ΦΟΡΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ

arxontika 2.jpg

ΚΑΣΤΟΡΙΑ
Εκεί που o πολιτισμός συναντά τη φύσηΘεοφάνεια
6
-9 Ιανουαρίου 202
2

Την αποκαλούν «Αρχόντισσα του Βορρά», «Πόλη Κάστρο» και «Διαμάντι της Μακεδονίας»…όχι άδικα!

 

Η πόλη της Καστοριάς, με τη μεγάλη πολιτιστική ιστορία, το νεολιθικό λιμναίο οικισμό, τα επιβλητικά αρχοντικά και το πλήθος βυζαντινών εκκλησιών, είναι αμφιθεατρικά χτισμένη πάνω στο στενότερο σημείο μιας χερσονήσου και περιτριγυρίζεται από το υγρό στοιχείο. Η λίμνη της Καστοριάς "Ορεστιάδα" ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο προστατευόμενων περιοχών "Natura 2000" και προστατεύεται για τη μεγάλη περιβαλλοντική και ορνιθολογική της αξία μέσα από εθνικές και διεθνής νομοθεσίες. Τα βουνά που περιβάλλουν την πόλη χαρακτηρίζονται από παρθένα δάση και αποτελούν σημαντικό βιότοπο της καφέ αρκούδας και άλλων σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας.

 

Ζήστε μαζί μας το τετραήμερο των Θεοφανίων μια μοναδική περιβαλλοντική και πολιτιστική περιήγηση

και ελάτε να γιορτάσουμε τo παραδοσιακό τοπικό έθιμο «Ραγκουτσάρια».

Θα ζήσουμε τη «λίμνη των κύκνων» από ψηλά, περιμετρικά αλλά και από μέσα! Θα ξεναγηθούμε στον αρχαιολογικό χώρο και το οικομουσείο με την εντυπωσιακή αναπαράσταση του λιμναίου οικισμού «Δισπηλιό». Περιμετρικά της λίμνης, θα γνωρίσουμε οικισμούς και θα γευτούμε κρασί από τους αμπελώνες της.  Στη χερσόνησο «βουνό» όπως την αποκαλούν οι Καστοριανοί θα πεζοπορήσουμε σε έναν από τους πιο όμορφους παραλίμνιους δρόμους της Ελλάδας. Θα επισκεφτούμε το μεγαλύτερο ενυδρείο γλυκού νερού των Βαλκανίων και θα ενημερωθούμε για την αλιευτική αξία της λίμνης. Στο παραλίμνιο «σπήλαιο του δράκου» με τις υπόγειες λίμνες θα μάθουμε για το παλαιοντολογικό εύρημα της σπηλαίας άρκτου. Με το ιστορικό καραβάκι Ολυμπία θα κάνουμε  βαρκάδα στα ήρεμα νερά της και θα θαυμάσουμε από πολύ κοντά σημαντικά είδη πουλιών όπως αργυροπελεκάνους, βουβόκυκονους, ερωδιούς και αγριόπαπιες. Στον ποταμό Αλιάκμονα, πεζοπορώντας μέσα σε ένα πλούσιο παρυδάτιο δάσος, θα αναζητήσουμε ίχνη από αρκούδες, λύκους και βίδρες.  Μέσα από ένα πλήθος δραστηριοτήτων θα βιώσουμε  την ιστορία, την αξία, τον ρόλο και τη διαχείριση της λίμνης από τον άνθρωπο.

Στην παλιά πόλη, θα ξεναγηθούμε στις παραδοσιακές γειτονιές «Απόζαρι» και «Ντολτσό» και θα περιηγηθούμε στα γραφικά σοκάκια της ανάμεσα στα πλούσια σπίτια των γουναράδων. Θα επισκεφτούμε το λαογραφικό μουσείο και θα μάθουμε για την εμπορική και οικονομική άνθιση της Καστοριάς και την τέχνη της γουνοποιίας. Θα θαυμάσουμε τα πανύψηλα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αρχοντικά της πόλης καθώς και πολλές από τις 80 βυζαντινές εκκλησίες που διασώζονται. Την εμπειρία μας θα συνοδεύσουν τοπικά εδέσματα όπως οι σαρμάδες με λάχανο τουρσί, οι κεφτέδες με μακάλο, η αρμιόπιτα και οι σάλιαροι.

Το τετραήμερο μας έρχεται να ολοκληρώσει η διασκέδαση στους δρόμους της πόλης υπό τους ήχους των χάλκινων οργάνων. Μαζί με τα «μπουλούκια» και τους μασκαρεμένους Καστοριανούς θα αναβιώσουμε το παραδοσιακό Διονυσιακό έθιμο «Ραγκουτσάρια».

Συνοδοί επιστήμονες, σε όλη την εκδρομή, μοιράζονται βιωματική γνώση (περιβαλλοντική εκπαίδευση)

προσφέροντας μια μοναδική και αξέχαστη εμπειρία!

ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΚΑΣΤΟΡΙΑ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΚΑΣΤΟΡΙΑ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΚΑΣΤΟΡΙΑ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΚΑΣΤΟΡΙΑ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΚΑΣΤΟΡΙΑ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΚΑΣΤΟΡΙΑ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΚΑΣΤΟΡΙΑ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΚΑΣΤΟΡΙΑ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΚΑΣΤΟΡΙΑ

​ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ*

 

1η ΗΜΕΡΑ - ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΠΕΜΠΤΗ 6/1/2022

08:00 Αναχώρηση από Αθήνα (Μετρό Εθνική Άμυνα, παράδρομος ανόδου Λεωφ. Μεσογείων). Μετά τις απαραίτητες στάσεις, το απόγευμα θα φτάσουμε στην πόλη της Καστοριάς. Άφιξη και τακτοποίηση στο 4* ξενοδοχείο Calma Hotel&Spa. Το βράδυ θα μεταφερθούμε στην Καστοριά όπου θα δειπνήσουμε σε παραδοσιακό εστιατόριο της πόλης με εκλεκτό φαγητό. Θα δοθεί ελεύθερος χρόνος για περιήγηση καθώς το βράδυ των Θεοφανείων είναι η πρώτη επίσημη μέρα των εορτασμών του παραδοσιακού εθίμου «Ραγκουτσάρια».

2η ΗΜΕΡΑ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7/1/2022

Μετά το πρωινό μας στο ξενοδοχείο, θα μεταφερθούμε στην Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος όπου θα ενημερωθούμε από εκπρόσωπο του «Αρκτούρου» για το φυσικό περιβάλλον, το ευαίσθητο οικοσύστημα αλλά και την σημαντική και προστατευόμενη πανίδα της περιοχής. Στη συνέχεια, θα επισκεφτούμε το μεγαλύτερο ενυδρείο γλυκού νερού των Βαλκανίων όπου θα ξεναγηθούμε από ιχθυλόγο και θα γνωρίσουμε από κοντά την ιδιαίτερη ιχθυοπανίδα των λιμνών και ποταμών της χώρας μας. Από εκεί θα ξεκινήσει η περιήγηση μας περιμετρικά της λίμνης με σκοπό τη γνωριμία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της περιοχής. Αρχικά θα ανηφορήσουμε στο λόφο με τα ερείπια του βυζαντινού ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και θα προσανατολιστούμε στην περιοχή κοιτάζοντας πανοραμικά την λεκάνη απορροής της λίμνης. Στη συνέχεια, θα επισκεφτούμε τους αμπελώνες και θα δοκιμάσουμε τα εκλεκτά κρασιά του κτήματος Στεργίου. Θα συνεχίσουμε προς το χωριό Μαυροχώρι περνώντας ανάμεσα από εκτεταμένες καλλιέργειες και θα μάθουμε  για τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής. Στην προβλήτα του Μαυρόβου θα σταματήσουμε για να παρατηρήσουμε και να φωτογραφήσουμε πουλιά και θα γνωρίσουμε έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της χώρας. Στη συνέχεια θα κατευθυνθούμε προς τους Μανιάκους και θα περπατήσουμε στο παρυδάτιο δάσος του ποταμού Αλιάκμονα όπου μπορεί να πέσουμε πάνω σε ίχνη μεγάλων θηλαστικών. Η μέρα μας θα ολοκληρωθεί με γεύμα σε ταβέρνα της περιοχής. Ελεύθερο απόγευμα και βράδυ για να ξεφαντώσουμε στους δρόμους της Καστοριάς παρέα με τα μπουλούκια και τις μπάντες των χάλκινων οργάνων.  

 

3η ΗΜΕΡΑ - ΣΑΒΒΑΤΟ 8/1/2022

Μετά το πρωινό μας στο ξενοδοχείο, θα ξεκινήσουμε τις δραστηριότητές μας με επίσκεψη και ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο και στο οικομουσείο αναπαράστασης του προϊστορικού λιμναίου οικισμού Καστοριάς. Στη συνέχεια θα μεταφερθούμε στο σπήλαιο του Δράκου με τις 7 λίμνες όπου και θα επισκεφτούμε. Από εκεί θα πεζοπορήσουμε για περίπου δύο ώρες περιμετρικά της χερσονήσου σε έναν από τους ομορφότερους παραλίμνιους δρόμους της Ελλάδας. Φυσικά, θα κάνουμε τις απαραίτητες στάσεις σε αξιόλογα αξιοθέατα όπως η Μονή του 11ου αιώνα Παναγία Μαυριώτισσα. Φτάνοντας στη βόρεια παραλία, η μέρα μας θα ολοκληρωθεί με πριβέ κρουαζιέρα με το καραβάκι Ολυμπία για να θαυμάσουμε μέσα από τη λίμνη όλα όσα είδαμε και γνωρίσαμε στις προηγούμενες δραστηριότητες μας. Το απόγευμα επιστροφή στο ξενοδοχείο και ελεύθερο βράδυ.

