top of page

ΦΟΡΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ

arxontika 2.jpg

ΚΑΣΤΟΡΙΑ-ΡΑΓΚΟΥΤΣΑΡΙΑ
Εκεί που o πολιτισμός συναντά τη φύσηΘεοφάνεια
4-7 Ιανουαρίου 2024

Την αποκαλούν «Αρχόντισσα του Βορρά», «Πόλη Κάστρο» και «Διαμάντι της Μακεδονίας»…όχι άδικα!

 

Η πόλη της Καστοριάς, με τη μεγάλη πολιτιστική ιστορία, το νεολιθικό λιμναίο οικισμό, τα επιβλητικά αρχοντικά και το πλήθος βυζαντινών εκκλησιών, είναι αμφιθεατρικά χτισμένη πάνω στο στενότερο σημείο μιας χερσονήσου και περιτριγυρίζεται από το υγρό στοιχείο. Η λίμνη της Καστοριάς "Ορεστιάδα" ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο προστατευόμενων περιοχών "Natura 2000" και προστατεύεται για τη μεγάλη περιβαλλοντική και ορνιθολογική της αξία μέσα από εθνικές και διεθνής νομοθεσίες. Τα βουνά που περιβάλλουν την πόλη χαρακτηρίζονται από παρθένα δάση και αποτελούν σημαντικό βιότοπο της καφέ αρκούδας και άλλων σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας.

Ζήστε μαζί μας το τετραήμερο των Θεοφανίων μια μοναδική περιβαλλοντική και πολιτιστική περιήγηση και
ελάτε να γιορτάσουμε παρέα με τους ντόπιους το παραδοσιακό τοπικό έθιμο «
Ραγκουτσάρια».

Θα ζήσουμε τη «λίμνη των κύκνων» από ψηλά, περιμετρικά αλλά και από μέσα! Θα ξεναγηθούμε στον αρχαιολογικό χώρο και το οικομουσείο με την εντυπωσιακή αναπαράσταση του λιμναίου οικισμού «Δισπηλιό». Στη χερσόνησο «βουνό» όπως την αποκαλούν οι Καστοριανοί θα πεζοπορήσουμε σε έναν από τους πιο όμορφους παραλίμνιους δρόμους της Ελλάδας. Θα επισκεφτούμε το μεγαλύτερο ενυδρείο γλυκού νερού των Βαλκανίων και θα ενημερωθούμε για την αλιευτική αξία της λίμνης. Στο παραλίμνιο «σπήλαιο του δράκου» με τις υπόγειες λίμνες θα μάθουμε για το παλαιοντολογικό εύρημα της σπηλαίας άρκτου. Με το ιστορικό καραβάκι «Ολυμπία» θα κάνουμε βαρκάδα στα ήρεμα νερά της και θα θαυμάσουμε από πολύ κοντά σημαντικά είδη πουλιών όπως αργυροπελεκάνους, βουβόκυνους, ερωδιούς και αγριόπαπιες. Στον ποταμό Αλιάκμονα, πεζοπορώντας μέσα σε ένα πλούσιο παρυδάτιο δάσος, θα αναζητήσουμε ίχνη από αρκούδες, λύκους και βίδρες. Μέσα από ένα πλήθος δραστηριοτήτων θα βιώσουμε την ιστορία, την αξία, τον ρόλο και τη διαχείριση της λίμνης από τον άνθρωπο.

Στην παλιά πόλη, θα ξεναγηθούμε στις παραδοσιακές γειτονιές «Απόζαρι» και «Ντολτσό» και θα περιηγηθούμε στα γραφικά σοκάκια της ανάμεσα στα πλούσια σπίτια των γουναράδων. Θα επισκεφτούμε το λαογραφικό μουσείο και θα μάθουμε για την εμπορική και οικονομική άνθιση της Καστοριάς και την τέχνη της γουνοποιίας. Θα θαυμάσουμε τα πανύψηλα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αρχοντικά της πόλης καθώς και πολλές από τις 80 βυζαντινές εκκλησίες που διασώζονται. Την εμπειρία μας θα συνοδεύσουν τοπικά εδέσματα όπως οι σαρμάδες με λάχανο τουρσί, οι κεφτέδες με μακάλο, η αρμιόπιτα και οι σάλιαρο αλλά και λιμνίσια ψάρια.

