top of page

ΦΟΡΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ

DSC00497.JPG

Κίσσαβος
το ανέγγιχτο βουνό

3 ημέρες    5-7 Ιουλίου 2024

Το αποκαλούν «Κίσσαβο», «Όσσα», «Όρος των Κελλιών», «Βοτανικό Κήπο», «μπαλκόνι του Αιγαίου».

Ο γειτονικός διάσημος Όλυμπος, οδήγησε στο να παραμείνει άγνωστο, παρθένο, μυστήριο.

Ελάτε με τη Γεωπαιδεία να γνωρίσουμε τον εντυπωσιακό Κίσσαβο!

Ο Κίσσαβος αποτελεί έναν τεράστιο βοτανικό κήπο για την αφθονία και ποικιλία της βλάστησής του. Είναι κατάφυτος από δάση οξιάς, καστανιάς, κουμαριάς, ελάτης και βελανιδιάς. Στα βόρεια υπάρχουν πολλά καστανοπερίβολα, από τα οποία παράγονται κάστανα τα οποία εξάγονται μέχρι τη Σκανδιναβία. Μεγάλη έκτασή του είναι χαρακτηρισμένη ως «Αισθητικό ∆άσος της Όσσας» και ανήκει στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA2000. Οι πλαγιές του φιλοξενούν γραφικά χωριά, έντονες χαραδρώσεις και ρέματα που δημιουργούν πανέμορφους καταρράκτες και εντυπωσιακά φαράγγια που καταλήγουν σε χρυσαφένιες απέραντες ακτές στο Αιγαίο. Η θέση του βουνού και η μορφολογία του μας καλεί να τον εξερευνήσουμε σε μία κυκλική «πράσινη» αλλά και «μπλε» διαδρομή γεμάτη φύση, ιστορία και δράση.

Στο βόρειο τμήμα του βουνού, διερχόμενοι από την κοιλάδα των Τεμπών θα θαυμάσουμε από «μέσα» τον ποταμό Πηνειό και τις εκβολές του, με δραστηριότητες όπως κανόε και πεζοπορία στο Δέλτα του μέχρι το Αιγαίο Πέλαγος. Θα μάθουμε για τη σημασία του ποταμού στις αγροτικές δραστηριότητες της περιοχής, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αλλά και τη μεγάλη οικολογική του αξία. Θα γνωρίσουμε το ονομαστό αρχοντοχώρι του Κισσάβου, τα ιστορικά Αμπελάκια, όπου ιδρύθηκε ο πρώτος αγροτικός συνεταιρισμός παγκοσμίως. Στα ανατολικά θα απολαύσουμε τις απέραντες παραλίες και θα επισκεφτούμε σημεία με ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον όπως το κάστρο της Βελίκας, την παρακισσάβεια διάβαση και Βυζαντινά ερείπια του 11ου αιώνα. Θα εντυπωσιαστούμε από τις πηγές του Κόκκινου Νερού όπου το νερό που θα γευτούμε έχει ιδιαίτερη γεύση, ιαματικές ιδιότητες αλλά και βάφει πορφυρή τη γη δημιουργώντας ένα μοναδικό τοπίο. Στις νότιες παρυφές θα επισκεφτούμε το χωρίο Μελίβοια ή Θανάτου Χώρα, πατρίδα του Φιλοκτήτη, διάσημη για την παραγωγή πορφυρής βαφής και πλέον πρωτοπόρο χωριό στην παραγωγή κάστανου. Σε ένα από τα πιο όμορφα μονοπάτια της χώρας θα πεζοπορήσουμε μέσα σε ένα πλούσιο δάσος με καστανιές, ξύλινα γεφυράκια και καταρράκτες. Θα περιηγηθούμε στο χαρακτηρισμένο παραδοσιακό οικισμό με πέτρινα σπίτια και αρχοντικά, το Μεταξοχώρι, το σημερινό «χωριό των καλλιτεχνών».

Αυτό το τριήμερο αποδράστε με τη Γεωπαιδεία σε ένα βουνό που καταλήγει σε απέραντες παραλίες στη θάλασσα του Αιγαίου συνδυάζοντας πεζοπορίες σε σκιερά δάση και βουτιές σε δροσερά νερά! Την εκδρομή ολοκληρώνουν ωραίες τοπικές γεύσεις με τσίπουρο και κρασί τοπικής παραγωγής.

