top of page

ΦΟΡΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ

14.png

ΜΑΝΗ
πέτρα στην πέτρα

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
23-26 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Αυτά τα Χριστούγεννα αποδράστε με τη Γεωπαιδεία και ελάτε να γνωρίσουμε μέρη «άκαμπτα», «σκληρά» και «ανυπότακτα»
με ιστορία αιώνων, ζωντανών παραδόσεων και ασύγκριτης φυσικής ομορφιάς.

Η Μάνη, στη νότια Πελοπόννησο, συνδυάζει την εντυπωσιακή φύση, την πλούσια κουλτούρα και την αξιοσημείωτη ιστορία, καθιστώντας την ένα μοναδικό κομμάτι της Ελλάδας. Οι υψηλές βραχώδεις κορυφές, οι εντυπωσιακές γεωμορφές που σμιλεύτηκαν από τον νερό μέσα στον γεωλογικό χρόνο, τα ακρωτήρια που βυθίζονται στη θάλασσα, οι υπέροχες παραλίες, οι όμορφες βουνοπλαγιές και οι κοιλάδες γεμάτες ελαιόδεντρα, κυπαρίσσια και αρωματικά βότανα συνθέτουν ένα υπέροχο φυσικό τοπίο που μας καλεί να το ανακαλύψουμε και να μάθουμε για τον τρόπο δημιουργίας του. Στην περιοχή ευδοκιμούν 1000 είδη φυτών, πάνω από 120 ελληνικά ενδημικά φυτά από τα οποία 32 είναι τοπικά ενδημικά μοναδικά σ’ όλο τον κόσμο. Η Νότια Μάνη και συγκεκριμένα το όρος Σαγιάς και το ακρωτήριο Ταίναρο, αποτελεί σημαντική περιοχή για τα αρπακτικά πουλιά όπως ο Σπιζαετός, ο Πετρίτης και ο Μπούφος ενώ η περιοχή αποτελεί περιοχή ανάπαυσης για τα αποδημητικά πουλιά. Τα κοκκινωπά «Rosso antico» και τα μαύρα «Nero antico» μάρμαρα της Μάνης και του Ταινάρου είναι δομικοί λίθοι της περιοχής που έγιναν γνωστοί παγκοσμίως για τη χρωματική τους ποικιλία και τη διακοσμητική τους αξία. Οι κλιματολογικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη της ελιάς, με παραγωγή εκλεκτού ελαιόλαδου ενώ η πλούσια βλάστηση σε βότανα και αρωματικά φυτά συντελεί στην παραγωγή εκλεκτής ποιότητας μελιού.

Η κυρίαρχη πέτρα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αρχιτεκτονικής, του πολιτισμού και της διαμόρφωσης της τοπικής κουλτούρας. Οι Μανιάτες, έχουν έντονο αίσθημα της ταυτότητάς τους και διατηρούν έναν ξεχωριστό πολιτισμό και διάλεκτο. Ο πυρήνας της κοινωνίας ήταν η ένοπλη μανιάτικη πατριά που τα ίχνη της χάνονται στους ιστορικούς χρόνους. Η απουσία κάθε κρατικής διοίκησης, οδήγησε τους Μανιάτες να ορίσουν τους δικούς τους κανόνες ζωής και συμπεριφοράς με οδηγό τη παράδοση και την ανάγκη. Βίωναν την ελευθερία ως τρόπο ζωής και οι μανιάτικοι οικισμοί είναι κατ' αρχήν οχυρά που υπηρετούν την άμυνα του γένους. Τα πετρόχτιστα χωριά με πύργους που αναδύονται ανάμεσα στα στενά δρομάκια προσδίδουν έναν μοναδικό χαρακτήρα στην περιοχή, πέτρινες ανθρώπινες κατασκευές σε ένα φυσικό πέτρινο τοπίο. Τα πρώτα καταφύγια ήταν τα σπήλαια, ακολούθησαν τα «ξεμόνια», οι πύργοι, τα πυργόσπιτα, τα καλύβια, οι κρήνες, τα γεφύρια και τα καλντερίμια, διασκορπισμένα από τα ακρογιάλια μέχρι τα απρόσιτα βουνά. Με πάνω από 800 πύργους και πυργόσπιτα, πάνω από 1000 εκκλησίες, κάστρα, παραδοσιακούς οικισμούς και ανθρωπογενείς γεωµορφές «χταρώµατα» που μετέτρεψαν τον βράχο σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις καθιστούν τη Μάνη ένα ζωντανό ανοιχτό μουσείο.

