top of page

ΦΟΡΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ

21_edited.png

ΑΝΔΡΟΣ
η υδάτινη Κυκλάδα

 

 

2 ή 3 ΗΜΕΡΕΣ

ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΜΕ

Ελάτε με τη Γεωπαιδεία να εξερευνήσουμε ένα από τα πιο όμορφα νησιά των Κυκλάδων, την «υδάτινη» Άνδρο. Η Άνδρος είναι ένα μοναδικό κυκλαδονήσι, ιδιαίτερα ορεινό και με έντονο το στοιχείο του νερού.

 

Χαρακτηρίζεται από τις πολλές φυσικές πηγές, αλλά και από τα επιφανειακά της νερά, γι’ αυτό άλλωστε και παλαιότερα ονομαζόταν «Υδρούσα». Στην Άνδρο μπορεί να βρει κανείς μαγευτικά τοπία, προστατευόμενες περιοχές, πληθώρα υγροβιότοπων, ιδιαίτερους γεωλογικούς σχηματισμούς, ενώ οι ακτές της είναι απόκρημνες και έντονα διαμελισμένες, σχηματίζοντας υπήνεμους κολπίσκους, επιμήκη ακρωτήρια και μικρές απομονωμένες παραλίες.

Όλοι μαζί, και πάντα με τη συνοδεία των καταρτισμένων συνοδών περιβαλλοντολόγων της Γεωπαιδείας (γεωλόγοι, ωκεανογράφοι, περιβαλλοντολόγοι), θα βρεθούμε σε κατάφυτες διαδρομές, ανάμεσα σε πλατάνια και σκλήθρα και θα δροσιστούμε στις φυσικές πηγές του νησιού, όπου θα μάθουμε πώς αυτές δημιουργούνται, αλλά και πώς συνδέονται με την μυθολογία και ιστορία του νησιού.

Ακολουθώντας μερικά εύκολα από τα δεκάδες μονοπάτια της Άνδρου, τις «στενές» των ντόπιων, θα περιπλανηθούμε σε παραδοσιακούς οικισμούς και θα διασχίσουμε κάποια από τα 50 πετρόκτιστα γεφύρια, τα περισσότερα γεφύρια που συναντάμε στις Κυκλάδες! Με τη βοήθεια των γεωλόγων μας, θα γοητευτούμε από την ομορφιά των πετρωμάτων και την σημασία που αυτά έχουν για τον άνθρωπο αφού μέχρι και σήμερα χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των ξερολιθιών - «αιμασιών», που πλέον αποτελούν και μέρος της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του τόπου μας.

 

Θα επισκεφθούμε την κοιλάδα της Μεσαριάς που καταλαμβάνει το κεντρικό μέρος του νησιού, φιλοξενώντας παραδοσιακούς οικισμούς, αστείρευτες φυσικές πηγές, αλλά και γεωλογικούς σχηματισμούς μοναδικής αξίας. Πεζοπορώντας και ακούγοντας το κελάρυσμα του νερού θα βρεθούμε στους καταρράκτες της Πυθάρας όπου θα κατανοήσουμε την αξία του νερού, τόσο ως πηγή ζωής, όσο και ως μια ορμητική δύναμη που σμιλεύει τους ορεινούς όγκους δημιουργώντας φαράγγια, απομονωμένους υγροβιότοπους και ενδιαιτήματα για ενδημικά είδη. Από το πλήθος των πηγών ξεχωρίζει η διάσημη πηγή Σάριζα που χρησιμοποιείται από τον άνθρωπο εκατοντάδες χρόνια και εμφιαλώνεται σχεδόν εκατό! Η κοιλάδα που καταλήγει στον όρμο Κόρθι είναι κατάφυτη από ελιές, λεμονιές και συκιές ενώ τα κτήματα και τα βοσκοτόπια ορίζονται με τη χρήση των τοπικών λίθων.