Συνοδοί επιστήμονες, σε όλη την εκδρομή, μοιράζονται βιωματική γνώση και ερμηνεύουν το περιβάλλον (περιβαλλοντική εκπαίδευση) προσφέροντας μια μοναδική και αξέχαστη εμπειρία!

DSC00332
DSC00201
DSC00140
DSC00124
CDEEFD3E-E15F-45F1-9A7B-D2CFE0BF26D3
ΚΙΣΣΑΒΟΣ | ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ
DSC00145
ΚΙΣΣΑΒΟΣ | ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΙΣΣΑΒΟΣ | ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ
DSC00339_edited
ΚΙΣΣΑΒΟΣ | ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ
DSC00309
ΚΙΣΣΑΒΟΣ | ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΙΣΣΑΒΟΣ | ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΙΣΣΑΒΟΣ | ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΙΣΣΑΒΟΣ | ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΙΣΣΑΒΟΣ | ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΙΣΣΑΒΟΣ | ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ

​ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

 

1η ΗΜΕΡΑ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5/7/2024

07:30 Αναχώρηση από Αθήνα (Μετρό Εθνική Άμυνα, παράδρομος ανόδου Λεωφ. Μεσογείων). Μετά από τις απαραίτητες στάσεις θα φτάσουμε στον Παλαιόπυργο, περνώντας από τα στενά και το Αισθητικό Δάσος των Τεμπών. Θα γνωρίσουμε τον εντυπωσιακό τρόπο δημιουργίας του φαραγγιού, θα μάθουμε για τους μύθους που σχετίζονται με το στενό των Τεμπών αλλά και τα κύρια ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν μέσα σε αυτό από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Θα θαυμάσουμε τον ποταμό Πηνειό, θα περιηγηθούμε και θα κάνουμε κανόε στις εκβολές του μέχρι το Αιγαίο Πέλαγος. Η διαδρομή ενδείκνυται για αρχαρίους και άτομα κάθε ηλικίας και είναι μια υπαίθρια δραστηριότητα που συνδυάζει γνώση και ψυχαγωγία. Εκεί, θα μάθουμε για τους διαφορετικούς τύπους των δέλτα των ποταμών, θα γνωρίσουμε ένα υπολειμματικό παρόχθιο δάσος και θα προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε και να ψαρέψουμε μπλε καβούρια ένα ξενικό είδος με ιδιαίτερη σημασία για το οικοσύστημα.

Μετά από ένα δροσερό διάλειμμα με μπάνιο στο Αιγαίο, θα μας περιμένει ένα απολαυστικό γεύμα πάνω στην παραλία σε ένα σκηνικό στημένο μόνο για εμάς! Σε ένα αυτοσχέδιο καλυβάκι από καλάμια, με την «τραπεζαρία» πάνω στην αμμουδιά, η Αύρα και όλη ομάδα της Υiam θα μας ετοιμάσουν σπιτικές γεύσεις, ευχάριστες γευστικές εκπλήξεις με εξαιρετική ποιότητα και χαμογελαστή εξυπηρέτηση!

Αργά το απόγευμα θα μεταφερθούμε στο γειτονικό χωριό Κόκκινο Νερό και στο ξενοδοχείο Hotel Hlidi. Τακτοποίηση στα δωμάτια και ελεύθερο βράδυ.

2η ΗΜΕΡΑ - ΣΑΒΒΑΤΟ 6/7/2024

Μετά το πρωινό μας στο ξενοδοχείο, θα περπατήσουμε μέχρι τις πηγές του Κόκκινου νερού. Τα υδροξείδια του σιδήρου του ιαματικού νερού χρωματίζουν κόκκινα τα περιβάλλοντα πετρώματα δικαιολογώντας απόλυτα το όνομα των πηγών. Θα βιώσουμε τον ιαματικό αυτόν πόρο με ψυχρή λουτροθεραπεία στις ανοιχτές πισίνες αλλά και με ποσιθεραπεία δοκιμάζοντας το νερό από την πηγή!

Στη συνέχεια, θα κινηθούμε σε έναν εντυπωσιακό παράκτιο δρόμο που συνδέει τον πράσινο Κίσσαβο με το μπλε Αιγαίο. Δίπλα σε Βυζαντινά ερείπια του 11ου αιώνα, δείγμα της κοινοβιακής οργάνωσης του μοναχισμού στο «Όρος των Κελλιών», θα επισκεφτούμε το χωριό της Μελιβοίας, ένα από τα μπαλκόνια του Αιγαίου. Εκεί, θα ενημερωθούμε για την ιστορία της, το παλιό της όνομα αλλά και για την προσπάθεια εύρεσης της ακριβής της θέσης στην αρχαιότητα. Από εκεί θα κατηφορίσουμε προς τη Βελίκα πεζοπορώντας ένα μονοπάτι δίπλα σε ρέμα με υπέροχα τοπία με δάση από πλατάνια, καρυδιές, καστανιές και καστανοπερίβολα τα οποία αποτελούν το διατροφικό και τον οικονομικό θησαυρό της περιοχής. Σε πολλά σημεία της διαδρομής υπάρχουν ξύλινα γεφυράκια, παγκάκια, τραπεζάκια και βρύση με νερό. (βαθμός δυσκολίας: για αρχάριους με καλή φυσική κατάσταση, μήκος πεζοπορικής διαδρομής 8km, υψομετρική διαφορά 400m ήπια κατηφορικό). Φτάνοντας στη Βελίκα θα χαλαρώσουμε στην απέραντη παραλία της και θα κολυμπήσουμε στα δροσερά νερά της.

Το απόγευμα θα επισκεφτούμε το ιστορικό και παραδοσιακό Μεταξοχώρι όπου μαζί με ντόπιους φίλους μας θα περιηγηθούμε στα σοκάκια του, τα αρχοντικά του και τις ιστορικές εκκλησίες του. Θα μάθουμε για το παρελθόν του και το όνομά του που οφείλεται στη σηροτροφία αλλά και γιατί αποκαλείται σήμερα «χωριό των καλλιτεχνών». Θα φάμε σε παραδοσιακή ταβέρνα της περιοχής.

Το βράδυ επιστροφή στο ξενοδοχείο.

 

3η ΗΜΕΡΑ - ΚΥΡΙΑΚΗ 7/7/2024

Μετά το πρωινό μας στο ξενοδοχείο, θα επισκεφτούμε το «μπαλκόνι του Κισσάβου», τα ιστορικά Αμπελάκια. Το χωριό μετρά τουλάχιστον επτά αιώνες παρουσίας στο θεσσαλικό βουνό, αλλά έγινε γνωστό κατά τον 18ο αιώνα, όταν συγκροτήθηκε εκεί ο πρώτος εμπορικός συνεταιρισμός παγκοσμίως που έφερε πολύ μεγάλη οικονομική ανάπτυξη. Θα μάθουμε αρχικά για το περίφημο «ριζάρι» ή το «ερυθρόδανο το βαφικό» των αρχαίων τον αυτοφυή θάμνο που από την ρίζα του παραγόταν κόκκινη χρωστική, κατάλληλη για βαφή νημάτων. Θα αντιληφθούμε το σημαντικό αποτύπωμά της «Συντροφίας» των Αμπελακίων στην παγκόσμια ιστορία μέσα από τα ιδεώδη, τη βιοτεχνική άνθιση, την επιτυχία της εξαγωγικής δραστηριότητας, τα πολιτιστικά και πολιτισμικά επιτεύγματα αυτής της μοναδικής εταιρίας. Περπατώντας στα πλακόστρωτα στενά, θα ζήσουμε την «αίγλη» εκείνης της εποχής παρατηρώντας τα μεγαλοπρεπή αρχοντικά του και επισκεπτόμενοι το προσφάτως αναστηλωμένο αρχοντικό «Σπίτι του Σβαρτς». Θα γευτούμε «σπεσιαλιτέ» της περιοχής στην πλατεία του χωριού. Επισκεπτόμενοι το λαογραφικό μουσείο σε ένα αναστηλωμένο αρχοντικό θα εντυπωσιαστούμε με τα πλούσια εκθέματά του που μας μεταφέρουν ζωντανά την καθημερινή ζωή των Αμπελακιωτών. Στο ναό του Αγ. Γεωργίου που αποτελεί πιστό δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής των Αμπελακίων θα δούμε την εικονογραφική ιδιομορφία του άγιου που εικονίζεται ένθρονος. Το μεσημέρι θα γευτούμε «σπεσιαλιτέ» της περιοχής στην πλατεία του χωριού πριν αναχωρήσουμε για την Αθήνα με αναμενόμενη ώρα άφιξης 22:30.

