top of page

ΦΟΡΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ

ΣΑΛΑΩΡΑ_edited.jpg

ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ
μια θάλασσα κλειστή
27-29 Σεπτεμβρίου 2024

Αποδράστε με τη Γεωπαιδεία και ελάτε να γνωρίσουμε δια ξηράς και θαλάσσης
έναν από τους μεγαλύτερους ημίκλειστους κόλπους της χώρας με τεράστια οικολογική, επιστημονική και εκπαιδευτική αξία
σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

 

Το πολύπλοκο μωσαϊκό υγροτόπων του Αμβρακικού κόλπου έχει χαρακτηρισθεί ως Εθνικό πάρκο, προστατεύεται από τη σύμβαση Ραμσάρ και ανήκει στο Ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο περιοχών Natura 2000.  Τα Δέλτα που σχηματίζουν οι ποταμοί Άραχθος και Λούρος, οι 20 μικρές και μεγάλες λιμνοθάλασσες, οι εκτενείς καλαμιώνες, οι αλμυρόβαλτοι, τα υγρόφιλα παραποτάμια δάση, οι παραδοσιακές καλλιέργειες, οι λόφοι πλατύφυλλων δένδρων και οι μικρές νησίδες, συνθέτουν ένα μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα οικοσύστημα. Είναι το σπίτι για εκατοντάδες διαφορετικά είδη σπάνιων και προστατευόμενων υδρόβιων πουλιών αλλά και για προστατευόμενα θαλάσσια είδη όπως η χελώνα Caretta caretta και φυσικά το ρινοδέλφινο που έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για την ταινία «τα δελφινάκια του Αμβρακικού».

 

Άνθρωπος και φύση αλληλεπιδρούν και συμβιώνουν στον Αμβρακικό κόλπο αιώνες τώρα. Η περιοχή αποτέλεσε διαχρονικά το χερσαίο δρόμο που συνέδεε τη νότια Ελλάδα με την Ήπειρο, αλλά και έναν θαλάσσιο εμπορικό δρόμο προς το Ιόνιο και τη Μεσόγειο. Ο άνθρωπος βρήκε προστασία στη κλειστή θάλασσα του Αμβρακικού χτίζοντας πόλεις, χώρους οχύρωσης, γεφυρώνοντας τα ποτάμια και κατασκευάζοντας μεγαλειώδη έργα.  Τα ζεστά και προστατευμένα νερά του κόλπου και το φυσικό ιχθυοτροφείο που δημιουργείται προσέφεραν φαγητό και εργασία στους κατοίκους της περιοχής από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

 

Μια θάλασσα κλειστή που μας καλεί να τη γνωρίσουμε!

Η εκδρομή περιλαμβάνει ένα τριήμερο γεμάτο δραστηριότητες όπου βάση μας θα είναι η Πρέβεζα και το ξενοδοχείο Preveza City Comfort. Από εκεί, θα περιηγηθούμε στα στενά πλακόστρωτα στενά της πόλης της Πρέβεζας για να γνωρίσουμε την μακραίωνη ιστορία της πόλης. Κοντά της, θα επισκεφτούμε και θα ξεναγηθούμε στη μεγαλύτερη αρχαία πόλη της Ελλάδας, τη Νικόπολη. Η Ρωμαϊκή αυτή πόλη χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Οκταβιανό, σε ανάμνηση της νίκης του ενάντια στον συστρατευμένο στόλο του Αντώνιου και της Κλεοπάτρας, στη ναυμαχία του Ακτίου το 31 π.Χ. Επίσης, θα επισκεφθούμε το αρχαιολογικό μουσείο Νικόπολης που αποτελεί ένα θεματικό μουσείο με κεντρική ιδέα που συνοψίζεται στη φράση «Μία ναυμαχία – Μία πόλη – Μία αυτοκρατορία» καθώς η μόνιμη έκθεσή του παρουσιάζει την ιστορία της ρωμαϊκής και βυζαντινής Νικόπολης περιγράφοντας όψεις της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής των κατοίκων της. Ανηφορίζοντας βόρεια, στην περιοχή του Αγ. Γεωργίου θα θαυμάσουμε το εντυπωσιακής ομορφιάς και μνημειώδες αρχιτεκτονικά Ρωμαϊκό Υδραγωγείο της Νικόπολης που υδροδοτούσε με ένα δίκτυο 50χλμ την πόλη των 150.000 κατοίκων. Στην ίδια περιοχή, θα επισκεφθούμε τον ποταμό Λούρο που εκβάλλει στον Αμβρακικό και θα δούμε ένα από τα παλαιότερα υδροηλεκτρικά έργα της ΔΕΗ ενώ στον Κοκκινοπηλό θα περπατήσουμε πάνω σ’ ένα «εξωγήινο» τοπίο με κατακόκκινες γεωμορφές και θα μάθουμε για τη δημιουργία του μοναδικού αυτού γεωτόπου.