 

Το τετραήμερο μας έρχεται να ολοκληρώσει η διασκέδαση στους δρόμους της πόλης υπό τους ήχους των χάλκινων οργάνων. Μαζί με τα «μπουλούκια» και τους μασκαρεμένους Καστοριανούς θα αναβιώσουμε το παραδοσιακό Διονυσιακό έθιμο «Ραγκουτσάρια».

Συνοδοί επιστήμονες, σε όλη την εκδρομή, μοιράζονται βιωματική γνώση και ερμηνεύουν το περιβάλλον (περιβαλλοντική εκπαίδευση) προσφέροντας μια μοναδική και αξέχαστη εμπειρία!

ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΚΑΣΤΟΡΙΑ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΚΑΣΤΟΡΙΑ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΚΑΣΤΟΡΙΑ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΚΑΣΤΟΡΙΑ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΚΑΣΤΟΡΙΑ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΚΑΣΤΟΡΙΑ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΚΑΣΤΟΡΙΑ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΚΑΣΤΟΡΙΑ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΚΑΣΤΟΡΙΑ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΚΑΣΤΟΡΙΑ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΚΑΣΤΟΡΙΑ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΚΑΣΤΟΡΙΑ

​ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ*

 

1η ΗΜΕΡΑ - ΠΕΜΠΤΗ 4/1/2023

08:00 Αναχώρηση από Αθήνα (Μετρό Εθνική Άμυνα, παράδρομος ανόδου Λεωφ. Μεσογείων). Μετά τις απαραίτητες στάσεις, το απόγευμα θα φτάσουμε στην πόλη της Καστοριάς. Άφιξη και τακτοποίηση στο 4* ξενοδοχείο Calma Hotel&Spa. Το απόγευμα θα μεταφερθούμε στην Καστοριά όπου θα δειπνήσουμε σε παραδοσιακό εστιατόριο της πόλης με εκλεκτό φαγητό. Στη συνέχεια θα περιηγηθούμε στη νότια παραλία αντικρύζοντας την πόλη που ετοιμάζεται για το τριήμερο ξεφαντώματος που θα ακολουθήσει. Κατά τη διάρκεια του τριημέρου των Θεοφανείων στην πόλη της Καστοριάς, γιορτάζεται το παραδοσιακό έθιμο «Ραγκουτσάρια» όπου παρέες μασκαρεμένες ξεχύνονται στους δρόμους για γλέντι υπό τους ήχους χάλκινων οργάνων. Πάρτε μαζί σας οτιδήποτε αποκριάτικο έχετε καθώς τις ημέρες που ακολουθούν θα γίνουμε ένα με τους ντόπιους φίλους μας και θα γιορτάσουμε μαζί τους ένα έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων! Το βράδυ επιστροφή στο ξενοδοχείο.

2η ΗΜΕΡΑ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5/1/2023

Μετά το πρωινό μας στο ξενοδοχείο, θα ξεκινήσουμε την περιήγηση μας περιμετρικά της λίμνης με σκοπό τη γνωριμία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της περιοχής. Πρώτη μας επίσκεψη και ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο και στο οικομουσείο αναπαράστασης του προϊστορικού λιμναίου οικισμού Δισπηλιό Καστοριάς όπου θα μάθουμε για τον ρόλο της λίμνης στην ανάπτυξη του πολιτισμού στην περιοχή από τα νεολιθικά χρόνια. Στη συνέχεια θα μεταφερθούμε στην Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος όπου θα ενημερωθούμε για το φυσικό περιβάλλον, το ευαίσθητο οικοσύστημα αλλά και την σημαντική και προστατευόμενη πανίδα της περιοχής. Στη συνέχεια, θα επισκεφτούμε το μεγαλύτερο ενυδρείο γλυκού νερού των Βαλκανίων όπου θα ξεναγηθούμε από ιχθυολόγο και θα γνωρίσουμε από κοντά την ιδιαίτερη ιχθυοπανίδα των λιμνών και ποταμών της χώρας μας. Έπειτα, θα κατευθυνθούμε προς τους Μανιάκους και θα περπατήσουμε στο παρυδάτιο δάσος του ποταμού Αλιάκμονα και ποιος ξέρει… μπορεί να πέσουμε πάνω σε ίχνη μεγάλων θηλαστικών. Θα συνεχίσουμε προς το χωριό Μαυροχώρι περνώντας ανάμεσα από εκτεταμένες καλλιέργειες και θα μάθουμε για τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής. Στην προβλήτα του Μαυρόβου θα σταματήσουμε για να παρατηρήσουμε και να φωτογραφήσουμε πουλιά και θα γνωρίσουμε έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της χώρας. Η μέρα μας θα ολοκληρωθεί με γεύμα με λιμνίσια ψάρια σε ταβέρνα της περιοχής. Αργά το απόγευμα επιστροφή στο ξενοδοχείο, ελεύθερο βράδυ.