Το Σπήλαιο Φόρος, ένα από τα πρώτα σπήλαια που ερευνήθηκαν και καταγράφτηκαν, μας περιμένει να το επισκεφθούμε και να νιώσουμε την χαρά της εξερεύνησης. Εκεί, και πάντα με τη βοήθεια των γεωλόγων μας, θα παρατηρήσουμε τα απόκοσμα σπηλαιοθέματα και θα μάθουμε πώς σχηματίζονται οι σπηλιές, τι σχέση έχουν με το νερό, αλλά και ποια είναι η αξία τους για τον άνθρωπο, το περιβάλλον και την επιστήμη.

 

Όμως, εκτός από τη φυσική ομορφιά και το ξεχωριστό τοπίο, το νησί της Άνδρου έχει και έντονη ανθρώπινη παρουσία αφού χαρακτηρίζεται από συνεχή κατοίκηση από το 10.000πΧ μέχρι και σήμερα. Οι νεολιθικοί και γεωμετρικοί οικισμοί του νησιού ακολουθούνται από αρχαιοελληνικά και ρωμαϊκά ευρήματα, ενώ η βυζαντινή εποχή αντιπροσωπεύεται από μοναδικής αξίας εκκλησίες και μοναστήρια. Η παρουσία των Φράγκων δεν περνάει απαρατήρητη αφού κληροδότησε πληθώρα γεφυριών και δρόμων, ενώ το τελευταίο κομμάτι του παζλ της ιστορίας είναι η πρόσφατη ιστορία, που έχει συμβάλλει σημαντικά στη σημερινή μορφή του νησιού αλλά και της Ελλάδας. Τα παιδιά θα μάθουν για την ιστορία του νησιού, αλλά και της Ελλάδας μέσα από τα εντυπωσιακά αρχαιολογικά ευρήματα, τους μεσαιωνικούς πύργους και τα κτίρια της νεότερης ιστορίας που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλο το νησί. Οικισμοί, κάστρα, ξωκκλήσια, ξερολιθιές που ορίζουν κτήματα, βοσκοτόπια και κονάκια είναι όλα χτισμένα με σχιστόλιθο, το πέτρωμα που κυριαρχεί στην Άνδρο. Η γραφική Χώρα της Άνδρου με τα κυκλαδίτικα σοκάκια της και την νεοκλασική της αρχιτεκτονική θα μας ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, αφού αποτέλεσε την κοιτίδα της Ελληνικής ναυσιπλοΐας. Άλλωστε, το πρώτο ελληνικό υπερωκεάνιο ήταν Ανδριώτη εφοπλιστή!

 

Στην εκδρομή μας, τα παιδιά θα αφεθούν σε ένα παιχνίδι θησαυρού, αναζητώντας τα χαρακτηριστικά στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και τα σημάδια που κάθε ιστορική περίοδος και εποχή έχει ανεξίτηλα αφήσει στο νησί. Θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν βιωματικά το φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον του νησιού περπατώντας σε παραποτάμια μονοπάτια και καταπράσινες ρεματιές, σε γραφικά κυκλαδίτικα σοκάκια και μεσαιωνικές γέφυρες.

Οι περιηγήσεις μας θα ξεκινάνε κάθε μέρα από το Μπατσί, το δημοφιλές ψαροχώρι-θέρετρο της Άνδρου που βρίσκεται στα δυτικά παράλια του νησιού.

Οι πεζοπορικές διαδρομές που θα ακολουθήσουμε οργανώθηκαν και επιλέχθηκαν με την αρωγή του «Άνδρου Διαδρομές» - Andros Routes, μια ενεργή ομάδα με κύρια δράση την καταγραφή, συντήρηση και ανάδειξη των παλαιών πεζοπορικών διαδρομών του νησιού, καθώς και την καταγραφή της προφορικής ιστορίας, συνδυάζοντας έτσι την έρευνα με  δράσεις για το περιβάλλον, τον πολιτισμό και τη βιώσιμη τουριστική εξέλιξη της Άνδρου.

Συνοδοί επιστήμονες, σε όλη την εκδρομή, μοιράζονται βιωματική γνώση και
ερμηνεύουν το περιβάλλον (περιβαλλοντική εκπαίδευση)
προσφέροντας μια μοναδική και αξέχαστη εμπειρία!

