top of page

ΦΟΡΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ

Μεσολόγγι-Αιτωλικό
"ο ανθός του αλατιού
"

23-25 Μαρτίου 2024

Αποδράστε με τη Γεωπαιδεία σε έναν από τους μεγαλύτερους και πλουσιότερους υγρότοπους της Ευρώπης
που ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000 και προστατεύεται διεθνώς από τη Σύμβαση RAMSAR!

 

Θάλασσα, λιμνοθάλασσες, ποτάμιες και παραποτάμιες περιοχές, βάλτοι, αλυκές και μεσογειακά αλίπεδα δημιουργούν ένα σύμπλεγμα μοναδικών οικοτόπων. Η υδροχαρής βλάστηση φιλοξενεί σπάνια πουλιά, τα μεγάλα «τηγάνια» δίνουν βουνά από αλάτι και οι παραδοσιακές πελάδες και τα διβάρια των ψαράδων προσφέρουν φρέσκα ψάρια και αυγοτάραχο, το χρυσάφι της λιμνοθάλασσας. Η Αρχαία πόλη με την πανοραμική θέα, το καλύτερα διατηρημένο αρχαίο ναυπηγείο της Ελλάδας και ο Κήπος των Ηρώων συνθέτουν την εικόνα μιας περιοχής με μεγάλη ιστορία.

Σας παρουσιάζουμε το Μεσολόγγι και το Αιτωλικό, μια περιοχή πλούσια σε φύση, ιστορία και γεύσεις που αξίζει να επισκεφτείς.

 

Η εκδρομή περιλαμβάνει ένα τριήμερο γεμάτο δραστηριότητες. Θα ενημερωθούμε για την πλούσια ιχθυοπαραγωγή και τις τοπικές τεχνικές αλιείας, θα κάνουμε βαρκάδα στη λιμνοθάλασσα με τα παραδοσιακά πριάρια και θα απολαύσουμε την φρέσκια ψαριά τους στις παραδοσιακές καλύβες των ψαράδων, τις πελάδες. Θα ποδηλατήσουμε και θα περπατήσουμε ανάμεσα στις λιμνοθάλασσες παρατηρώντας την ανθρώπινη παρέμβαση και θα γνωρίσουμε αυτό το μοναδικό οικοσύστημα.

Θα ενημερωθούμε για το Εθνικό Πάρκο του Μεσολογγίου - Αιτωλικού, τον τόπο μεγαλύτερης παραγωγής αλατιού στην Ελλάδα και θα επισκεφτούμε το σύχρονο και μοναδικό μουσείο άλατος στην Ελλάδα.

Θα ξεναγηθούμε στις αρχαίες Οινιάδες, στον Κήπο των Ηρώων των "ελεύθερων πολιορκημένων, στο ιστορικό μουσείο «Διέξοδος» και τη Δημοτική πινακοθήκη μαθαίνοντας τον ιστορικό πλούτο της περιοχής από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή που δικαιολογούν την επίσημη ονομασία του Μεσολογγίου ως «Ιερή Πόλη».

Στο νησάκι του Αιτωλικού θα κατανοήσουμε την ιδιαιτερότητα της λιμνοθάλασσας που το περιβάλλει, ενώ θα παρακολουθήσουμε το σπάνιο «Τυχερό ψάρεμα» που έχει ενταχτεί στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO. Η ιδιαίτερη φύση αλλά και η σύγχρονη ιστορία αποτυπώνεται από τη Βάσω Κατράκη με καλλιτεχνική δεξιότητα, ήθος και αξιοπρέπεια στα έργα της που θα δούμε στο «Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών - Μουσείο Βάσως Κατράκη».

Η ολιστική εμπειρία ολοκληρώνεται γευόμενοι την τοπική γαστρονομία με τα τοπικά εδέσματα. Θα επισκεφτούμε εργαστήριο παραγωγής αυγοτάραχου για να γνωρίσουμε τη διαδικασία αλίευσης και παραγωγής του, τη διατροφική του αξία και να ζήσουμε μία μοναδική εμπειρία γευσιγνωσίας.

Συνοδοί επιστήμονες, σε όλη την εκδρομή, μοιράζονται βιωματική γνώση και ερμηνεύουν το περιβάλλον (περιβαλλοντική εκπαίδευση) προσφέροντας μια μοναδική και αξέχαστη εμπειρία!