4η ΗΜΕΡΑ - ΚΥΡΙΑΚΗ 9/1/2022

Μετά το πρωινό μας στο ξενοδοχείο θα ξεκινήσει η πολιτιστική διαδρομή μας, από τοπικό ξεναγό, στις παραδοσιακές γειτονιές «Απόζαρι» και «Ντολτσό». Θα περιηγηθούμε σε γραφικά σοκάκια, θα μάθουμε για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των αρχοντικών της Καστοριάς και για την τεράστια εμπορική άνθηση της πόλης, για την τέχνη της γουνοποιίας αλλά και για την σημαντική βυζαντινή της ιστορία θαυμάζοντας μερικές από τις 80 βυζαντινές εκκλησίες. Τέλος, θα επισκεφτούμε το λαογραφικό μουσείο που στεγάζεται στο Αρχοντικό του Νεράντζη Αϊβάζη όπου και θα ταξιδέψουμε στον χρόνο. Μετά το φαγητό μας θα αναχωρήσουμε για την Αθήνα. Αναμενόμενη άφιξη στην Αθήνα (Εθνική Άμυνα) στις 22:00.

* το πρόγραμμα της εκδρομής ενδέχεται να τροποποιηθεί λόγω καιρικών συνθηκών.

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom

ΚΟΣΤΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ (ανά άτομο)

Ο αριθμός συμμετεχόντων δεν θα ξεπεράσει τα 30 άτομα

Τρίκλινο 340€

Δίκλινο 370€

​Δίχωρη Σουίτα (4 άτομα) 370€

Μονόκλινο 470€

Στην τιμή της εκδρομής περιλαμβάνονται:

 

 • Όλα τα μεταφορικά με πούλμαν, οδηγό, διόδια

 • 3 διανυκτερεύσεις στο 4* ξενοδοχείο Calma Hotel&Spa στη Χλόη Καστοριάς

 • 3 πρωινά

 • 4 πλούσια γεύματα σε επιλεγμένα εστιατόρια/ταβέρνες της περιοχής με παραδοσιακά εδέσματα

 • Δραστηριότητες:

- Εισιτήριο και ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο και οικομουσείο αναπαράστασης του Προϊστορικού Λιμναίου Οικισμού στο Δισπηλιό
- Εισιτήριο και ξενάγηση στο Ενυδρείο Γλυκού Νερού της Καστοριάς
- Εισιτήριο και ξενάγηση στο Σπήλαιο του Δράκου
- Αποκλειστική κρουαζιέρα με το καραβάκι Ολυμπία περιμετρικά της λίμνης
- Ενημέρωση, ξενάγηση και περιήγηση από την Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς (ορνιθοπαρατήρηση, ιχνηλασία μεγάλων θηλαστικών κ.α)

- Επίσκεψη, ξενάγηση και οινογευσία στους αμπελώνες και στο Κτήμα Στεργίου

- Εισιτήριο και ξενάγηση στο Λαογραφικό Μουσείο Καστοριάς

- Περιήγηση και πολιτιστική ξενάγηση στις περιοχές «Απόζαρι» και «Ντολτσό» και Βυζαντινές Εκκλησίες από διπλωματούχο ξεναγό.

- Πεζοπορία σε παρυδάτιο δάσος του ποταμού Αλιάκμονα με συνοδό

- Πεζοπορία στη χερσόνησο της Καστοριάς
- Επίσκεψη και περιήγηση σε ιστορικά περιμετρικά χωριά της λίμνης Καστοριάς

·                

 • 2 συνοδοί επιστήμονες σε όλη τη διάρκεια της εκδρομής με σκοπό την γνωριμία του ιδιαίτερου και μεγάλης σημασίας οικοσυστήματος της περιοχής

 • Λήψη και διανομή φωτογραφιών

 • Σχεδιασμός, οργάνωση και υλοποίηση εκδρομής από τη Γεωπαιδεία

 • Φόρος Διαμονής (Τέλος Διανυκτέρευσης), οι φόροι και οι νόμιμες κρατήσεις της επιχείρησής μας

 

Στην τιμή της εκδρομής δεν περιλαμβάνονται:

 • Οι μετακινήσεις πλέον του προγράμματος

 • Αγορές στα τοπικά μαγαζιά

 • Ό,τι δεν αναφέρεται παραπάνω


Για κράτηση θέσης συμπληρώστε τη φόρμα

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδρομής,
κόστος, τρόπους κράτησης, πληρωμής,

τον προτεινόμενο ρουχισμό και εξοπλισμό,
τους όρους και προϋποθέσεις εδώ: