ένα θεματικό μουσείο με κεντρική ιδέα που συνοψίζεται στη φράση «Μία ναυμαχία – Μία πόλη – Μία αυτοκρατορία» καθώς η μόνιμη έκθεσή του παρουσιάζει την ιστορία της ρωμαϊκής και βυζαντινής Νικόπολης περιγράφοντας όψεις της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής των κατοίκων της. Ανηφορίζοντας βόρεια, στην περιοχή του Αγ. Γεωργίου θα θαυμάσουμε το εντυπωσιακής ομορφιάς και μνημειώδες αρχιτεκτονικά Ρωμαϊκό Υδραγωγείο της Νικόπολης που υδροδοτούσε με ένα δίκτυο 50χλμ την πόλη των 150.000 κατοίκων.

Στην ίδια περιοχή, θα επισκεφθούμε τον ποταμό Λούρο που εκβάλλει στον Αμβρακικό και θα δούμε ένα από τα παλαιότερα υδροηλεκτρικά έργα της ΔΕΗ ενώ στον Κοκκινοπηλό θα περπατήσουμε πάνω σ’ ένα εξωγήινο τοπίο με κατακόκκινες γεωμορφές και θα μάθουμε για τη δημιουργία του μοναδικού αυτού γεωτόπου.

Στη θάλασσα του Αμβρακικού, θα κάνουμε κρουαζιέρα και θα έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να δούμε και να μάθουμε από κοντά για την πλούσια πανίδα του. Με λίγη τύχη, θα συναντήσουμε και θα γνωρίσουμε τα προστατευόμενα είδη που ζουν εκεί, όπως τα δελφίνια του Αμβρακικού, θαλάσσιες χελώνες και φυσικά πολλά σπάνια είδη υδρόβιων πουλιών.

 

Θα επισκεφθούμε παραδοσιακό «ιβάρι» και θα συναντήσουμε τους ντόπιους ψαράδες που θα μας ξεναγήσουν στο χώρο τους, θα ενημερωθούμε για την πλούσια ιχθυοπαραγωγή της περιοχής και θα μάθουμε βιωματικά για τις τοπικές τεχνικές αλιείας όπως το «νταλιάνι» και θα γνωρίσουμε από κοντά τα στάδια παραγωγής του αυγοτάραχου.

Τέλος, μέσα από παράκτιες περιηγήσεις και ακολουθώντας πανέμορφες διαδρομές, θα γνωρίσουμε το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής. Στο νησί της Κορωνησίας θα θαυμάσουμε σπάνια είδη πουλιών και θα μάθουμε από τους ντόπιους για την ιστορία του ενώ στην εγκαταλειμμένη πλέον Κόπραινα, που αποτέλεσε το κύριο λιμάνι του Αμβρακικού από τα βυζαντινά χρόνια μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα, θα μάθουμε για τη μεγάλη εμπορική κίνηση και σημασία για την ευρύτερη περιοχή και θα επισκεφθούμε τον φάρο της.

 

Στις λιμνοθάλασσες της Ροδιάς και Λογαρού θα κάνουμε ορνιθοπαρατήρηση, θα θαυμάσουμε τον μεγαλύτερο καλαμιώνα των Βαλκανίων από ψηλά και θα γνωρίσουμε αυτό το μοναδικό οικοσύστημα και τις πιέσεις που αντιμετωπίζει από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Η ολιστική εμπειρία ολοκληρώνεται γευόμενοι την τοπική γαστρονομία με τοπικά εδέσματα όπως τα ψάρια αλλά και τα διάσημα θαλασσινά του Αμβρακικού!

Συνοδοί επιστήμονες, σε όλη την εκδρομή, μοιράζονται βιωματική γνώση (περιβαλλοντική εκπαίδευση)

προσφέροντας μια μοναδική και αξέχαστη εμπειρία!

27-1_edited
Daliani_fishing
5
ac2
DSC04755
κορωνησία 02
κοπραινα 05
ac1
DSC04832
DSC04803
DSC04310_edited
DSC04746
ac3
DSC04686
DSC04668
DSC04568
DSC04501
DSC04482
DSC04477
DSC04460
DSC04324

​ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ*

 