Στη θάλασσα του Αμβρακικού, θα κάνουμε κρουαζιέρα και θα έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να δούμε και να μάθουμε από κοντά για την πλούσια πανίδα του. Με λίγη τύχη, θα συναντήσουμε και θα γνωρίσουμε τα προστατευόμενα είδη που ζουν εκεί, όπως τα δελφίνια του Αμβρακικού, θαλάσσιες χελώνες και φυσικά πολλά σπάνια είδη υδρόβιων πουλιών. Θα επισκεφθούμε παραδοσιακό «ιβάρι» και θα συναντήσουμε τους ντόπιους ψαράδες που θα μας ξεναγήσουν στο χώρο τους, θα ενημερωθούμε για την πλούσια ιχθυοπαραγωγή της περιοχής και θα μάθουμε βιωματικά για τις τοπικές τεχνικές αλιείας όπως το «νταλιάνι» και θα γνωρίσουμε από κοντά τα στάδια παραγωγής του αυγοτάραχου.

Τέλος, μέσα από παράκτιες περιηγήσεις και ακολουθώντας πανέμορφες διαδρομές, θα γνωρίσουμε το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής. Στο νησί της Κορωνησίας θα θαυμάσουμε σπάνια είδη πουλιών και θα μάθουμε για την ιστορία του, ενώ στην εγκαταλειμμένη πλέον Κόπραινα, που αποτέλεσε το κύριο λιμάνι του Αμβρακικού από τα βυζαντινά χρόνια μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα, θα μάθουμε για τη μεγάλη εμπορική κίνηση και σημασία για την ευρύτερη περιοχή και θα επισκεφθούμε τον φάρο της.

Η ολιστική εμπειρία ολοκληρώνεται γευόμενοι την τοπική γαστρονομία με τοπικά εδέσματα όπως τα ψάρια αλλά και τα διάσημα θαλασσινά του Αμβρακικού!

Συνοδοί επιστήμονες, σε όλη την εκδρομή, μοιράζονται βιωματική γνώση (περιβαλλοντική εκπαίδευση)

προσφέροντας μια μοναδική και αξέχαστη εμπειρία!

ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ

​ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ*

 

1η ΗΜΕΡΑ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/9/2024

08:00 Αναχώρηση από Αθήνα (Μετρό Εθνική Άμυνα, παράδρομος ανόδου Λεωφ. Μεσογείων). Μετά από τις απαραίτητες στάσεις και τη διάσχιση της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, θα ξεκινήσουμε την περιήγησή μας από το ιστορικό λιμάνι της Κόπραινας, στον βορειοανατολικό Αμβρακικό κόλπο. Εκεί, θα περπατήσουμε σε μια γλωσσόμορφη ξηρά ανάμεσα σε λιμνοθάλασσες, μέσα στο Δέλτα που σχηματίζει ο ποταμός Άραχθος. Στο φάρο της Κόπραινας θα ενημερωθούμε για τη μεγάλη ιστορική σημασία της περιοχής αλλά και για τον τρόπο δημιουργίας και εξέλιξης του Αμβρακικού κόλπου στο γεωλογικό χρόνο. Αργά το μεσημέρι, θα μεταφερθούμε σε ένα «ιβάρι», ένα παραδοσιακό ιχθυοτροφείο σε μία μικρή λιμνοθάλασσα δυτικά στον Αμβρακικό κόλπο. Θα ενημερωθούμε για τη σημασία της αλιείας στην περιοχή αφού εκεί, με τους ντόπιους ψαράδες θα έχουμε την ευκαιρία να βιώσουμε από κοντά τις διάφορες τοπικές παραδοσιακές τεχνικές αλιείας, να δούμε τα στάδια επεξεργασίας του αυγοτάραχου αλλά και να γευτούμε μαζί τους φρέσκα ψάρια από τη λιμνοθάλασσα. Αργά το απόγευμα θα τακτοποιηθούμε στο ξενοδοχείο μας. Ελεύθερο βράδυ.

2η ΗΜΕΡΑ - ΣΑΒΒΑΤΟ 28/9/2024

Μετά το πρωινό μας, θα περπατήσουμε μέχρι το λιμάνι της Πρέβεζας όπου θα επιβιβαστούμε στα σκάφη του Amvrakikos cruises για μια κρουαζιέρα διάρκειας 5 ωρών στη θάλασσα του Αμβρακικού. Θα έχουμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε από ωκεανογράφο για πολλά είδη ζώων όπως θαλάσσιες χελώνες και υδρόβια πουλιά (και ίσως να δούμε αρκετά από αυτά!). Με την εμπειρία του καπετάνιου αλλά και με λίγη τύχη, θα συναντήσουμε και θα μάθουμε για τους σπουδαιότερους κατοίκους αυτού του κόλπου, τα ρινοδέλφινα. Στη διαδρομή μας, θα δούμε τον παραδοσιακό τρόπο αλιείας με το «νταλιάνι», θα θαυμάσουμε το κάστρο της Βόνιτσας μέσα από την θάλασσα και θα δούμε πολλές λουρονησίδες όπου ευθύνονται για τη δημιουργία των πολλών λιμνοθαλασσών εντός του κόλπου. Κατά τη διάρκεια της κρουαζιέρας, θα χαλαρώσουμε με βουτιές στα ήρεμα νερά του κόλπου και θα απολαύσουμε φρέσκα μαγειρεμένα θαλασσινά πάνω στο σκάφος. Το μεσημέρι, μαζί με πιστοποιημένο ξεναγό, θα επισκεφθούμε το αρχαιολογικό μουσείο της Νικόπολης με τα πάνω από 1000 ευρήματα και θα περιηγηθούμε στον μεγαλύτερο σε έκταση αρχαιολογικό χώρο της Ελλάδας, ενώ το απόγευμα θα περιηγηθούμε στα πιο γραφικά σημεία της Πρέβεζας όπως τα πλακόστρωτα σοκάκια του Σεϊτάν Παζάρ και θα γνωρίσουμε την  μακραίωνη ιστορία της. Ελεύθερο βράδυ.

3η ΗΜΕΡΑ - ΚΥΡΙΑΚΗ 29/9/2024

Μετά το πρωινό μας, θα αναχωρήσουμε για τα βόρεια του κόλπου και θα ενημερωθούμε για τη λιμνοθάλασσα της Ροδιάς και το μεγαλύτερο καλαμιώνα των Βαλκανίων που εντοπίζεται εκεί. Στη συνέχεια, θα επισκεφθούμε τον ποταμό Λούρο που εκβάλλει στον Αμβρακικό και το υδροηλεκτρικό του φράγμα. Ακριβώς δίπλα, θα ανηφορίσουμε στην περιοχή του Κοκκινοπηλού με τις εντυπωσιακές κατακόκκινες γεωμορφές και θα μάθουμε για τη δημιουργία του μοναδικού αυτού φαινομένου. Περπατώντας πάνω στους γήλοφους θα απολαύσουμε ένα «εξωγήινο» τοπίο που έχει και μεγάλη αρχαιολογική αξία καθώς εκεί βρέθηκε μεγάλος αριθμός λίθινων εργαλείων παλαιολιθικής εποχής. Αμέσως μετά, θα μεταφερθούμε στο Ρωμαϊκό υδραγωγείο της Νικόπολης και το πλατανόδασος του Αγ. Γεωργίου με τις πλούσιες πηγές που κινούν μέχρι και σήμερα νεροτριβές και αλευρόμυλο. Το μεσημέρι, θα μεταφερθούμε στη λίμνη Ζηρού για να μάθουμε τον τρόπο δημιουργίας της, τους μύθους που τη συνοδεύουν, να χαλαρώσουμε στο όμορφο τοπίο της και να φάμε με θέα στη λίμνη. Το απόγευμα θα επισκεφτούμε το νησάκι της Κορωνησίας μέσα από μια στενή λωρίδα δρόμου 5χλμ ανάμεσα στη θάλασσα του Αμβρακικού και τη λιμνοθάλασσα Λογαρού. Σε αυτή την πανέμορφη διαδρομή, θα συναντήσουμε σε απόσταση αναπνοής πλήθος σπάνιων ειδών πουλιών και θα έχουμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε και για την ιστορία της Κορωνησίας στην οποία διαμένουν πλέον ελάχιστοι κάτοικοι. Το απόγευμα αναχώρηση για Αθήνα με εκτιμώμενη ώρα άφιξης 22:30.

