ΦΟΡΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ

20210528_140340.jpg

ΓΥΑΡΟΣ - ΣΥΡΟΣ
ανθρώπινο κολαστήριο | περιβαλλοντικός παράδεισος

1-3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

Αποδράστε με τη, βραβευμένη από τη WWF, Γεωπαιδεία
σε 2 νησιά που εντυπωσιάζουν και συγκινούν με την επιβλητικότητά τους.

Η Γυάρος ή Γιούρα «άγονη, άδενδρη, άνυδρη», το «νησί του διαβόλου» με έντονες χαράδρες που καταλήγουν στις κοιλάδες των όρμων. Η άγρια γεωμορφολογία, αποτέλεσε τόπο σωματικών βασανιστηρίων, καταναγκαστικής εργασίας, κακουχίας, εξορίας 22 χιλιάδων Ελλήνων που παρέμειναν εκεί μήνες, χρόνια, ακόμη και για πάντα. Σήμερα, μένει ακατοίκητη, ήρεμη, δίπλα σε κοσμοπολίτικα νησιά, εγκαταλειμμένη.

 

Το ανθρωπογενές της περιβάλλον αποτελεί τόπο ειδικής κρατικής προστασίας, χαρακτηρισμένο ως Τόπος Ιστορικής Μνήμης, φιλοξενεί το μεγαλύτερο κτήριο των Κυκλάδων, το κτίριο των φυλακών, ένα από τα ιστορικά διατηρητέα μνημεία. Χώρος μνήμης, σύμβολο ελευθερίας και τεκμήριο μιας εποχής που σημάδεψε την ιστορία της νεότερης Ελλάδας.

 

Το φυσικό της περιβάλλον αποτελεί προστατευόμενη περιοχή, του Ευρωπαϊκού δικτύου NATURA 2000. Είναι το πρώτο Θαλάσσιο Καταφύγιο Άγριας Ζωής στην Ελλάδα και πλέον αποτελεί Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή. Το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού της μεσογειακής φώκιας Monachus monachus, του απειλούμενου με εξαφάνιση, σπάνιου θαλάσσιου θηλαστικού της Ευρώπης, ζει και αναπαράγεται στις παραλίες και τις σπηλιές της Γυάρου. Στο χερσαίο της περιβάλλον, φιλοξενείται μία μοναδική αποικία 2.000 ζευγαριών του σπάνιου θαλασσοπουλιού Μύχου.

Η Σύρος ή Σύρα ή Ομηρική Συρίη ή Ουσύρα (βράχος ή ευτυχής) των Φοινίκων, χαρακτηρίζεται από τον ιδιαίτερο συνδυασμό, της ηρεμίας της άγονης φύσης, με τον δυναμισμό και την κοσμοπολίτικη αύρα της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, προερχόμενη από τα μέσα του 19ου αιώνα που υπήρξε εμπορικό, βιομηχανικό, ναυτιλιακό και πολιτιστικό κέντρο της Ελλάδας.

 

Η φύση της με τη χαμηλή βλάστηση και οι ξερολιθιές, εδράζονται πάνω σε πετρώματα που δημιουργήθηκαν σε διαφορετικούς χώρους και χρόνους. Αξιοσημείωτο, ότι πριν συντεθούν και αναδυθούν στην επιφάνεια, χρωματίζοντάς την κυανή, πράσινη, βαθυκόκκινη, ταξίδεψαν για δεκάδες χιλιόμετρα βαθιά μέσα στη γη. Ολόκληρο το νησί είναι ένα γεωλογικό μουσείο, που όμοιό του δύσκολα βρίσκεται. Ξεχωρίζει η Απάνω Μεριά, που έχει υποστεί ελάχιστες επιδράσεις ανθρώπινης παρουσίας. Αποτελεί προστατευόμενη περιοχή που έχει ενταχτεί στο Ευρωπαϊκό δίκτυο NATURA 2000 και στον κατάλογο του προγράμματος Corine.

