top of page

ΦΟΡΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ

Μεσολόγγι
"ο ανθός του αλατιού
"

Εκπαιδευτική
Περιβαλλοντική Εκδρομή

ΓΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟ - ΛΥΚΕΙΟ

ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΜΕ

Ελάτε με τη βραβευμένη από τη WWF περιβαλλοντική ομάδα Γεωπαιδεία σε ένα εκπαιδευτικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα στο Μεσολόγγι που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους και πλουσιότερους υγρότοπους της Ευρώπης που προστατεύεται διεθνώς. Στο «αλωνάκι» του Σολωμού, η ύστατη πράξη συνειδητής αυτοθυσίας οδήγησε σε μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές του αγώνα της Ελληνικής Επανάστασης και προκάλεσε παγκόσμιο δέος και θαυμασμό δημιουργώντας πλήθος φιλελλήνων.

Θάλασσα, λιμνοθάλασσες, ποτάμιες και παραποτάμιες περιοχές, βάλτοι, αλυκές και μεσογειακά αλίπεδα δημιουργούν ένα σύμπλεγμα μοναδικών οικοτόπων. Η υδροχαρής βλάστηση φιλοξενεί σπάνια πουλιά, τα μεγάλα «τηγάνια» δίνουν βουνά από αλάτι και τα παραδοσιακά σπίτια -«πελάδες» και τα ιχθυοτροφία-«διβάρια» των ψαράδων προσφέρουν φρέσκα ψάρια και αυγοτάραχο, το χρυσάφι της λιμνοθάλασσας.

Η θυσία του Μεσολογγίου που επί μήνες αντιστάθηκε ηρωικά, προώθησε το ελληνικό ζήτημα της ανεξαρτησίας, όσο καμιά άλλη ελληνική νίκη: πλημμύρισε Έλληνες και Ευρωπαίους με αισθήματα θαυμασμού για τον ηρωικό πληθυσμό του Μεσολογγίου. Το Μεσολόγγι, με την ηρωική έξοδο, έγινε μνημείο της ελληνικής ιστορίας, του πολιτισμού και ένα από τα σύμβολα της ελευθερίας στην παγκόσμια ιστορία!

Ο συνδυασμός του πλούσιου φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος του Μεσολογγίου το καθιστά ιδανικό προορισμό για βιωματική γνωριμία της ιστορίας και του περιβάλλοντος.

Σε όλη την εκδρομή, οι επιστήμονες συνοδοί της Γεωπαιδείας (γεωλόγοι, ωκεανογράφοι, περιβαλλοντολόγοι) μοιράζονται την αγάπη και τις γνώσεις τους, ερμηνεύουν με απλά λόγια το περιβάλλον (περιβαλλοντική εκπαίδευση) και αναδεικνύουν τη διαχρονική σχέση του ανθρώπου με τη φύση. Οι τοπικοί συνεργάτες ξεναγοί, περιβαλλοντολόγοι, εκπαιδευτικοί αλλά και οι ψαράδες της λιμνοθάλασσας θα μας μεταφέρουν την οπτική των ντόπιων δίνοντας μια ολιστική προσέγγιση στη γνώση, προσφέροντας στα παιδιά αλλά και στους μεγάλους μια μοναδική και αξέχαστη εμπειρία!

DSC00001a
IMG_5797-1
IMG_5792-1
DSC03321_edited
DSC02025a
DSC03269
DSC01924a
DSC01915a
DSC01823a
DSC01739a
20220327_124059
20220327_104057
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα διήμερο στο Μεσολόγγι με πλήθος γνώσεων και δραστηριοτήτων που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών. Η μία ημέρα είναι αφιερωμένη στην ένδοξη ιστορία του Μεσολογγίου και η δεύτερη στο φυσικό πλούτο. Οι συνοδοί της Γεωπαιδείας σε όλη τη διάρκεια της εκδρομής συνθέτουν την πληροφορία αναδεικνύοντας την σχέση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και τονίζουν την ανάγκη για προστασία του.