DSC02153
DSC01856
DSC01798
DSC02387
DSC01560
29
12 (2)
28
23 (2)
42
39
38
17
DSC02082
16 (2)
13
14
1
51

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ

 

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται 2 ή 3 ημέρες μάθησης, περιπέτειας και διασκέδασης που θα μείνουν αξέχαστες στα παιδιά. Κατά τη διάρκεια του τριημέρου θα απολαύσουμε το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της Άνδρου και θα ενημερωθούμε για την αρχαία αλλά και σύγχρονη ιστορία του νησιού. Οι περιβαλλοντολόγοι της Γεωπαιδείας συνοδεύουν σε όλη τη διάρκεια της εκδρομής τους μαθητές, ερμηνεύοντας το περιβάλλον σε κάθε σημείο ενδιαφέροντος.

1η ΗΜΕΡΑ

06:45** Αναχώρηση με πούλμαν από το σχολείο με προορισμό το λιμάνι της Ραφήνας και επιβίβαση στο πλοίο με εκτιμώμενη ώρα άφιξης στο λιμάνι Γαύριο της Άνδρου στις 10:00. Άφιξη στην Άνδρο και μεταφορά στο Μπατσί. Αφού τακτοποιηθούμε στα καταλύματα μας, θα ακολουθήσει γνωριμία με την ομάδα και τους συνοδούς και ενημέρωση για το πρόγραμμα της εκδρομής και των δραστηριοτήτων μας. Θα μεταφερθούμε με πούλμαν προς την κοιλάδα της Μεσαριάς και το χωριό Αλαδινό. Ξεκινώντας από το ομώνυμο πέτρινο γεφύρι και ακολουθώντας ένα εύκολο μονοπάτι θα καταλήξουμε στο σπήλαιο Φόρος. Με τους γεωλόγους της Γεωπαιδείας θα περιηγηθούμε και θα μάθουμε για τη σημασία και τη δημιουργία ενός από τα πιο αυθεντικά και ανέγγιχτα από την τουριστική αξιοποίηση σπήλαια της χώρας μας ενώ συνοδός από τον πολιτιστικό σύλλογο Αλαδινού θα μας μεταφέρει τους μύθους που συνδέονται με αυτό. Στη συνέχεια, θα μεταφερθούμε στο χωριό Μαίνητες όπου θα περπατήσουμε στον παραδοσιακό οικισμό γνωρίζοντας τις ιστορίες που συνδέονται με το καταπράσινο φυσικό τοπίο και τα κρυστάλλινα νερά των φυσικών πηγών που θεωρούνταν ιερά. Το μεσημέρι θα φάμε στη γραφική πλατεία του χωριού όπου ξεχωρίζουν τα νερά των πηγών που βγαίνουν μέσα από μαρμάρινα κεφάλια λιονταριών. Αργά το απόγευμα, επιστροφή και ελεύθερος χρόνος στο Μπατσί.

2η ΗΜΕΡΑ 

Μετά το πρωινό μας, θα μεταφερθούμε στη Χώρα της Άνδρου όπου θα γνωρίσουμε το φυσικό περιβάλλον της περιοχής περπατώντας σε ένα από τα μονοπάτια της εύφορης κοιλάδας των Λιβαδιών. Θα περπατήσουμε δίπλα στον Μεγάλο Ποταμό και ανάμεσα σε καλλιέργειες εσπεριδοειδών, «ξινών» όπως τα λένε οι ντόπιοι, ενώ θα θαυμάσουμε τους ψηλούς πέτρινους μαντρότοιχους και το παλιό γεφύρι της. Στη βόλτα μας θα μάθουμε για τους φυσικούς πόρους του νησιού, τις παραδοσιακές τεχνικές κατασκευής των πετρόκτιστων μαντρότοιχων, αλλά και την ιστορία των γεφυριών της Άνδρου. Το μονοπάτι καταλήγει στον κεντρικό πεζόδρομο της Χώρας, που ξεχωρίζει για τον συνδυασμό της νεοκλασικής και κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής. Η περιήγησή μας στα σοκάκια της Χώρας θα μας φέρει κοντά στην ιστορία του νησιού, αφού θα δούμε σημαντικά μνημεία, τον ιδιαίτερο Φάρο, αλλά φυσικά και το Κάτω Κάστρο που είναι χτισμένο στη βραχώδη χερσόνησο, προσφέροντας φυσική οχύρωση. Μετά το διάλειμμα για φαγητό στην Χώρα νωρίς το απόγευμα, θα συνεχίσουμε την εξερεύνησή μας επισκεπτόμενοι τον καταρράκτη της Πυθάρας και τις πηγές Σάριζας, όπου θα μάθουμε για τη δύναμη του νερού, αλλά και την αξία του. Αργά το απόγευμα, επιστροφή και ελεύθερος χρόνος στο Μπατσί (στη 2ήμερη εκδρομή αναχώρηση στις 18:00 με προορισμό τη Ραφήνα και εκτιμώμενη ώρα άφιξης στο σχολείο στις 21:00)