* το πρόγραμμα της εκδρομής ενδέχεται να τροποποιηθεί λόγω καιρικών συνθηκών.

ΚΟΣΤΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ (ανά άτομο)

Ο αριθμός συμμετεχόντων δεν θα ξεπεράσει τα 30 άτομα

Τρίκλινο 350€

Δίκλινο 390€

Μονόκλινο 460€

Στην τιμή της εκδρομής περιλαμβάνονται:

 

 • Όλα τα μεταφορικά με πούλμαν, οδηγό, διόδια

 • Διέλευση γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου

 • 2 διανυκτερεύσεις με πρωινό στο ξενοδοχείο “Preveza City Comfort”

 • 1 γεύμα με φρέσκα ψάρια στα «ιβάρια» των ψαράδων

 • 1 γεύμα κατά την διάρκεια της κρουαζιέρας με φρέσκα θαλασσινά

 • 1 γεύμα σε ταβέρνα στη λίμνη Ζηρού

 • Δραστηριότητες:

- Κρουαζιέρα στον κόλπο του Αμβρακικού και παρατήρηση δελφινιών σε συνεργασία με την Amvrakikos cruises

- Είσοδος και ξενάγηση στο Αρχαιολογικό μουσείο Νικόπολης
- Ξενάγηση στη Νικόπολη από πιστοποιημένο ξεναγό

- Ξενάγηση στην Πρέβεζα από πιστοποιημένο ξεναγό

- Συνάντηση και ενημέρωση με ψαράδες της περιοχής

- Επίδειξη και ενημέρωση των παραδοσιακών τεχνικών ψαρέματος

 • 2 συνοδοί περιβαλλοντολόγοι σε όλη τη διάρκεια της εκδρομής με σκοπό την γνωριμία του ιδιαίτερου και μεγάλης σημασίας οικοσυστήματος της περιοχής

 • Λήψη και διανομή φωτογραφιών

 • Σχεδιασμός, οργάνωση και υλοποίηση εκδρομής από τη Γεωπαιδεία

 • Oι φόροι και οι νόμιμες κρατήσεις της επιχείρησής μας

 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης

 

Στην τιμή της εκδρομής δεν περιλαμβάνονται:

 • Τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση (πρώην φόρος διαμονής)

 • Αγορές στα τοπικά μαγαζιά

 • Ό,τι δεν αναφέρεται παραπάνω

 • Ταξιδιωτική ασφάλιση (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αποζημίωση ακύρωσης ταξιδιού κτλ) κόστος 10€/άτομο (περισσότερα www.geopedia.gr/asfaleia)

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδρομής,
κόστος, τρόπους κράτησης, πληρωμής,

τον προτεινόμενο ρουχισμό και εξοπλισμό,
τους όρους και προϋποθέσεις εδώ:


Για κράτηση θέσης συμπληρώστε τη φόρμα

Ολυμπιονικών 9Α ΤΚ 15232 Χαλάνδρι| info@geopedia.gr | τηλ. 2130299551 |Κιν. 6984198181

    Olympionikon 9Α 15232 Chalandri | info@geopedia.gr | tel. 2130299551 |Mob. 6984198181

WWF award en.png
 • Γεωπαιδεία ΚοινΣΕπ Facebook
 • Γεωπαιδεία ΚοινΣΕπ Instagram

ΜΗΤΕ 0208Ε60000871601
ΑΡΙΘΜΟΣ Γ.Ε.ΜΗ (Α.Γ.Ε.ΜΗ): 166243961000
© 2017 ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ ΚΟΙΝΣΕΠ | GEOPEDIA SCE

bottom of page