Στη Μάνη η ευγνωμοσύνη και η φιλοξενία, είναι θεότητες. Θα έρθουμε σε επαφή με τους ντόπιους, θα μάθουμε για την πλούσια ιστορία της, τους μύθους της και θα δοκιμάσουμε την εκπληκτική γαστρονομία με τοπικά προϊόντα και παραδοσιακά εδέσματα.

Συνοδοί επιστήμονες, σε όλη την εκδρομή, μοιράζονται βιωματική γνώση (περιβαλλοντική εκπαίδευση)
προσφέροντας μια μοναδική και αξέχαστη εμπειρία!

Η εκδρομή περιλαμβάνει ένα τετραήμερο γεμάτο δραστηριότητες όπου βάση μας θα είναι η Χαριά, ένας από τους πιο ενδιαφέροντες και καλοδιατηρημένους οικισμούς με αρκετούς πύργους, βυζαντινές εκκλησίες, μεγαλιθικά κτίσματα και αξιόλογο συγκρότημα στερνών.

Από εκεί, κατευθυνόμενοι προς το νοτιότερο άκρο της βαλκανικής χερσονήσου, θα επισκεφθούμε το ακρωτήριο Ταίναρο. Πεζοπορώντας σε μια εύκολη διαδρομή μέσα σε ένα εκπληκτικό τοπίο, θα μάθουμε για την πλούσια ιστορία του ακρωτηρίου αναβιώνοντας μύθους και ιστορίες που συνδέονται με την αρχαία Ελλάδα και τη ναυτική της ιστορία. Στον «Κάβο Ματαπά» των ντόπιων, υπήρχε σύμφωνα με τον Παυσανία ο ναός του Ταινάριου Ποσειδώνα. Σε μικρό και απομονωμένο σπήλαιο αναφέρεται η ύπαρξη νεκρομαντείου του Ποσειδώνα ή Ψυχοπομπείου και εκεί λέγεται πως υπήρχαν οι Πύλες του Άδη. Στο νοτιότερο άκρο του συναντάμε τον Φάρο του Ταινάρου που συνεχίζει μέχρι σήμερα να παρέχει τις υπηρεσίες του στους ναυτικούς.

Στη Βάθεια, γνωστή και ως ο "Παρθενώνας" της μανιάτικης αρχιτεκτονικής παράδοσης, θα περιηγηθούμε ανάμεσα σε 70 οικίες και πυργόσπιτα που συνδυάζουν τη μοναδική αρχιτεκτονική παράδοση με μια εκπληκτική ιστορία. Οι εντυπωσιακοί πύργοι της Βάθειας κατασκευάστηκαν κυρίως κατά τον 18ο αιώνα, λειτουργώντας ως αμυντικοί πύργοι ενάντια σε πειρατικές επιθέσεις και αντιπροσωπεύουν την οικογενειακή ισχύ και πλούτο.

Στον όρμο του Μεζάπου, προβάλλει ένα μικρό ακρωτήριο, το Τηγάνι, στην άκρη του οποίου βρισκόταν στα Βυζαντινά χρόνια το κάστρο της Μαΐνης. Στην πραγματικότητα επρόκειτο για μια μικρή βυζαντινή πόλη και αποτελεί το αρχαιότερο κάστρο της Μάνης, καθώς κτίστηκε επί αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Μέσα από μια διαδρομή σε μια στενή βραχώδη λωρίδα γης, θα φτάσουμε στην άκρη της χερσονήσου που είναι κατάσπαρτη με λίθους, υπολείμματα του κάστρου, τείχη, δεξαμενές, πύργοι, νεκροταφείο και ένας Βυζαντινός «θησαυρός», μια τρίκλιτη βασιλική εκκλησία του 7ου αιώνα. Ένα ίχνος από πέταλο αλόγου πάνω σε βράχο, που οι ντόπιοι αποκαλούν «το χαλί της βασιλοπούλας», οδήγησε σε διάφορους μύθους και ιστορίες που παραμένουν στην τοπική παράδοση.