 

Ο πολιτισμός, χαρακτηρίζεται ως κόμβος στις Κυκλάδες, μία σύνθεση πληθώρας πολιτιστικών στοιχείων ανά τους αιώνες. Ξεχωρίζουν, τα προϊστορικά ευρήματα στις περιοχές Χαλανδριανή, Καστρί και αρχαία Γαλησσός, τα στενά σοκάκια και τα αξιοθέατα της μεσαιωνικής πόλης της Άνω Σύρου, η συνύπαρξη Καθολικών και Ορθοδόξων, το αστικό θαύμα της Ερμούπολης της νέας ελεύθερης Ελλάδας.

 

Συνοδοί επιστήμονες, σε όλη την εκδρομή, μοιράζονται βιωματική γνώση (περιβαλλοντική εκπαίδευση)
προσφέροντας μια μοναδική και αξέχαστη εμπειρία!

ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΓΥΑΡΟΣ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΣΥΡΟΣ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΣΥΡΟΣ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΣΥΡΟΣ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΓΥΑΡΟΣ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΣΥΡΟΣ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΣΥΡΟΣ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΓΥΑΡΟΣ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΓΥΑΡΟΣ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΣΥΡΟΣ

​ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ*

 

1η ΗΜΕΡΑ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1/10/2021

07:30 Αναχώρηση από Πειραιά με άφιξη στην Ερμούπολη της Σύρου στις 11:15. Αφού τακτοποιηθούμε στα δωμάτια θα αφιερώσουμε την ημέρα στην ιστορία της Σύρου και θα ζήσουμε ένα ταξίδι στο παρελθόν στην αρχοντική Ερμούπολη, που συνδυάζει αρμονικά στοιχεία από την Ελλάδα και τη δυτική Ευρώπη.

Το πρωί, θα ξεναγηθούμε στην Ερμούπολη, στο εντυπωσιακό Δημαρχείο του Ερνέστο Τσίλλερ στην πλατεία Μιαούλη, στο θέατρο Απόλλων, το 1ο θέατρο όπερας της νεότερης Ελλάδας και θα περιηγηθούμε στα αρχοντικά που δεσπόζουν στην αριστοκρατική συνοικία Βαπόρια προσδίδοντας κύρος και αίγλη στην πόλη. Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των εκκλησιών με το μοναδικό «πάντρεμα» δυτικών και ανατολικών στοιχείων φαίνεται χαρακτηριστικά στον Αγ. Νικόλαο των Πλουσίων, ένα από τα επιβλητικότερα θρησκευτικά κτίσματα ολόκληρου του αρχιπελάγους. Στον περίβολό του, βρίσκουμε το 1ο μνημείο του Άταφου Στρατιώτη στην Ελλάδα. Εντυπωσιακή επίσης θα είναι η επίσκεψη στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου όπου «ανακαλύφθηκε» η ομώνυμη εικόνα που έχει φιλοτεχνήσει ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (El Greco).

Το απόγευμα, με πούλμαν, θα μεταφερθούμε στην Άνω Σύρο που είναι σκαρφαλωμένη στο ψηλότερο σημείο του ομώνυμου λόφου. Ως μεσαιωνικός οικισμός, αμιγώς Καθολικών κατοίκων, η καστροπολιτεία εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με την ομορφιά, τον πολιτιστικό της πλούτο και την γραφικότητα των στενών σοκακιών της, των «στεαδιών» και των αμέτρητων σκαλιών της.

Με τοπικό ξεναγό, περνώντας από το παρεκκλήσι της Κιουράς της Πλάκας, θα επισκεφτούμε στην κορυφή τον Σαν Τζώρτζη, την καθολική μητρόπολη της Σύρου και θα ενημερωθούμε για τον καθολικισμό και τις παραδόσεις του. Ανάμεσα σε λευκά σπιτάκια, θα περάσουμε από τον ναό του Αγίου Ιωάννη πλάι στη Μονή των Καπουτσίνων και τον Άγιο Νικόλαο των Φτωχών.

