top of page

ΦΟΡΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ

9.png

ΕΒΡΟΣ
Πέρα από τα σύνορα
Μ.Πέμπτη-Κυριακή του Πάσχα
13
-16
Απριλίου 2023

Ελάτε με τη Γεωπαιδεία να βιώσουμε μια ταξιδιωτική εμπειρία γεμάτη γνώση, φύση και ιστορία στα «άκρα της Ελλάδας».
Αυτό το Πάσχα, θα γνωρίσουμε μια από τις πιο απομακρυσμένες γωνιές της χώρας μας, θα ζήσουμε αυτά που απλόχερα προσφέρει ο ποταμός Έβρος, θα περιηγηθούμε σε υγροτόπους και πυκνά δάση, θα θαυμάσουμε την άγρια ζωή αλλά και σπάνια απολιθώματα,
θα μάθουμε για την τέχνη του μεταξιού, θα βιώσουμε τη ζωή στα σύνορα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και
θα γευτούμε θρακιώτικα προϊόντα.

Ο ποταμός Έβρος, με τη ροή και το δυναμικό του, προκάλεσε και προκαλεί παγκόσμιο ενδιαφέρον και διαμορφώνει τη δική του έντονη παρουσία στη μυθολογία και την ιστορία. Μέσα στο χρόνο, ονομάστηκε Έβρος, Ρόμβος ή Μαρίτσα και χαρακτηρίστηκε ως μεγαλοπρεπής, ορμητικός, κάλλιστος, χρυσοφόρος και αργυρορρύτης. Είναι ο θεός της ευφορίας και της καταστροφής, ο θεός της Θράκης. Θα μάθουμε το ρόλο και τη σχέση του ποταμού με τον άνθρωπο σε κάθε εποχή από την προϊστορία μέχρι και σήμερα. Θα ακούσουμε πολυθρύλητες μυθολογικές αφηγήσεις αλλά και σύγχρονες ιστορίες για καταστροφές από πλημμύρες σε καλλιέργειες και οικίες και φυσικά θα μάθουμε και θα δούμε από κοντά το σημερινό συνοριακό όριο.

Στον Ν. Έβρου βρίσκονται δύο από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές της χώρας μας όπου φιλοξενούνται σημαντικά είδη πανίδας σε Εθνικό, Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο. Το Εθνικό Πάρκο Δέλτα του Έβρου αποτελεί έναν από τους πιο παραγωγικούς και ανανεώσιμους φυσικούς πόρους στη χώρα μας με πολλαπλά οφέλη για τον άνθρωπο. Με βαρκάδα στο εντυπωσιακό Δέλτα του ποταμού θα ενημερωθούμε για την τεράστια αξία του υγροτοπικού αυτού οικοσυστήματος και θα γνωρίσουμε από κοντά τους ντόπιους που δραστηριοποιούνται εκεί με επίσκεψη στις καλύβες τους. Στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς απαντώνται τρία από τα τέσσερα είδη γύπα της Ευρώπης και η μοναδική αποικία Μαυρόγυπα στα Βαλκάνια. Μέχρι και το καλοκαίρι του 2022, πεζοπορούσαμε σε ένα πυκνό δάσος από πεύκα και δρυς και είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε σπάνια αρπακτικά πουλιά στο φυσικό τους περιβάλλον. Τώρα, θα ενημερωθούμε για την τεράστια οικολογική καταστροφή λόγω της φωτιάς που ξέσπασε τη χρονιά που πέρασε, θα πεζοπορήσουμε σε μονοπάτια που προσπαθούν να αναγεννηθούν και αν είμαστε τυχεροί θα δούμε τους Μαυρόγυπες που δεν εγκατέλειψαν το σπίτι τους. Με την επίσκεψη μας, θα δείξουμε τη στήριξή μας στο δάσος της Δαδιάς συμβάλλοντας στην αναζωογόνησή του και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τη συμβολή μας στην προστασία του ενώ ταυτόχρονα θα δείξουμε την στήριξη μας στην τοπική κοινωνία.

Στη Λευκίμμη, θα «ταξιδέψουμε» στο παλαιοπεριβάλλον του Έβρου όπου περπατώντας στο καταπράσινο πυκνό δάσος που φύεται πάνω σε ηφαιστειακά πετρώματα, θα ανακαλύψουμε απολιθωμένους κορμούς δέντρων 40 εκατομμυρίων ετών! Θα ενημερωθούμε για τους τρόπους απολίθωσης και θα μάθουμε για μια γεωλογική και φυσική «μετανάστευση» που πραγματοποιείται στον Ελλαδικό χώρο.

Κατά την επίσκεψη μας στην Αλεξανδρούπολη, θα επισκεφθούμε και ξεναγηθούμε στο Εθνολογικό μουσείο που περιλαμβάνει μια μεγάλη συλλογή από αντικείμενα που σχετίζονται με τη θρακική παράδοση και ιστορία της περιοχής. Θα θαυμάσουμε παραδοσιακά ρούχα, κεντήματα, κεραμικά, νομίσματα, εικόνες, μουσικά όργανα και άλλα αντικείμενα που αντικατοπτρίζουν την πλούσια ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά της Θράκης και θα μάθουμε για τη σημασία της περιοχής στην ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας.

Στο Διδυμότειχο, σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών, θα επισκεφτούμε κάστρα και οθωμανικά μνημεία, θα απολαύσουμε στιγμές χαλάρωσης σε παρόχθια δάση στους ποταμούς Ερυθροπόταμο και Άρδα ενώ στο Σοφικό θα συναντήσουμε τον Πολιτιστικό σύλλογο γυναικών και θα γευτούμε τα ντόπια φαγητά τους.

Στο Σουφλί, την πόλη του μεταξιού, θα μάθουμε τα πάντα για την τέχνη της σηροτροφίας και μεταξουργίας, θα επισκεφτούμε τα «κουκουλόσπιτα» και τα μουσεία του, ενώ το ταξίδι μας στο χρόνο θα ολοκληρωθεί ξετυλίγοντας το νήμα του μεταξοσκώληκα σε βιωματικό εργαστήριο αναπήνισης κουκουλιών.

Τέλος, θα βιώσουμε τα ήθη και έθιμα των ημερών μαζί με τους ντόπιους φίλους μας ενώ την ημέρα του Πάσχα θα γιορτάσουμε όλοι μαζί στο Θράσσα σε ένα υπέροχο περιβάλλον δίπλα στη λίμνη του Τυχερού με παραδοσιακό τραπέζι και μουσική.

Συνοδοί επιστήμονες, σε όλη την εκδρομή, μοιράζονται βιωματική γνώση (περιβαλλοντική εκπαίδευση)

προσφέροντας μια μοναδική και αξέχαστη εμπειρία!

ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΕΒΡΟΣ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΕΒΡΟΣ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΕΒΡΟΣ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΕΒΡΟΣ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΕΒΡΟΣ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΕΒΡΟΣ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΕΒΡΟΣ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΕΒΡΟΣ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΕΒΡΟΣ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΕΒΡΟΣ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΕΒΡΟΣ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΕΒΡΟΣ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΕΒΡΟΣ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΕΒΡΟΣ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΕΒΡΟΣ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΕΒΡΟΣ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΕΒΡΟΣ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΕΒΡΟΣ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΕΒΡΟΣ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΕΒΡΟΣ

​ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ*

 

1η ΗΜΕΡΑ - Μ.ΠΕΜΠΤΗ 13/4/2023

Αναχώρηση το πρωί αεροπορικώς** από Αθήνα. Άφιξη στην Αλεξανδρούπολη και επιβίβαση σε πούλμαν με προορισμό το κέντρο της πόλης. Στην Αλεξανδρούπολη αφού πιούμε τον καφέ μας, θα επισκεφτούμε το Εθνολογικό μουσείο, το οποίο βρίσκεται 5 λεπτά με τα πόδια από τον φάρο, σήμα κατατεθέν της πόλης. Εκεί, θα έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε για τη θρακική παράδοση, τον πολιτισμό και ιστορία της περιοχής. Στη συνέχεια, θα μεταφερθούμε στο Δέλτα του Έβρου όπου θα ενημερωθούμε για την τεράστια σημασία του Έβρου ως υδροβιότοπο και θα αφεθούμε στο τοπίο με μια μοναδική περιήγηση με βάρκες στο Δέλτα του ποταμού. Ακριβώς στα σύνορα με την Τουρκία, θα δούμε το «φράχτη» το πρόσφατο χαλύβδινο τείχος δεκάδων χιλιομέτρων που σε αφήνει άφωνο με το μέγεθος του. Στις εκβολές και τις λιμνοθάλασσες του δεύτερου μεγαλύτερου ποταμού της ΝΑ Ευρώπης, θα θαυμάσουμε την άγρια φύση, θα παρατηρήσουμε πλήθος σπάνιων πουλιών, θα χαθούμε μέσα στα κανάλια, στα παρόχθια δάση, στα έλη και στις καλαμιές του ποταμού και θα γνωρίσουμε τους ντόπιους ψαράδες της περιοχής πίνοντας το φημισμένο εβρίτικο τσίπουρο τους. Το βράδυ άφιξη στο Τυχερό και τακτοποίηση στον οικοτουριστικό ξενώνα «ΘΡΑΣΣΑ» δίπλα σε λίμνη που δημιουργήθηκε σε παραπόταμο του Έβρου.