 

* το πρόγραμμα της εκδρομής ενδέχεται να τροποποιηθεί λόγω καιρικών συνθηκών.

 

 

Συνοδοί επιστήμονες, σε όλη την εκδρομή, μοιράζονται βιωματική γνώση και ερμηνεύουν το περιβάλλον (περιβαλλοντική εκπαίδευση) προσφέροντας μια μοναδική και αξέχαστη εμπειρία!

ΚΟΣΤΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

​​Ο αριθμός συμμετεχόντων δεν θα ξεπεράσει τα 30 άτομα

Κόστος της εκδρομής ανά άτομο σε

4κλινο         330€

3κλινο         340€
2κλινο         370€
Μονόκλινο  430€

​Στην τιμή της εκδρομής περιλαμβάνονται:

 • Όλα τα μεταφορικά με πούλμαν, οδηγό, διόδια

 • 2 διανυκτερεύσεις στο Hotel Hlidi στο Κόκκινο Νερό

 • 2 πρωινά

 • 1 ξεχωριστό γεύμα μόνο για εμάς στην παραλία στο Δέλτα του Πηνειού

 • 2 γεύματα σε επιλεγμένες ταβέρνες της περιοχής

 • Ενημέρωση για την περιοχή από επιστήμονες σε όλη τη διάρκεια της εκδρομής με σκοπό την γνωριμία του ιδιαίτερου και μεγάλης σημασίας οικοσυστήματος της περιοχής

 • Κανόε στον ποταμό Πηνειό σε συνεργασία με την Trekking Hellas.
  Περιλαμβάνει:
  - συνοδούς επαγγελματίες οδηγούς ποταμού
  - όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό κανόε

 • Είσοδος και ενημέρωση στο Αρχοντικό του Γεωργίου Σβαρτς στα Αμπελάκια

 • Είσοδος και ενημέρωση στο Λαογραφικό Μουσείο στα Αμπελάκια

 • Ενημέρωση και περιήγηση στο Μεταξοχώρι

 • Πεζοπορίες με συνοδούς

 • Λήψη και διανομή φωτογραφιών

 • Σχεδιασμός, οργάνωση και υλοποίηση εκδρομής από τη Γεωπαιδεία

 • Ασφάλεια Αστικής Ευθύνης

 • Οι φόροι και οι νόμιμες κρατήσεις της επιχείρησής μας

 

Στην τιμή της εκδρομής δεν περιλαμβάνονται:

 • Τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση (άρθρο 30 του Ν.5073/2023)\

 • Αγορές στα τοπικά μαγαζιά

 • Ό,τι δεν αναφέρεται παραπάνω

 • Ταξιδιωτική ασφάλιση (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αποζημίωση ακύρωσης ταξιδιού κτλ) κόστος 8€/άτομο


Για κράτηση θέσης συμπληρώστε τη φόρμα

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδρομής,
κόστος, τρόπους κράτησης, πληρωμής,

τον προτεινόμενο ρουχισμό και εξοπλισμό,
τους όρους και προϋποθέσεις εδώ:

Ολυμπιονικών 9Α ΤΚ 15232 Χαλάνδρι| info@geopedia.gr | τηλ. 2130299551 |Κιν. 6984198181

    Olympionikon 9Α 15232 Chalandri | info@geopedia.gr | tel. 2130299551 |Mob. 6984198181

WWF award en.png
 • Γεωπαιδεία ΚοινΣΕπ Facebook
 • Γεωπαιδεία ΚοινΣΕπ Instagram

ΜΗΤΕ 0208Ε60000871601
ΑΡΙΘΜΟΣ Γ.Ε.ΜΗ (Α.Γ.Ε.ΜΗ): 166243961000
© 2017 ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ ΚΟΙΝΣΕΠ | GEOPEDIA SCE

bottom of page