1η ΗΜΕΡΑ

Αναχώρηση από το σχολείο. Στη διαδρομή, περνώντας δίπλα από τον Κορινθιακό Κόλπο θα μάθουμε τον τρόπο δημιουργίας του και εξέλιξής του στο γεωλογικό χρόνο και διασχίζοντας τη μεγαλύτερη στον κόσμο καλωδιωτή γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου θα αναφερθούμε στο σύγχρονο αυτό τεχνικό επίτευγμα βραβευμένο με πολλά διεθνή βραβεία για τη μελέτη και την κατασκευή του.

Φτάνοντας στο Μεσολόγγι θα τακτοποιηθούμε στα δωμάτια του Hotel Liberty που βρίσκεται απέναντι από τον Κήπο των Ηρώων.

Αμέσως μετά, θα ζήσουμε τη σύγχρονη ιστορία του Μεσολογγίου επισκεπτόμενοι το χώρο που αποτελεί σύμβολο ελευθερίας και ανεξαρτησίας, τον Κήπο των Ηρώων. Στο χώρο αυτό αγωνίστηκαν για την ανεξαρτησία οι Μεσολογγίτες αλλά και πλήθος φιλελλήνων από όλο την κόσμο. Θα ενημερωθούμε από τοπικό, πιστοποιημένο ξεναγό για την μεγάλη ιστορία και θα περιηγηθούμε ανάμεσα σε δεκάδες μνημεία που αποτελούν ιστορικά και καλλιτεχνικά έργα μεγάλης σημασίας. Στο κέντρο του Κήπου των Ηρώων δεσπόζουν το μνημείο του Μάρκου Μπότσαρη και ο ανδριάντας του Άγγλου φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα, ενώ στην άκρη του θα δούμε το υπόλειμμα του «φράχτη» αλλά και το μετέπειτα Τείχος που χτίστηκε από τον βασιλιά Όθωνα με σκοπό να τιμηθούν οι πεσόντες της ηρωικής Εξόδου.

Το μεσημέρι θα φάμε σε τοπική ταβέρνα.

Η γνωριμία με το ιστορικό κομμάτι του Μεσολογγίου θα συνεχιστεί το απόγευμα με επίσκεψη και ξενάγηση στη Δημοτική Πινακοθήκη για να θαυμάσουμε έργα κορυφαίων δημιουργών απ’ όλο τον κόσμο που εμπνεύστηκαν από τη θυσία των «ελεύθερων πολιορκημένων». Η Συλλογή του Μουσείου περιλαμβάνει πίνακες αυθεντικούς και αντίγραφα από σκηνές της Εξόδου του Μεσολογγίου, προσωπογραφίες φιλελλήνων και Ελλήνων οπλαρχηγών, όπλα αγωνιστών της φρουράς. Ξεχωρίζουν τα μεγάλης αξίας έργα του Γάλλου ζωγράφου Ε. de Lansac, «Η αυτοθυσία της μάνας», το έργο του Θ. Βρυζάκη «Η Έξοδος του Μεσολογγίου», το πλέον εμβληματικό βιβλίο στο πρωτότυπο, που τυπώθηκε στο Μεσολόγγι, ο «Ύμνος προς την Ελευθερία» του Δ. Σολωμού.

 Οι σημαντικότερες μορφές και οι στιγμές του αγώνα «οπτικοποιούνται» σε μοναδικά έργα τέχνης βοηθώντας τα παιδιά να έρθουν σε άμεση επαφή με την ιστορία και μέσω αυτού να δικαιολογήσουν την επίσημη ονομασία του Μεσολογγίου ως «Ιερή Πόλη».

Στη συνέχεια και μέχρι το βράδυ, θα περιηγηθούμε στους πεζόδρομους του Μεσολογγίου για να δούμε τη σύγχρονη πόλη και κάποια σημεία ενδιαφέροντος με ιστορική σημασία.

2η ΗΜΕΡΑ

Μετά το πρωινό, θα έρθουμε σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον των λιμνοθαλασσών μέσα από ένα πλήθος βιωματικών δραστηριοτήτων οργανωμένες σε μικρές ομάδες που θα υλοποιούν τις δράσεις κυκλικά.