 

3η ΗΜΕΡΑ - ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 6/1/2023

Μετά το πρωινό μας στο ξενοδοχείο, η γνωριμία με την πόλη θα ξεκινήσει με δραστηριότητες στη χερσόνησο «βουνό». Θα επισκεφτούμε το σπήλαιο του «Δράκου» με τον εντυπωσιακό διάκοσμο, τις 7 υπόγειες λίμνες, τα ευρήματα που μαρτυρούν τους παλαιούς του κατοίκους αλλά και τους μύθους που το συντροφεύουν. Από εκεί θα πεζοπορήσουμε για περίπου δύο ώρες περιμετρικά της χερσονήσου σε έναν από τους ομορφότερους παραλίμνιους δρόμους της Ελλάδας με πλούσια παρόχθια βλάστηση που φιλοξενεί πολλά σπάνια είδη ορνιθοπανίδας. Φυσικά, θα κάνουμε τις απαραίτητες στάσεις σε αξιόλογα αξιοθέατα όπως η Μονή του 11ου αιώνα Παναγία Μαυριώτισσα και θα μάθουμε για την ιστορία της. Φτάνοντας στη νότια παραλία, θα μας περιμένει το καραβάκι «Ολυμπία» για μια κρουαζιέρα στα ήρεμα νερά της. Θα συναντήσουμε ψαράδες πάνω σε Καστοριανά «καράβια» και θα θαυμάσουμε τα αρχοντικά της Καστοριάς που καθρεπτίζονται στη λίμνη. Μετά την αποβίβαση μας στη νότια παραλία, θα συναντήσουμε την παρέα «Μπέτσκες» όπου εδώ και δεκαετίες κηρύσσουν επίσημα την έναρξη των εορτασμών για τα Ραγκουτσάρια με γλέντι, ζωντανή μουσική και άφθονο κρασί σε ανοιχτό χώρο δίπλα στη λίμνη. Απόγευμα και βράδυ ελεύθερο για περιήγηση και ξεφάντωμα στην πόλη.

4η ΗΜΕΡΑ - ΚΥΡΙΑΚΗ 7/1/2023

Μετά το πρωινό μας στο ξενοδοχείο θα ξεκινήσει η πολιτιστική διαδρομή μας, από τοπικό ξεναγό, στις παραδοσιακές γειτονιές «Απόζαρι» και «Ντολτσό». Θα περιηγηθούμε σε γραφικά σοκάκια, θα μάθουμε για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των αρχοντικών της Καστοριάς και για την τεράστια εμπορική άνθηση της πόλης, για την τέχνη της γουνοποιίας αλλά και για την σημαντική βυζαντινή της ιστορία θαυμάζοντας μερικές από τις 80 βυζαντινές εκκλησίες. Τέλος, θα επισκεφτούμε το λαογραφικό μουσείο που στεγάζεται στο Αρχοντικό του Νεράντζη Αϊβάζη όπου και θα ταξιδέψουμε στον χρόνο. Μετά το φαγητό μας θα αναχωρήσουμε για την Αθήνα. Αναμενόμενη άφιξη στην Αθήνα (Εθνική Άμυνα) στις 22:00.

* το πρόγραμμα της εκδρομής ενδέχεται να τροποποιηθεί λόγω καιρικών συνθηκών.

ΚΟΣΤΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ (ανά άτομο)

Ο αριθμός συμμετεχόντων δεν θα ξεπεράσει τα 30 άτομα

Τρίκλινο 430€

Δίκλινο 470€

Μονόκλινο 610€

Στην τιμή της εκδρομής περιλαμβάνονται:

 • Όλα τα μεταφορικά με πούλμαν, οδηγό, διόδια

 • 3 διανυκτερεύσεις στο 4* ξενοδοχείο Calma Hotel&Spa στη Χλόη Καστοριάς

 • 3 πρωινά

 • 3 πλούσια γεύματα σε επιλεγμένα εστιατόρια/ταβέρνες της περιοχής με παραδοσιακά εδέσματα

 • Δραστηριότητες:

- Εισιτήριο και ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο και οικομουσείο αναπαράστασης του Προϊστορικού Λιμναίου Οικισμού στο Δισπηλιό
- Εισιτήριο και ξενάγηση στο Ενυδρείο Γλυκού Νερού της Καστοριάς
- Εισιτήριο και ξενάγηση στο Σπήλαιο του Δράκου
- Αποκλειστική κρουαζιέρα με το καραβάκι Ολυμπία περιμετρικά της λίμνης και σνακ
- Ενημέρωση, ξενάγηση και περιήγηση από την Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς (ορνιθοπαρατήρηση, ιχνηλασία μεγάλων θηλαστικών κ.α)

- Εισιτήριο και ξενάγηση στο Λαογραφικό Μουσείο Καστοριάς

- Περιήγηση και πολιτιστική ξενάγηση στις περιοχές «Απόζαρι» και «Ντολτσό» και Βυζαντινές Εκκλησίες από διπλωματούχο ξεναγό

- Πεζοπορία σε παρυδάτιο δάσος του ποταμού Αλιάκμονα με συνοδό

- Πεζοπορία στη χερσόνησο της Καστοριάς
- Συμμετοχή σε γλέντι και τοπικές παρέες (μπουλούκια) για τον τριήμερο εορτασμό των Ραγκουτσαριών
·                

 • 2 συνοδοί επιστήμονες σε όλη τη διάρκεια της εκδρομής με σκοπό την γνωριμία του ιδιαίτερου και μεγάλης σημασίας οικοσυστήματος της περιοχής

 • Λήψη και διανομή φωτογραφιών

 • Σχεδιασμός, οργάνωση και υλοποίηση εκδρομής από τη Γεωπαιδεία

 • Ασφάλεια Αστικής Ευθύνης

 • Οι φόροι και οι νόμιμες κρατήσεις της επιχείρησής μας

 

Στην τιμή της εκδρομής δεν περιλαμβάνονται:

 • Φόρος Διαμονής (Τέλος Διανυκτέρευσης)

 • Οι μετακινήσεις πλέον του προγράμματος

 • Αγορές στα τοπικά μαγαζιά

 • Ό,τι δεν αναφέρεται παραπάνω

 • Ταξιδιωτική ασφάλιση (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αποζημίωση ακύρωσης ταξιδιού κτλ) κόστος 8€/άτομο


Για κράτηση θέσης συμπληρώστε τη φόρμα

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδρομής,
κόστος, τρόπους κράτησης, πληρωμής,

τον προτεινόμενο ρουχισμό και εξοπλισμό,
τους όρους και προϋποθέσεις εδώ:

Ολυμπιονικών 9Α ΤΚ 15232 Χαλάνδρι| info@geopedia.gr | τηλ. 2130299551 |Κιν. 6984198181

    Olympionikon 9Α 15232 Chalandri | info@geopedia.gr | tel. 2130299551 |Mob. 6984198181

WWF award en.png
 • Γεωπαιδεία ΚοινΣΕπ Facebook
 • Γεωπαιδεία ΚοινΣΕπ Instagram

ΜΗΤΕ 0208Ε60000871601
ΑΡΙΘΜΟΣ Γ.Ε.ΜΗ (Α.Γ.Ε.ΜΗ): 166243961000
© 2017 ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ ΚΟΙΝΣΕΠ | GEOPEDIA SCE

bottom of page