Στον ιστορικό και παραδοσιακό διατηρητέο οικισμό της Αρεόπολης, θα μπούμε σε μια χρονομηχανή που μας μεταφέρει στην ηρωική περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Η ιστορική αυτή πόλη αποτέλεσε την πατρίδα των φημισμένων Μαυρομιχάληδων, οι οποίοι διακρίθηκαν για τον αγώνα τους κατά την επανάσταση. Στην πλατεία των Αθανάτων βρίσκεται η πέτρα που χρησιμοποιούσαν οι Μανιάτες για να στηρίξουν την Ελληνική σημαία ενώ δίπλα, στέκει το άγαλμα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Θα περιηγηθούμε στα στενά πλακόστρωτα σοκάκια της και θα χαλαρώσουμε στην αυθεντική της ατμόσφαιρα.

Στην περιοχή υπάρχει πλήθος σπηλαίων με πιο γνωστά τα σπήλαια της Βλυχάδας και της Αλεπότρυπας. Στο σπήλαιο Βλυχάδας Διρού, θα μάθουμε για τον τρόπο δημιουργίας του, θα περιηγηθούμε με βάρκες εντός του σπηλαίου πολύ κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας και θα θαυμάσουμε τον εντυπωσιακό του διάκοσμο. Στο γειτονικό σπήλαιο της Αλεπότρυπας, εκτός από την φυσική ομορφιά του, αναδεικνύεται η αρχαία παρουσία του ανθρώπου, με αρχαιολογικά ευρήματα που αντιπροσωπεύουν περίοδο από τη νεολιθική εποχή και έχει χρησιμοποιηθεί ως καταφύγιο, κατοικία, μεγάλη αποθήκη αγαθών αλλά ως νεκροταφείο και τόπος λατρείας των νεκρών. Αν και δεν είναι επισκέψιμο θα δοθούν οι σημαντικές πληροφορίες από τις έρευνες σε αυτό.

Στη «γη των θεών» κατά τον Παυσανία και τη σημερινή πρωτεύουσα της Λακωνικής Μάνης, το Γύθειο, θα έχουμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στο γραφικό λιμάνι και τα σοκάκια του αλλά και να επισκεφθούμε το Μαραθονήσι ή νησάκι Κραναή όπου θα μάθουμε για την ιστορία του και θα απολαύσουμε τη φύση που το περιβάλλει. Στο νησάκι, βρίσκεται ο παραδοσιακός πύργος του Τζαννετάκη Γρηγοράκη, οπλαρχηγού της Επανάστασης, όπου σήμερα λειτουργεί το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο του Γυθείου με μανιάτικα εκθέματα, ενώ εκεί σύμφωνα με τον Όμηρο ήταν το πρώτο καταφύγιο του Πάρη και της Ωραίας Ελένης. Περπατώντας μια μικρή απόσταση από τον Πύργο, θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε των 23 μέτρων οκταγωνικό φάρο του Γυθείου αλλά και την υπέροχη θέα στη θάλασσα.

Στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη, θα ζήσουμε μια συναρπαστική αναδρομή στην ιστορία της ελιάς και της παραγωγής λαδιού στον ελληνικό χώρο. Το μουσείο φιλοξενεί σπάνια απολιθωμένα φύλλα ελιάς που αποδεικνύουν την παρουσία του ελαιόδεντρου στην Ελλάδα ενώ πρωτότυπες πινακίδες Γραμμικής Β του 14ου αιώνα π.Χ. παρέχουν τις πρώτες γραπτές μαρτυρίες για την ελιά και το λάδι. Θα ανακαλύψουμε πώς η ελιά και το λάδι είχαν καθοριστικό ρόλο στην ελληνική οικονομία και καθημερινή ζωή, από τη διατροφή μέχρι τη φροντίδα του σώματος. Επίσης, θα μάθουμε για τη συμβολική σημασία της ελιάς στη μυθολογία, τη θρησκεία και τα έθιμα των Ελλήνων, ενώ θα θαυμάσουμε έργα τέχνης από την αρχαία και σύγχρονη περίοδο που αποτυπώνουν τον ρόλο της ελιάς ως συνεχή πηγή έμπνευσης για τους Έλληνες καλλιτέχνες.

Γήινη και απλή η μαγειρική. Χαρακτηριστικά πιάτα και ξακουστές γεύσεις όπως το σύγκλινο, τα λαλάγγια και οι τραβηχτές μανιάτικες πίτες. Η ολιστική εμπειρία μας ολοκληρώνεται γευόμενοι την τοπική γαστρονομία με τα τοπικά εδέσματα αλλά και επισκεπτόμενοι μικρά χωριά της Μάνης και ερχόμενοι σε επαφή με την τοπική κοινωνία.

Ξεχωριστή εμπειρία θα είναι το χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν στον ιστορικό Πύργο Αραπάκη με τον δεκαέξι μέτρων ύψους τετραώροφο πύργο. Ο ξακουστός θαλασσοπόρος Πέτρος Αραπάκης, από τις ιστορικότερες οικογένειες της Μάνης, ανακάλυψε τα σπήλαια του Διρού και έκανε το γύρο του κόσμου με το ιστιοπλοϊκό το 1910.

57
64
59
52
50
1
31
51
66
26
68
38
49
25
63
58
67
22
37
27
20
13
7

​ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ*

 

1η ΗΜΕΡΑ - ΣΑΒΒΑΤΟ 23/12/2023

08:30 Αναχώρηση από Μετρό Εθνική Άμυνα (παράδρομος ανόδου Λεωφ. Μεσογείων). Στον δρόμο μας προς τη Μάνη, θα κάνουμε στάση στο μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς στη Σπάρτη. Εκεί, θα ξεναγηθούμε και θα έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε για την ιστορία της ελιάς από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Μετά από τις απαραίτητες στάσεις, θα φτάσουμε στη Χαριά του Πύργου Διρού όπου θα τακτοποιηθούμε στα καταλύματα μας Πύργος Αραπάκη και Πανδώρα. Ο Ιστορικός Πύργος Αραπάκη αποτελεί μια εντυπωσιακή αναστηλωμένη οχυρή κατοικία της οικογένειας Αραπάκη. Εκεί, θα έχουμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε τον δεκαέξι μέτρων ύψους πύργο, τον ανεπτυγμένο μύλο, τον λιοτριβιό, τις καμάρες και τα σπίτια που ανήκαν σε μία από τις πιο ιστορικές οικογένειες της Μάνης. Το απόγευμα, με μια εύκολη πεζοπορία 5km θα κατηφορίσουμε προς την Αρεόπολη όπου θα μάθουμε για την πλούσια ιστορία του τόπου και θα χαλαρώσουμε με μεζέδες στα γραφικά σοκάκια της. Το βράδυ επιστροφή στο ξενοδοχείο

 