1η ΗΜΕΡΑ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16/6/2023

08:00 Αναχώρηση από Αθήνα (Μετρό Εθνική Άμυνα, παράδρομος ανόδου Λεωφ. Μεσογείων). Μετά από τις απαραίτητες στάσεις και τη διάσχιση της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, θα ξεκινήσουμε την περιήγησή μας από το ιστορικό λιμάνι της Κόπραινας, στον βορειοανατολικό Αμβρακικό κόλπο. Εκεί, θα περπατήσουμε σε μια γλωσσόμορφη ξηρά ανάμεσα σε λιμνοθάλασσες, μέσα στο Δέλτα που σχηματίζει ο ποταμός Άραχθος. Στο φάρο της Κόπραινας θα ενημερωθούμε για τη μεγάλη ιστορική σημασία της περιοχής αλλά και για τον τρόπο δημιουργίας και εξέλιξης του Αμβρακικού κόλπου στο γεωλογικό χρόνο. Αργά το μεσημέρι, θα μεταφερθούμε σε ένα «ιβάρι», ένα παραδοσιακό ιχθυοτροφείο σε μία μικρή λιμνοθάλασσα δυτικά στον Αμβρακικό κόλπο. Θα ενημερωθούμε για τη σημασία της αλιείας στην περιοχή αφού εκεί, με τους ντόπιους ψαράδες θα έχουμε την ευκαιρία να βιώσουμε από κοντά τις διάφορες τοπικές παραδοσιακές τεχνικές αλιείας, να δούμε τα στάδια επεξεργασίας του αυγοτάραχου αλλά και να γευτούμε μαζί τους φρέσκα ψάρια από τη λιμνοθάλασσα. Αργά το απόγευμα θα τακτοποιηθούμε στο ξενοδοχείο μας. Ελεύθερο βράδυ.

2η ΗΜΕΡΑ - ΣΑΒΒΑΤΟ 17/6/2023

Μετά το πρωινό μας, θα ξεκινήσουμε για την Πρέβεζα όπου θα επιβιβαστούμε στα σκάφη του Amvrakikos cruises για μια κρουαζιέρα διάρκειας 5 ωρών στη θάλασσα του Αμβρακικού. Θα έχουμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε από ωκεανογράφο για πολλά είδη ζώων όπως θαλάσσιες χελώνες και υδρόβια πουλιά (και ίσως να δούμε αρκετά από αυτά!). Με την εμπειρία του καπετάνιου αλλά και με λίγη τύχη, θα συναντήσουμε και θα μάθουμε για τους σπουδαιότερους κατοίκους αυτού του κόλπου, τα ρινοδέλφινα. Στη διαδρομή μας, θα δούμε τον παραδοσιακό τρόπο αλιείας με το «νταλιάνι», θα θαυμάσουμε το κάστρο της Βόνιτσας μέσα από την θάλασσα και θα δούμε πολλές λουρονησίδες όπου ευθύνονται για τη δημιουργία των πολλών λιμνοθαλασσών εντός του κόλπου. Κατά τη διάρκεια της κρουαζιέρας, θα χαλαρώσουμε με βουτιές στα ήρεμα νερά του κόλπου και θα απολαύσουμε φρέσκα μαγειρεμένα θαλασσινά πάνω στο σκάφος. Το μεσημέρι θα δοθεί χρόνος για ξεκούραση. Το απόγευμα θα επισκεφθούμε το αρχαιολογικό μουσείο της Νικόπολης με τα πάνω από 1000 ευρήματα και μαζί με πιστοποιημένη ξεναγό θα περιηγηθούμε στον μεγαλύτερο σε έκταση αρχαιολογικό χώρο της Ελλάδας. Ελεύθερο βράδυ..

3η ΗΜΕΡΑ - ΚΥΡΙΑΚΗ 18/6/2023

Μετά το πρωινό μας, θα αναχωρήσουμε για τα βόρεια του κόλπου επισκεπτόμενοι αρχικά τη λιμνοθάλασσα της Ροδιάς όπου θα ενημερωθούμε για τον μεγαλύτερο καλαμιώνα των Βαλκανίων, θα κάνουμε ορνιθοπαρατήρηση και θα απολαύσουμε την πανοραμική θέα του μοναδικού αυτού οικοσυστήματος από ένα ψηλό παρατηρητήριο. Στη συνέχεια, θα επισκεφθούμε τον ποταμό Λούρο που εκβάλλει στον Αμβρακικό και το υδροηλεκτρικό του φράγμα. Ακριβώς δίπλα, θα ανηφορίσουμε στην περιοχή του Κοκκινοπηλού με τις εντυπωσιακές κατακόκκινες γεωμορφές και θα μάθουμε για τη δημιουργία του μοναδικού αυτού φαινομένου. Περπατώντας πάνω στους γήλοφους θα απολαύσουμε ένα εξωγήινο τοπίο που έχει και μεγάλη αρχαιολογική αξία καθώς εκεί βρέθηκε μεγάλος αριθμός λίθινων εργαλείων παλαιολιθικής εποχής. Αμέσως μετά, θα μεταφερθούμε στο Ρωμαϊκό υδραγωγείο της Νικόπολης και το πλατανόδασος του Αγ. Γεωργίου με τις πλούσιες πηγές που κινούν μέχρι και σήμερα νεροτριβές και αλευρόμυλο. Το μεσημέρι, θα μεταφερθούμε στο νησάκι της Κορωνησίας από μια στενή λωρίδα δρόμου 5χλμ ανάμεσα στη θάλασσα του Αμβρακικού και τη λιμνοθάλασσα Λογαρού. Σε αυτή την πανέμορφη διαδρομή, θα συναντήσουμε σε απόσταση αναπνοής πλήθος σπάνιων ειδών πουλιών και θα έχουμε την ευκαιρία να συναντήσουμε κάποιους από τους ελάχιστους κατοίκους της Κορωνησίας που θα μας ενημερώσουν για τη ζωή εκεί. Θα φάμε σε μια από τις πιο γνωστές ταβέρνες της, ξακουστή για τα φρέσκα ψάρια της και προϊόντα του Αμβρακικού. Το απόγευμα αναχώρηση για Αθήνα με εκτιμώμενη ώρα άφιξης 22:00.