2η ΗΜΕΡΑ - Μ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14/4/2023

Μετά το πρωινό μας, θα ξεκινήσουμε τις δραστηριότητές μας με επίσκεψη σε ένα από τα σημαντικότερα δάση της χώρα μας, το δάσος της Δαδιάς. Στις εγκαταστάσεις της Μονάδας Διαχείρισης θα ενημερωθούμε για τα άγρια αρπακτικά πουλιά που ζουν εκεί και την τεράστια σημασία του δάσους για τη φύση και τον άνθρωπο. Θα μεταφερθούμε με όχημα της Μονάδας Διαχείρισης στη «ζώνη απόλυτης προστασίας της φύσης», εκεί που μέχρι πρόσφατα υπήρχε το παρατηρητήριο των αρπακτικών πουλιών. Θα θαυμάσουμε τη θέα προς τον χώρο ενισχυτικής τροφοδοσίας όπου αν είμαστε τυχεροί θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε γύπες και αετούς να τρέφονται στο φυσικό τους περιβάλλον. Στη συνέχεια, θα πεζοπορήσουμε μια διαδρομή μέσα στο δάσος όπου θα αναλογιστούμε το μέγεθος της πρόσφατης πυρκαγιάς. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η επίσκεψή μας σε αυτήν την περιοχή μπορεί να δείξει ότι είμαστε πρόθυμοι να στηρίξουμε τις προσπάθειες αναδάσωσης και αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος, να μάθουμε περισσότερα για τη σημασία και του ρόλου του στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και να δώσουμε ελπίδα στην τοπική κοινωνία. Το μεσημέρι θα μεταφερθούμε στο Σουφλί, στην πόλη του μεταξιού για να γνωρίσουμε την ιστορία, την τέχνη και την παραγωγή της πολύτιμης υφαντικής ίνας ζωικής προέλευσης. Θα επισκεφτούμε το Μουσείο Μετάξης του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, το κουκουλόσπιτο της Δήμητρας, ενώ την εμπειρία μας θα ολοκληρώσει ένα βιωματικό εργαστήριο αναπήνισης κουκουλιών στο Μουσείο Τέχνης Μεταξιού. Θα φάμε σε παραδοσιακή ταβέρνα της περιοχής και το απόγευμα επιστροφή στο Τυχερό. Ελεύθερο βράδυ.

 

3η ΗΜΕΡΑ - Μ.ΣΑΒΒΑΤΟ 15/4/2023

Μετά το πρωινό μας, θα ξεκινήσουμε την περιήγηση μας στα βόρεια του νομού στη συμβολή του θεοποιημένου Έβρου και του Ερυθροπόταμου και τους δίδυμους λόφους του Διδυμοτείχου. Θα ξεναγηθούμε στο περίφημο Κάστρο Καλέ, θα θαυμάσουμε την θέα της πόλης από ψηλά, θα μάθουμε για την ιστορία, τον πολιτισμό, τη συνύπαρξη θρησκειών και το ρόλο της μορφολογίας και του φυσικού περιβάλλοντος στη διαχρονική κατοίκηση της περιοχής. Στις όχθες του ποταμού Άρδα, εκεί που κάθε χρόνο συναντώνται οι νέοι της περιοχής για το περίφημο river party, θα μάθουμε για την σημασία του ποταμού στην τοπική κοινωνία και θα απολαύσουμε τον καφέ μας στο παρόχθιο δάσος. Στο Σοφικό θα συναντήσουμε τον Πολιτιστικό σύλλογο γυναικών και θα γευτούμε τα ντόπια φαγητά τους. Το βράδυ επιστροφή στο Τυχερό, ξεκούραση και Ανάσταση στο χωριό. Η παραδοσιακή μαγειρίτσα και τα κόκκινα αυγά θα μας περιμένουν στον ξενώνα!

4η ΗΜΕΡΑ - ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 16/4/2023

Μετά το πρωινό μας στο ξενοδοχείο, θα επισκεφτούμε το απολιθωμένο δάσος της Λευκίμμης όπου θα ξεναγηθούμε σε έκθεση με εντυπωσιακά ευρήματα και θα περιηγηθούμε σε ένα δάσος ανακαλύπτοντας απολιθώματα δέντρων 40 εκατομμυρίων ετών. Το μεσημέρι θα επιστρέψουμε στον ξενώνα μας όπου θα μας περιμένει Πασχαλινό τραπέζι και γλέντι δίπλα στη λίμνη του Τυχερού. Το βράδυ αναχώρηση για Αθήνα αεροπορικώς**

* το πρόγραμμα της εκδρομής ενδέχεται να τροποποιηθεί λόγω καιρικών συνθηκών.

ΚΟΣΤΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ (ανά άτομο)

Ο αριθμός συμμετεχόντων δεν θα ξεπεράσει τα 30 άτομα

Τετράκλινο 370

Τρίκλινο 380€

Δίκλινο 400€

Μονόκλινο 480€

Στην τιμή της εκδρομής περιλαμβάνονται:

 

 • Όλα τα μεταφορικά με πούλμαν, οδηγό στο Ν. Έβρου

 • 3 διανυκτερεύσεις στο ξενοδοχείο «ΘΡΑΣΣΑ» στο Τυχερό Έβρου

 • 3 πρωινά

 • Γεύμα στο Δέλτα του Έβρου

 • Γεύμα σε παραδοσιακή ταβέρνα στο Σουφλί

 • Γεύμα στο Σοφικό

 • Γεύμα το βράδυ της Ανάστασης στο Τυχερό

 • Πασχαλινό τραπέζι

 • 5 πλούσια γεύματα σε επιλεγμένες ταβέρνες της περιοχής και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού

 • Δραστηριότητες:

- Ξενάγηση στην πόλη του Διδυμοτείχου
- Είσοδος και ενημέρωση στο Εθνολογικό μουσείο της Αλεξανδρούπολης
- Είσοδος στο Μουσείο Μετάξης του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς στο Σουφλί
- Είσοδος και βιωματικό εργαστήριο στο Μουσείο Τέχνης Μεταξιού στο Σουφλί

- Είσοδος και ενημέρωση στην παλαιοντολογική έκθεση του Απολιθωμένου Δάσους Λευκίμμης

- Επίσκεψη σε ιδιωτικό κουκουλόσπιτο στο Σουφλί

- Επίσκεψη και ενημέρωση από τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου, Δαδιάς και Προστατευόμενων Περιοχών Ανατολικής Θράκης στη Δαδιά
- Βαρκάδα στο Δέλτα του Έβρου

- Γνωριμία με τους ψαράδες της περιοχής και επίσκεψη στις καλύβες τους      

- Παρατήρηση πουλιών με τηλεσκόπια και κιάλια και ενημέρωση για την πανίδα της περιοχής

- Πεζοπορία με συνοδούς στο δάσος της Δαδιάς

- Πεζοπορία με συνοδούς στο Απολιθωμένο Δάσος Λευκίμμης

- Επίσκεψη στον ποταμό Άρδα

 • 2 συνοδοί επιστήμονες σε όλη τη διάρκεια της εκδρομής με σκοπό την γνωριμία του ιδιαίτερου και μεγάλης σημασίας οικοσυστήματος της περιοχής

 • Λήψη και διανομή φωτογραφιών

 • Σχεδιασμός, οργάνωση και υλοποίηση εκδρομής από τη Γεωπαιδεία

 • Φόρος Διαμονής (Τέλος Διανυκτέρευσης), οι φόροι και οι νόμιμες κρατήσεις της επιχείρησής μας

 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης

 

Στην τιμή της εκδρομής δεν περιλαμβάνονται:

 • Τα αεροπορικά εισιτήρια προς και από την Αλεξανδρούπολη. **Για την έκδοση των αεροπορικών εισιτηρίων επικοινωνήστε μαζί μας!

 • Αγορές στα τοπικά μαγαζιά

 • Ό,τι δεν αναφέρεται παραπάνω

ΛΙΓΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΑΚΟΜΑ!
Η ΕΚΔΡΟΜΗ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ!


Για κράτηση θέσης συμπληρώστε τη φόρμα

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδρομής,
κόστος, τρόπους κράτησης, πληρωμής,

τον προτεινόμενο ρουχισμό και εξοπλισμό,
τους όρους και προϋποθέσεις εδώ:

Ολυμπιονικών 9Α ΤΚ 15232 Χαλάνδρι| info@geopedia.gr | τηλ. 2130299551 |Κιν. 6984198181

    Olympionikon 9Α 15232 Chalandri | info@geopedia.gr | tel. 2130299551 |Mob. 6984198181

WWF award en.png
 • Γεωπαιδεία ΚοινΣΕπ Facebook
 • Γεωπαιδεία ΚοινΣΕπ Instagram

ΜΗΤΕ 0208Ε60000871601
ΑΡΙΘΜΟΣ Γ.Ε.ΜΗ (Α.Γ.Ε.ΜΗ): 166243961000
© 2017 ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ ΚΟΙΝΣΕΠ | GEOPEDIA SCE

bottom of page