2η ΗΜΕΡΑ - ΚΥΡΙΑΚΗ 24/12/2023

Μετά το πρωινό μας, θα αναχωρήσουμε για χωριό Σταυρί όπου θα ξεκινήσουμε την πεζοπορία (συνολική απόσταση 6km) μέχρι το ακρωτήριο Τηγάνι και το κάστρο της Μαΐνης και την τρίκλιτη βασιλική του 7ου αιώνα. Το μεσημέρι, θα μεταφερθούμε στην όμορφη παραλία του Διρού όπου θα δοθεί ελεύθερος χρόνος για βόλτα και καφέ. Έπειτα, θα επισκεφθούμε το σπήλαιο Διρού όπου θα περιηγηθούμε με βάρκες σε μια διαδρομή 1 ώρας στο νερό του σπηλαίου με τον εντυπωσιακό διάκοσμο από σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Θα μάθουμε για τον τρόπο δημιουργίας των σπηλαίων, την ζωή μέσα σε αυτά σήμερα αλλά και στο παρελθόν μέσω των απολιθωμάτων, αλλά και την αρχαιολογική σημασία της περιοχής. Το απόγευμα επιστροφή στο ξενοδοχείο για ξεκούραση. Το βράδυ, η οικογένεια Αραπάκη θα έχει ετοιμάσει για εμάς πλούσιες σπιτικές γεύσεις στον πανέμορφο κοινόχρηστο χώρο του Ιστορικού Πύργου όπου όλοι μαζί θα γιορτάσουμε και θα κάνουμε ρεβεγιόν Χριστουγέννων.

3η ΗΜΕΡΑ - ΔΕΥΤΕΡΑ 25/12/2023 (ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ)

Μετά το πρωινό μας, θα κατευθυνθούμε στο νοτιότερο άκρο της Βαλκανικής Χερσονήσου, το ακρωτήριο Ταίναρο. Εκεί, θα πεζοπορήσουμε μια εύκολη διαδρομή 4km. Ακολουθώντας το μονοπάτι, θα οδηγηθούμε στον Φάρο του Ταινάρου όπου θα ανταμειφθούμε με την πανοραμική θέα με την αίσθηση της απόλυτης ελευθερίας. Το μεσημέρι θα επισκεφθούμε τον οικισμό της Βάθειας όπου θα περιηγηθούμε ανάμεσα σε πετρόσπιτα και θα εντυπωσιαστούμε από την μοναδική αρχιτεκτονική του εγκαταλειμμένου πλέον παραδοσιακού χωριού. Θα φάμε σε τοπική ταβέρνα με εκπληκτική θέα στη θάλασσα. Το απόγευμα επιστροφή στα καταλύματα και ξεκούραση. Το απόγευμα και αφού κάνουμε στάση σε γραφικά χωριά της Μάνης, θα επιστρέψουμε στα καταλύματα μας. Ελεύθερο βράδυ.

 

4η ΗΜΕΡΑ - ΤΡΙΤΗ 26/12/2023

Μετά το πρωινό μας, θα επισκεφθούμε το γειτονικό κέντρο ιππασίας “Mani horses” όπου θα έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε για τις ελληνικές φυλές αλόγων, τη φροντίδα που χρειάζονται αλλά και τη σχέση τους με τον άνθρωπο ενώ οι πιο δραστήριοι θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στην περιοχή με μια βόλτα με άλογα. Στη συνέχεια, θα αναχωρήσουμε για την πρωτεύουσα της Λακωνικής Μάνης, το Γύθειο. Εκεί, θα περιηγηθούμε στην όμορφη κωμόπολη και θα επισκεφθούμε το νησάκι της Κρανάης όπου θα μάθουμε για την μυθολογία που το συνοδεύει, τον ρόλο του στην επανάσταση του 1821 αλλά και την σύγχρονη ιστορία του που το συνδέει με το λιμάνι του Γυθείου. Το μεσημέρι θα φάμε σε τοπική ταβέρνα και έπειτα θα ξεκινήσουμε την επιστροφή στην Αθήνα. Εκτιμώμενη ώρα άφιξης στην Αθήνα στις 22:30.

* το πρόγραμμα της εκδρομής ενδέχεται να τροποποιηθεί λόγω καιρικών συνθηκών.

** οι πεζοπορικές διαδρομές είναι κατάλληλες για αρχάριους με πολύ καλή φυσική κατάσταση. Απαραίτητος ο εξοπλισμός με ορειβατικά ή πεζοπορικά παπούτσια και εφόσον επιθυμείτε μπατόν πεζοπορίας. Η κατάλληλη υπόδηση είναι θέμα ασφάλειας.

ΚΟΣΤΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ (ανά άτομο)

Τετράκλινο 490€

Τρίκλινο 520€

Δίκλινο 610€

Μονόκλινο 720€

Ο αριθμός συμμετεχόντων δεν θα ξεπεράσει τα 30 άτομα

 

​Στην τιμή της εκδρομής περιλαμβάνονται:

 

 • Όλα τα μεταφορικά με πούλμαν, οδηγό, διόδια

 • 3 διανυκτερεύσεις σε καταλύματα με επιπλωμένα διαμερίσματα Α΄ τάξης
  Ιστορικός Πύργος Αραπάκη και Πανδώρα στη Χαριά

 • 3 Πρωινά

 • 3 γεύματα σε επιλεγμένες ταβέρνες της περιοχής

 • Χριστουγεννιάτικο Ρεβεγιόν στον Ιστορικό Πύργο Αραπάκη

 • Δραστηριότητες

  • Είσοδος και ενημέρωση στα σπήλαια του Διρού

  • Είσοδος και ενημέρωση στο μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς στη Σπάρτη

  • Είσοδος και ενημέρωση στο Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο Γυθείου

  • Πεζοπορία με περιβαλλοντική ενημέρωση και συνοδούς στο Ταίναρο

  • Πεζοπορία με περιβαλλοντική ενημέρωση και συνοδούς στο ακρωτήριο Τηγάνι

  • Πεζοπορία με περιβαλλοντική ενημέρωση στην Αρεόπολη

  • Επίσκεψη και περιήγηση στο γραφικά χωριά Βάθεια, Αρεόπολη, Χαριά

  • Επίσκεψη και περιήγηση στο Γύθειο και στο Μαραθονήσι

 • 2 συνοδοί επιστήμονες σε όλη τη διάρκεια της εκδρομής για την γνωριμία του ιδιαίτερου και μεγάλης σημασίας οικοσυστήματος της περιοχής

 • Λήψη και διανομή φωτογραφιών

 • Σχεδιασμός, οργάνωση και υλοποίηση εκδρομής από τη Γεωπαιδεία

 • Φόρος Διαμονής (Τέλος Διανυκτέρευσης), οι φόροι και οι νόμιμες κρατήσεις της επιχείρησής μας

 • Ασφάλεια Αστικής Ευθύνης

Στην τιμή της εκδρομής δεν περιλαμβάνονται:

 • Αγορές στα τοπικά μαγαζιά

 • Ενημέρωση, επίδειξη και μάθημα ιππασίας στο κέντρο Mani horses (διάρκεια 2 ώρες, κόστος 15€)

 • Ό,τι δεν αναφέρεται παραπάνω

 • Ταξιδιωτική ασφάλιση (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αποζημίωση ακύρωσης ταξιδιού κτλ) κόστος 8€/άτομο

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδρομής,
κόστος, τρόπους κράτησης, πληρωμής,

τον προτεινόμενο ρουχισμό και εξοπλισμό,
τους όρους και προϋποθέσεις εδώ:


Για κράτηση θέσης συμπληρώστε τη φόρμα

Ολυμπιονικών 9Α ΤΚ 15232 Χαλάνδρι| info@geopedia.gr | τηλ. 2130299551 |Κιν. 6984198181

    Olympionikon 9Α 15232 Chalandri | info@geopedia.gr | tel. 2130299551 |Mob. 6984198181

WWF award en.png
 • Γεωπαιδεία ΚοινΣΕπ Facebook
 • Γεωπαιδεία ΚοινΣΕπ Instagram

ΜΗΤΕ 0208Ε60000871601
ΑΡΙΘΜΟΣ Γ.Ε.ΜΗ (Α.Γ.Ε.ΜΗ): 166243961000
© 2017 ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ ΚΟΙΝΣΕΠ | GEOPEDIA SCE

bottom of page