3η ΗΜΕΡΑ

Μετά το πρωινό μας, θα μεταφερθούμε στα νότια του νησιού και προς την περιοχή της κοιλάδας του Κορθίου με πρώτη στάση το χωριό Κόχυλος όπου θα ζήσουμε την κυκλαδίτικη φιλοξενία στο παραδοσιακό καφενείο του κυρ Γιώργου και της Χαρούλας αγναντεύοντας το απέραντο γαλάζιο. Πάνω από το χωριό βρίσκεται το Απάνω Κάστρο μια φυσικά οχυρωματική θέση που επέτρεψε τη δημιουργία οικισμού με τείχη, πύργους, προμαχώνα, κινστέρνες και πύλες περιφερειακά. Εκτός των άλλων θρύλων για την ψηλά ιστάμενη μεσαιωνική καστροπολιτεία θα μάθουμε για τη «γριά» που το πρόδωσε και για το όνομα της διάσημης γειτονικής παραλίας που σχετίζεται με αυτό. Στη συνέχεια, θα κατευθυνθούμε στο χαρακτηρισμένο παραδοσιακό οικισμό Επισκοπείο με τα πέτρινα σπίτια και τους περίτεχνους περιστεριώνες για να επισκεφτούμε το γεφύρι του Στεφ’ με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική ή πλέον το «γεφύρι της αγάπης» γνωστό από την ταινία «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη. Στη συνέχεια θα επισκεφτούμε στο χωριό Αηδόνια την παραδοσιακή πετρόκτιστη κρήνη με την ανάγλυφη περίτεχνη διακόσμηση όπου παλιότερα έπλεναν τα ρούχα οι γυναίκες του χωριού ενώ το μεσημέρι θα καταλήξουμε, στο Κόρθι ή Γυαλό των ντόπιων για βόλτα και φαγητό στο παραθαλάσσιο οικισμό. Πριν την αναχώρησή μας από το λιμάνι του Γαυρίου, θα κάνουμε μια σύντομη στάση στον Πύργο του Αγ. Πέτρου της ελληνιστικής εποχής που είναι από τους καλύτερα σωζόμενους στις Κυκλάδες και είναι κατασκευασμένος από ντόπιο σχιστόλιθο. Το πλοίο μας θα αναχωρήσει στις 18:00 με προορισμό τη Ραφήνα και εκτιμώμενη ώρα άφιξης στο σχολείο στις 21:00**.

 

* το πρόγραμμα της εκδρομής ενδέχεται να τροποποιηθεί λόγω καιρικών συνθηκών.

** τα ακριβή ωράρια των πλοίων θα προσδιοριστούν σύμφωνα με την ημερομηνία υλοποίησης.

ΣΚΟΠΟΣ

Ο σκοπός της εκπαιδευτικής εκδρομής που διοργανώνει η Γεωπαιδεία, είναι να κατανοήσουν τα παιδιά βιωματικά την σχέση μεταξύ ανθρώπου και περιβάλλοντος στη διάρκεια των αιώνων. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της ερμηνείας των φυσικών διεργασιών που έχουν διαμορφώσει το φυσικό τοπίο, αλλά και μέσω της μελέτης της παρουσίας του ανθρώπου μέσα σε αυτό. Βασιζόμενοι στο παράδειγμα της Άνδρου, οι μαθητές θα γνωρίσουν πως το περιβάλλον και ο άνθρωπος είναι ένα ενιαίο σύστημα που πρέπει να προσεγγίζεται ολιστικά.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Τόπος υλοποίησης:

Άνδρος

Τάξεις που απευθύνεται:

Γυμνάσιο – Λύκειο.