Αρχικά, στην αρχή μιας υπέροχης διαδρομής σε έναν πεζόδρομο ανάμεσα στις λιμνοθάλασσες της Κλείσοβας και του Μεσολογγίου, θα ενημερωθούμε για τη λιμνοθάλασσα, τον τρόπο δημιουργίας της, την τεράστια οικολογική της σημασία αλλά και τα οφέλη που προσφέρει στον άνθρωπο.

 

Περπατώντας σε τμήματα του δρόμου μέχρι το νησάκι της Τουρλίδας θα γνωρίσουμε τη χλωρίδα που συναντάμε παράκτια και εντός της λιμνοθάλασσας αλλά και την πανίδα, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην ορνιθοπανίδα. Θα μάθουμε για τα πουλιά των υγροτόπων, όπως πελεκάνους, φλαμίνγκο αλλά και την τουρλίδα το πουλί που έδωσε το όνομά του στο νησάκι και εάν είμαστε τυχεροί πιθανόν να συναντήσουμε και κάποιους από αυτούς τους «κατοίκους» της περιοχής.

Επίσης θα παρατηρήσουμε τις «πελάδες», τα παραδοσιακά ξύλινα σπίτια που εδράζονται πάνω σε πασσάλους και θα μάθουμε για τον τρόπο κατασκευής και τις επιπτώσεις που έχει σήμερα στη λιμνοθάλασσα ο αναπτυσσόμενος τα τελευταία χρόνια οικισμός.

 

Στη συνέχεια, θα γνωρίσουμε τους ντόπιους ψαράδες της περιοχής οι οποίοι θα μας μεταφέρουν με τις παραδοσιακές τους βάρκες «πριάρια» σε διάφορα σημεία ενδιαφέροντος στη λιμνοθάλασσα όπως στα «ιβάρια», τα παραδοσιακά ιχθυοτροφεία και στο νησάκι της Κλείσοβας όπου διεξήχθη η ομώνυμη ένδοξη μάχη! Συνοδεία περιβαλλοντολόγου θα γνωρίσουμε το οικοσύστημα της λιμνοθάλασσας.

Φτάνοντας στο νησάκι της Τουρλίδας ,θα επισκεφτούμε δίπλα στις αλυκές με τα «τηγάνια», το Μουσείο Άλατος. Θα γνωρίσουμε το λευκό θησαυρό από την πρώτη εμφάνισή του στον πλανήτη μέχρι τις μέρες μας. Θα μάθουμε για τη δημιουργία, τους τρόπους εξόρυξής, τα είδη και τη μεγάλη σημασία του με τις χιλιάδες χρήσεις από τον άνθρωπο.

Με το σύνολο των παραπάνω δράσεων θα παρατηρήσουμε ένα ευαίσθητο περιβάλλον και θα δούμε από κοντά το πώς είναι να ζεις μέσα σε αυτό. Θα μάθουμε τι είναι προστατευόμενη περιοχή, τις εθνικές προσπάθειες, τα ευρωπαϊκά δίκτυα και τις διεθνείς συνθήκες προστασίας του περιβάλλοντος. Θα κατανοήσουμε την αξία των υγροβιοτόπων και τη σημασία τους για τη φύση και τον άνθρωπο αλλά και θα μάθουμε για τον τρόπο συμπεριφοράς που θα πρέπει να έχουμε επισκεπτόμενοι μια προστατευόμενη περιοχή.

Μετά την ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων θα φάμε σε τοπική ταβέρνα πριν αναχωρήσουμε για την Αθήνα, με αναμενόμενη άφιξη αργά το απόγευμα στην Αθήνα.

 

ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Η περιοχή έχει ιδιαίτερη εκπαιδευτική αξία, αφού εκεί τα παιδιά θα γνωρίσουν επιτεύγματα του ανθρώπου μέσα στη μακροχρόνια πορεία και θα έρθουν σε άμεση επαφή με στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος αποκτώντας πλούσιες εμπειρίες. Μέσω της βιωματικής γνώσης του σπάνιου, μοναδικού οικοσυστήματος αστείρευτης ομορφιάς αλλά της επαφής με μια ένδοξη ιστορία που συγκινεί και συγκλονίζει στόχος είναι η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και η ενίσχυση του σεβασμού σε οτιδήποτε μας περιβάλλει. Σκοπός, να συμβάλλουμε μέσα από τη γνώση στο να αντιληφθούμε την αξία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, που θα μας οδηγήσει στο να το αγαπήσουμε, να το σεβαστούμε, να το αναδείξουμε και τελικά να το προστατεύσουμε!

ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Τόπος υλοποίησης:

Μεσολόγγι, Τουρλίδα, λιμνοθάλασσα Κλείσοβας - Μεσολογγίου

Τάξεις που απευθύνεται:

Γυμνάσιο - Λύκειο

Το πρόγραμμα προσαρμόζεται στις ανάγκες και απαιτήσεις των αντίστοιχων ηλικιακών ομάδων.

Εκπαιδευτικά αντικείμενα:

Αντικείμενο του προγράμματος είναι η ολιστική γνωριμία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος με σημαντική οικολογική, πολιτιστική, αρχαιολογική, ιστορική και εκπαιδευτική αξία.

Συνολική χρονική διάρκεια:

2-5 ημέρες. Επικοινωνήστε μαζί μας για το αναλυτικό πρόγραμμα των περισσότερων ημερών.

Ημερομηνία διεξαγωγής:  

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται οποιαδήποτε χρονική περίοδο, όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν.

ΚΟΣΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Το κόστος της εκδρομής ανά άτομο είναι:130€ (για 50 συμμετέχοντες)

​Στην τιμή της εκδρομής περιλαμβάνονται:

 • Όλα τα μεταφορικά από/προς τον χώρο υλοποίησης του εκπαιδευτικού προγράμματος. Περιλαμβάνει οδηγό, καύσιμα, διόδια, διαμονή και διατροφή του οδηγού

 • Διέλευση γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου

 • Οργανωμένη περιήγηση με συνοδούς επιστήμονες της Γεωπαιδείας, σε όλη τη διάρκεια της εκδρομής

 • Πιστοποιημένος τοπικός ξεναγός

 • Σχεδιασμός, οργάνωση και υλοποίηση εκδρομής από τη Γεωπαιδεία

 • Διαμονή με πρωινό στο ξενοδοχείο Liberty

 • 2 γεύματα σε τοπικές ταβέρνες

 • Δραστηριότητες:

- Περπάτημα στον πεζόδρομο ανάμεσα στις λιμνοθάλασσες

- Βαρκάδα στη λιμνοθάλασσα με τους “Messolonghi By Locals”

- Συνάντηση με ψαράδες της περιοχής

- Είσοδος και ξενάγηση στο μουσείο άλατος

- Επίσκεψη και ξενάγηση στον ιστορικής σημασίας Κήπο των Ηρώων

- Επίσκεψη και ξενάγηση στη Δημοτική Πινακοθήκη Μεσολογγίου

 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης

 • Ταξιδιωτική ασφάλεια με κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης

Στην τιμή της εκδρομής δεν περιλαμβάνονται:

 • ΦΠΑ

 • Αγορές στα τοπικά μαγαζιά

 • Ό,τι δεν αναφέρεται παραπάνω

Δείτε την αναλυτική περιγραφή του προγράμματος εδώ:


Για κράτηση θέσης συμπληρώστε τη φόρμα

Ολυμπιονικών 9Α ΤΚ 15232 Χαλάνδρι| info@geopedia.gr | τηλ. 2130299551 |Κιν. 6984198181

    Olympionikon 9Α 15232 Chalandri | info@geopedia.gr | tel. 2130299551 |Mob. 6984198181

WWF award en.png
 • Γεωπαιδεία ΚοινΣΕπ Facebook
 • Γεωπαιδεία ΚοινΣΕπ Instagram

ΜΗΤΕ 0208Ε60000871601
ΑΡΙΘΜΟΣ Γ.Ε.ΜΗ (Α.Γ.Ε.ΜΗ): 166243961000
© 2017 ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ ΚΟΙΝΣΕΠ | GEOPEDIA SCE

bottom of page