* το πρόγραμμα της εκδρομής ενδέχεται να τροποποιηθεί λόγω καιρικών συνθηκών.

ΚΟΣΤΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ (ανά άτομο)

Ο αριθμός συμμετεχόντων δεν θα ξεπεράσει τα 30 άτομα

Τετράκλινο 320€

Τρίκλινο 340€

Δίκλινο 360€

Μονόκλινο 410€

Στην τιμή της εκδρομής περιλαμβάνονται:

 

 • Όλα τα μεταφορικά με πούλμαν, οδηγό, διόδια

 • Διέλευση γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου

 • 2 διανυκτερεύσεις με πρωινό στο ξενοδοχείο “Adonis hotel”

 • 1 γεύμα με φρέσκα ψάρια στα «ιβάρια» των ψαράδων

 • 1 γεύμα κατά την διάρκεια της κρουαζιέρας με φρέσκα θαλασσινά

 • 1 γεύμα σε παραδοσιακή ταβέρνα της περιοχής

 • Δραστηριότητες:

- Κρουαζιέρα στον κόλπο του Αμβρακικού και παρατήρηση δελφινιών σε συνεργασία με την Amvrakikos cruises

- Είσοδος και ξενάγηση στο Αρχαιολογικό μουσείο Νικόπολης
- Ξενάγηση στη Νικόπολη από πιστοποιημένο ξεναγό
- Συνάντηση και ενημέρωση με εκπρόσωπο της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων περιοχών του Αμβρακικού Κόλπου

- Συνάντηση και ενημέρωση με ψαράδες της περιοχής

- Επίδειξη και ενημέρωση των παραδοσιακών τεχνικών ψαρέματος

 • 2 συνοδοί επιστήμονες σε όλη τη διάρκεια της εκδρομής με σκοπό την γνωριμία του ιδιαίτερου και μεγάλης σημασίας οικοσυστήματος της περιοχής

 • Λήψη και διανομή φωτογραφιών

 • Σχεδιασμός, οργάνωση και υλοποίηση εκδρομής από τη Γεωπαιδεία

 • Φόρος Διαμονής (Τέλος Διανυκτέρευσης), οι φόροι και οι νόμιμες κρατήσεις της επιχείρησής μας

 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης

 

Στην τιμή της εκδρομής δεν περιλαμβάνονται:

 • Αγορές στα τοπικά μαγαζιά

 • Ό,τι δεν αναφέρεται παραπάνω

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδρομής,
κόστος, τρόπους κράτησης, πληρωμής,

τον προτεινόμενο ρουχισμό και εξοπλισμό,
τους όρους και προϋποθέσεις εδώ:


Για κράτηση θέσης συμπληρώστε τη φόρμα

Ολυμπιονικών 9Α ΤΚ 15232 Χαλάνδρι| info@geopedia.gr | τηλ. 2130299551 |Κιν. 6984198181

    Olympionikon 9Α 15232 Chalandri | info@geopedia.gr | tel. 2130299551 |Mob. 6984198181

WWF award en.png
 • Γεωπαιδεία ΚοινΣΕπ Facebook
 • Γεωπαιδεία ΚοινΣΕπ Instagram

ΜΗΤΕ 0208Ε60000871601
ΑΡΙΘΜΟΣ Γ.Ε.ΜΗ (Α.Γ.Ε.ΜΗ): 166243961000
© 2017 ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ ΚΟΙΝΣΕΠ | GEOPEDIA SCE

bottom of page