Στην κεντρική πλατεία της, στην προτομή του Ανωσυριανού Μάρκου Βαμβακάρη θα αναφερθούμε στον «Πατριάρχη» του ρεμπέτικου και την ταβέρνα που γινόταν το αδιαχώρητο με την Φραγκοσυριανή.

Ελεύθερος χρόνος για περιήγηση στα γραφικά δρομάκια, επίσκεψη στα μικρά μαγαζιά και στα μουσεία του Βαμβακάρη και των Παραδοσιακών Επαγγελμάτων. Το βράδυ, επιστροφή στο ξενοδοχείο με πούλμαν.

2η ΗΜΕΡΑ - ΣΑΒΒΑΤΟ 2/10/2021

Μετά το πρωϊνό, αναχώρηση από Ερμούπολη με σκάφος και μετά από περίπου 1,5 ώρα θα φτάσουμε στο νησί της Γυάρου όπου θα ενημερωθούμε για τη φύση και την ιστορία της.

Παράκτια πεζοπορία, διάρκειας 1 ώρας, με επίσκεψη σε 4 όρμους όπου βρίσκονταν οι εγκαταστάσεις των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Στο βορειότερο σημείο της διαδρομής θα επισκεφτούμε το νεκροταφείο των εξόριστων, ενώ στο νοτιότερο το επιβλητικό, ανατριχιαστικό, βουβό κτήριο των φυλακών. Δίπλα τους, οι αποθήκες, ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός και το νοσοκομείο, όλα χτισμένα από τους φυλακισμένους.

Παράλληλα, στο ακατοίκητο νησί, ένας φυσικός πλούτος στο άγριο τοπίο, σαν να έχει ξεχαστεί από τον χρόνο μας δίνει την εικόνα της παρθένας φύσης των Κυκλάδων και του Αιγαίου. Πλήθος λαγών, κατσικιών και προβάτων, πλούσια ερπετοπανίδα με σαύρες και μαύρα φίδια, μεγάλος αριθμός ορνιθοπανίδας και ο μεγαλύτερος πληθυσμού της μεσογειακής φώκιας Monachus monachus.

Ελεύθερος χρόνος για μπάνιο στους όρμους του νησιού. Επιστροφή, το απόγευμα, στην Ερμούπολη.

Το απόγευμα, θα επισκεφτούμε ένα παραδοσιακό εργαστήριο, για να ανακαλύψουμε τα μυστικά του τρόπου παρασκευής του φημισμένου συριανού λουκουμιού, που εντάχθηκε προσφάτως στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

3η ΗΜΕΡΑ - ΚΥΡΙΑΚΗ 3/10/2021

Μετά το πρωϊνό, αναχωρούμε με πούλμαν για το βόρειο τμήμα της Σύρου, την προστατευόμενη περιοχή της Απάνω Μεριάς. Εκεί, θα πεζοπορήσουμε σε μια διαδρομή (μήκους περί τα 4km) από το χωριό Κάμπος, στις δυτικές, όμορφες και απόκοσμες παραλίες του νησιού, με σκοπό να γνωρίζουμε τη γεωλογία, τη χλωρίδα και την πανίδα της Σύρου, αλλά και να δροσιστούμε στο Αιγαίο!