Το πρόγραμμα προσαρμόζεται στις ανάγκες και απαιτήσεις των αντίστοιχων ηλικιακών ομάδων.

Εκπαιδευτικά αντικείμενα:

Αντικείμενο του προγράμματος είναι η ολιστική γνωριμία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος με σημαντική οικολογική, πολιτιστική, αρχαιολογική, ιστορική και εκπαιδευτική αξία.

Συνολική χρονική διάρκεια:

2 ή 3 ημέρες

Ημερομηνία διεξαγωγής:

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται οποιαδήποτε χρονική περίοδο, όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν.

ΚΟΣΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Το κόστος της εκδρομής για 2ήμερη εκδρομή ανά μαθητή είναι 175€ (για 50 συμμετέχοντες):

Το κόστος της εκδρομής για 3ήμερη εκδρομή ανά μαθητή είναι 235€ (για 50 συμμετέχοντες):

Ένας (1) εκπαιδευτικός ανά́ είκοσι πέντε (25) μαθητές συμμετέχει δωρεάν

​Στην τιμή της εκδρομής περιλαμβάνονται:

 

 • Μεταφορικά με πούλμαν προς/από το λιμάνι της Ραφήνας, από το σχολείο

 • Όλα τα μεταφορικά με πούλμαν και οδηγό κατά τη διάρκεια παραμονής στην Άνδρο

 • Ακτοπλοϊκά εισιτήρια Ραφήνα - Άνδρο με επιστροφή

 • Διανυκτέρευση στο "Maistrali studios-apartments" στο Μπατσί

 • Πρωινό

 • 1 γεύμα ανά ημέρα σε επιλεγμένες ταβέρνες της περιοχής

 • Είσοδος και ενημέρωση στο σπήλαιο Φόρος

 • Περιηγήσεις σε εύκολες διαδρομές - μονοπάτια με συνοδούς

  • Λιβάδια – Χώρα (2,5km)

  • Γέφυρα Αλαδινού – Σπήλαιο Φόρος (1km)

  • Διαδρομή Μαίνητες (1km)

  • Καταρράκτες Πυθάρας (2km)

 • Ερμηνεία περιβάλλοντος και ενημέρωση για την περιοχή από επιστήμονες περιβαλλοντολόγους σε όλη τη διάρκεια της εκδρομής με σκοπό την γνωριμία του ιδιαίτερου και μεγάλης σημασίας οικοσυστήματος της περιοχής

 • Λήψη και διανομή φωτογραφιών

 • Σχεδιασμός, οργάνωση και υλοποίηση εκδρομής από τη Γεωπαιδεία

 • Τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση (πρώην φόρος διαμονής)

 • Ασφάλεια Αστικής Ευθύνης

 • Ταξιδιωτική ασφάλιση ανά μαθητή (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αποζημίωση ακύρωσης ταξιδιού κτλ)

 

Στην τιμή της εκδρομής δεν περιλαμβάνονται:

 • ΦΠΑ 13%

 • Αγορές στα τοπικά μαγαζιά

 • Ό,τι δεν αναφέρεται παραπάνω

Δείτε την αναλυτική περιγραφή του προγράμματος εδώ:


Για κράτηση θέσης συμπληρώστε τη φόρμα

Ολυμπιονικών 9Α ΤΚ 15232 Χαλάνδρι| info@geopedia.gr | τηλ. 2130299551 |Κιν. 6984198181

    Olympionikon 9Α 15232 Chalandri | info@geopedia.gr | tel. 2130299551 |Mob. 6984198181

WWF award en.png
 • Γεωπαιδεία ΚοινΣΕπ Facebook
 • Γεωπαιδεία ΚοινΣΕπ Instagram

ΜΗΤΕ 0208Ε60000871601
ΑΡΙΘΜΟΣ Γ.Ε.ΜΗ (Α.Γ.Ε.ΜΗ): 166243961000
© 2017 ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ ΚΟΙΝΣΕΠ | GEOPEDIA SCE

bottom of page