20220325_194625
IMG_20220326_124551
IMG_20220326_194357 (2)
DSC00001a
IMG_5797-1
IMG_5792-1
DSC03321_edited
DSC02025a
DSC03269
DSC01924a
DSC01915a
DSC01823a
DSC01739a
20220327_124059
20220327_104057
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ

​ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

 

1η ΗΜΕΡΑ (ΣΑΒΒΑΤΟ 23/3/2024)

07:30 Αναχώρηση από Αθήνα (Μετρό Εθνική Άμυνα, παράδρομος ανόδου Λεωφ. Μεσογείων). Μετά από τις απαραίτητες στάσεις και τη διάσχιση της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου θα φτάσουμε στο Μεσολόγγι και θα τακτοποιηθούμε στα δωμάτια του ξενοδοχείου "Liberty". Αμέσως μετά θα ζήσουμε τη σύγχρονη ιστορία της Ιερής Πόλης Μεσολογγίου επισκεπτόμενοι αρχικά το χώρο που αποτελεί σύμβολο ελευθερίας και ανεξαρτησίας, τον Κήπο των Ηρώων. Η γνωριμία με το ιστορικό κομμάτι του Μεσολογγίου θα συνεχιστεί με επίσκεψη και ξενάγηση στη Δημοτική Πινακοθήκη για να θαυμάσουμε έργα κορυφαίων δημιουργών απ’ όλο τον κόσμο που εμπνεύστηκαν από τη θυσία των «ελεύθερων πολιορκημένων». Το μεσημέρι φαγητό και ξεκούραση. Το απόγευμα θα κάνουμε βόλτα στους πεζόδρομους του Μεσολογγίου και θα επισκεφτούμε το ιστορικό μουσείο, Κέντρο Λόγου και Τέχνης «ΔΙΕΞΟΔΟΣ». Ελεύθερο βράδυ.

 

2η ΗΜΕΡΑ (ΚΥΡΙΑΚΗ 24/3/2024)

Μετά το πρωινό μας θα μεταφερθούμε στο Αιτωλικό για να παρακολουθήσουμε από πολύ κοντά τον παραδοσιακό τρόπο «τυχερού» ψαρέματος με σταφνοκάρι. Στη συνέχεια θα ξεναγηθούμε στην αρχαία πόλη των Οινιάδων με το εντυπωσιακό νεώριο, χτισμένη κοντά στον Αχελώο. Σε τοπικό εργαστήριο παραγωγής αυγοτάραχου, θα δούμε τη διαδικασία παρασκευής του και θα έχουμε την εμπειρία μιας μοναδικής γευσιγνωσίας των προϊόντων της λιμνοθάλασσας. Στη συνέχεια, δίπλα στη λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού, θα ξεναγηθούμε στο “Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών – Μουσείο Βάσως Κατράκη” και θα περιηγηθούμε στο γραφικό νησάκι του Αιτωλικού όπου θα ενημερωθούμε για τη λιμνοθάλασσα και την ιστορία του. Το απόγευμα θα φάμε φρέσκο ψάρι σε παραδοσιακή ταβέρνα με τοπικά εδέσματα. Επιστροφή στο ξενοδοχείο το βράδυ.

 

3η ΗΜΕΡΑ (ΔΕΥΤΕΡΑ 25/3/2024)

Μετά το πρωινό μας, θα έρθουμε σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον των λιμνοθαλασσών μέσα από ένα πλήθος βιωματικών δραστηριοτήτων οργανωμένες σε μικρές ομάδες. Θα περπατήσουμε ή θα ποδηλατήσουμε (στον πεζόδρομο - ποδηλατόδρομο Μεσολογγίου περίπου 5km) μια υπέροχη διαδρομή ανάμεσα στις λιμνοθάλασσες της Κλείσοβας και του Μεσολογγίου, μέχρι το νησάκι της Τουρλίδας. Εκεί θα ξεναγηθούμε στο μουσείο άλατος και θα ενημερωθούμε για το λευκό θησαυρό από την πρώτη εμφάνισή του στον πλανήτη μέχρι τις μέρες μας. Θα γνωρίσουμε το πως δημιουργείται, τους τρόπους εξόρυξής, τα είδη και τη μεγάλη σημασία του με τις χιλιάδες χρήσεις από τον άνθρωπο. Στη συνέχεια, θα γνωρίσουμε τους ντόπιους ψαράδες της περιοχής οι οποίοι θα μας μεταφέρουν με τις βάρκες στους σε διάφορα σημεία ενδιαφέροντος στη λιμνοθάλασσα όπως στα «ιβάρια», τα παραδοσιακά ιχθυοτροφεία. Το απόγευμα θα μας φιλοξενήσουν στις παραδοσιακές τους «πελάδες» (κατοικίες πάνω σε ξύλινους πασσάλους) για να απολαύσουμε ένα πλούσιο γεύμα με φρέσκα ψάρια συνοδεία τσίπουρου. Αναχώρηση για Αθήνα, με αναμενόμενη άφιξη στις 22:30.

* το πρόγραμμα της εκδρομής ενδέχεται να τροποποιηθεί λόγω καιρικών συνθηκών.

ΚΟΣΤΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

​​Ο αριθμός συμμετεχόντων δεν θα ξεπεράσει τα 30 άτομα

Κόστος της εκδρομής ανά άτομο σε

3κλινο        350€
2κλινο        380€
Μονόκλινο 450€

​Στην τιμή της εκδρομής περιλαμβάνονται:

 • Όλα τα μεταφορικά με πούλμαν, οδηγό, διόδια

 • Διέλευση γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου

 • 2 διανυκτερεύσεις με πρωινό στο ξενοδοχείο "Liberty"

 • 1 γεύμα με φρέσκο ψάρι στις πελάδες των ψαράδων στη λιμνοθάλασσα της Κλείσοβας

 • 2 γεύματα στο Μεσολόγγι και στο Αιτωλικό με τοπικά εδέσματα

 • Δραστηριότητες:
  - Βαρκάδα σε λιμνοθάλασσα
  - Συνάντηση με ψαράδες της περιοχής

  - Επίδειξη και ενημέρωση της παραδοσιακής τεχνικής ψαρέματος με σταφνοκάρι από ψαρά (ενταγμένο στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά UNESCO)
  - Είσοδος και ενημέρωση στο μουσείο άλατος
  - Ενημέρωση για τις αλυκές και το οικοσύστημα του Μεσολογγίου και του Αιτωλικού

  - Επίσκεψη, ενημέρωση και γευσιγνωσία σε εργαστήριο παραγωγής αυγοτάραχου
  - Επίσκεψη και ξενάγηση στον ιστορικής σημασίας Κήπο των Ηρώων
  - Είσοδο, επίσκεψη και ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο των Οινιάδων
  - Επίσκεψη και ξενάγηση στην Δημοτική Πινακοθήκη Μεσολογγίου
  - Επίσκεψη και ξενάγηση στο Κέντρο Λόγου και Τέχνης «ΔΙΕΞΟΔΟΣ»
  - Ενημέρωση στο “Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών – Μουσείο Βάσως Κατράκη”
  - Πεζοπορία ανάμεσα στις λιμνοθάλασσες (5km)

 • 2 συνοδοί επιστήμονες περιβαλλοντολόγοι σε όλη τη διάρκεια της εκδρομής με σκοπό την γνωριμία του ιδιαίτερου 
  και μεγάλης σημασίας οικοσυστήματος της περιοχής

 • Ξεναγήσεις από τον πιστοποιημένο ξεναγό Γιώργο Αποστολάκο

 • Λήψη και διανομή φωτογραφιών

 • Σχεδιασμός, οργάνωση και υλοποίηση εκδρομής από τη Γεωπαιδεία

 • Οι φόροι και οι νόμιμες κρατήσεις της επιχείρησής μας

 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης

Στην τιμή της εκδρομής δεν περιλαμβάνονται:

 • Τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση (άρθρο 30 του Ν.5073/2023)

 • Ποδηλασία στην Τουρλίδα Μεσολογγίου (15€ χωρίς ΦΠΑ) με πιστοποιημένο συνοδό (MIAS MLB2 - MOUNTAIN BIKE LEADER)

 • Αγορές στα τοπικά μαγαζιά

 • Ό,τι δεν αναφέρεται παραπάνω

 • Ταξιδιωτική ασφάλιση (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αποζημίωση ακύρωσης ταξιδιού κτλ) κόστος 8€/άτομο (περισσότερα www.geopedia.gr/asfaleia)


Για κράτηση θέσης συμπληρώστε τη φόρμα

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδρομής,
κόστος, τρόπους κράτησης, πληρωμής,

τον προτεινόμενο ρουχισμό και εξοπλισμό,
τους όρους και προϋποθέσεις εδώ:

Ολυμπιονικών 9Α ΤΚ 15232 Χαλάνδρι| info@geopedia.gr | τηλ. 2130299551 |Κιν. 6984198181

    Olympionikon 9Α 15232 Chalandri | info@geopedia.gr | tel. 2130299551 |Mob. 6984198181

WWF award en.png
 • Γεωπαιδεία ΚοινΣΕπ Facebook
 • Γεωπαιδεία ΚοινΣΕπ Instagram

ΜΗΤΕ 0208Ε60000871601
ΑΡΙΘΜΟΣ Γ.Ε.ΜΗ (Α.Γ.Ε.ΜΗ): 166243961000
© 2017 ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ ΚΟΙΝΣΕΠ | GEOPEDIA SCE

bottom of page