 

​Η διαδρομή που θα ακολουθήσουμε ξεκινάει από τον Κάμπο και κατηφορίζοντας, διερχόμενοι από «αερόλιθους», θα φτάσουμε σε παραλίες όπου το βότσαλο η άμμος και ο βράχος συναντά τα καταγάλανα νερά. Εντύπωση προκαλεί η παραλία Γριά Σπηλιά ή του Αμερικάνου όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι. Μία όαση από πεύκα και αρμυρίκια στο γυμνό, κατά τα άλλα, τοπίο της Απάνω Μεριάς. Στη συνέχεια, διερχόμενοι από μικρές παραλίες θα καταλήξουμε και θα εξερευνήσουμε την παραλία Γράμματα. Το όνομά της οφείλεται σε επιγραφές που έχουν χαράξει ναυτικοί στα μαρμάρινα βράχια και χρονολογούνται από την κλασσική αρχαιότητα μέχρι και τον μεσαίωνα.

 

Από εκεί σκάφος θα μας μεταφέρει πίσω στην Ερμούπολη. Ελεύθερος χρόνος και φαγητό πριν αναχωρήσουμε από τη Σύρο, το απόγευμα στις 16:00 με αναμενόμενη άφιξη στον Πειραιά στις 19:45.

* ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ: Η προσέγγιση της νήσου Γυάρου, απαιτεί κατάλληλες καιρικές συνθήκες, με μέγιστο άνεμο τα 4bf. Συνήθως, οι καιρικές συνθήκες είναι ακραίες και δεν επιτρέπουν την ασφαλή πρόσβαση. Θα πραγματοποιήσουμε κάθε προσπάθεια και κάθε δυνατή αλλαγή στο πρόγραμμα μας προκειμένου να πραγματοποιηθεί η εκδρομή στη Γυάρο, ωστόσο οφείλουμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με τις δυσκολίες και τους περιορισμούς που συνήθως υπάρχουν. Σε περίπτωση ακύρωσης, θα αντικατασταθεί με δραστηριότητα στη Σύρο.

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom

ΚΟΣΤΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ (ανά άτομο)

Ο αριθμός συμμετεχόντων δεν θα ξεπεράσει τα 20 άτομα

​Τρίκλινο 310€

Δίκλινο 330€

Μονόκλινο 360€

Στην τιμή της εκδρομής περιλαμβάνονται:

 

 • Ακτοπλοϊκά από Πειραιά-Σύρο με επιστροφή

 • Ακτοπλοϊκά με σκάφος Σύρο-Γυάρο με επιστροφή, Απάνω μεριά / Γράμματα-Ερμούπολη

 • Όλα τα μεταφορικά με πούλμαν, οδηγό

 • 2 διανυκτερεύσεις στο ξενοδοχείο Νησάκι

 • Πρωινό

 • Δραστηριότητες:

- Πεζοπορίες με συνοδούς (Κάμπος-Γριά Σπηλιά-Γράμματα)
- Ξενάγηση από τοπικό ξεναγό στην Άνω Σύρο
- Ξενάγηση από τοπικό ξεναγό στην Ερμούπολη
- Είσοδος και ξενάγηση στο θέατρο Απόλλων
- Επίσκεψη σε εργαστήριο παρασκευής λουκουμιών

·                

 • 2 συνοδοί επιστήμονες σε όλη τη διάρκεια της εκδρομής με σκοπό την γνωριμία του ιδιαίτερου και μεγάλης σημασίας οικοσυστήματος της περιοχής

 • Λήψη και διανομή φωτογραφιών

 • Σχεδιασμός, οργάνωση και υλοποίηση εκδρομής από τη Γεωπαιδεία

 • Φόρος Διαμονής (Τέλος Διανυκτέρευσης), οι φόροι και οι νόμιμες κρατήσεις της επιχείρησής μας

 

Στην τιμή της εκδρομής δεν περιλαμβάνονται:

 • Φαγητό

 • Αγορές στα τοπικά μαγαζιά

 • Ό,τι δεν αναφέρεται παραπάνω


Για κράτηση θέσης συμπληρώστε τη φόρμα

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδρομής,
κόστος, τρόπους κράτησης, πληρωμής,

τον προτεινόμενο ρουχισμό και εξοπλισμό,
τους όρους και προϋποθέσεις εδώ: