ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΜΕ
Ελάτε με την Γεωπαιδεία να ταξιδέψουμε δύο ημέρες μαζί με το νερό σε υπέργειες και υπόγειες διαδρομές, ιδιαίτερα συνδυασμένες μεταξύ τους.
Θα επισκεφτούμε μέρη που εντυπωσιάζουν, ηρεμούν και χαλαρώνουν, ενώ ταυτόχρονα εξάπτουν τη φαντασία και την περιέργεια
για το νερό ως δημιουργό λιμνών, ποταμών, πηγών, υπόγειων διαδρομών και σπηλαίων.
Οι προορισμοί έχουν έντονα στοιχεία γεωμυθολογίας, ανθρώπινου πολιτισμού και εντυπωσιακής φύσης!
Οι φυσικές καταβόθρες, οι τρύπες της γης, που μέσα στο χρόνο δημιουργούν ή καταστρέφουν περιβάλλοντα.
Το σπήλαιο Κάψια, ένα από τα πιο αξιόλογα σπήλαια στην Ελλάδα, με εντυπωσιακό διάκοσμο και ανθρώπινη παρουσία.
Οι πηγές του ποταμού Λάδωνα που ο Παυσανίας χαρακτήρισε ως τον ωραιότερο ποταμό.
Η τεχνητή λίμνη Δόξα που στα γαλήνια νερά της καθρεφτίζονται τα πυκνά δάση των βουνών που την αγκαλιάζουν.
Η λίμνη Στυμφαλία, μια φυσική λίμνη που αποτελεί το νοτιότερο ορεινό υγροβιότοπο των Βαλκανίων, ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000 και η ιστορία της χάνεται στη μυθολογία.
Το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, βραβευμένο για την αρχιτεκτονική του, είναι φιλικότατο για όλες τις ηλικίες και αποτελεί αναπόσπαστο, πλέον, κομμάτι της λίμνης που συνδυάζει τη φύση και τον άνθρωπο.
Πώς δημιουργήθηκαν και πως συνδέονται όλα τα μέρη που θα επισκεφτούμε;
Συνοδοί επιστήμονες, σε όλη την εκδρομή, μοιράζονται βιωματική γνώση και ερμηνεύουν το περιβάλλον (περιβαλλοντική εκπαίδευση) προσφέροντας μια μοναδική και αξέχαστη εμπειρία!
ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ
1η ΗΜΕΡΑ
Αναχώρηση από το σχολείο.
Στο νομό Αρκαδίας, θα επισκεφτούμε τις καταβόθρες και το σπήλαιο Κάψια στο οροπέδιο της Μαντίνειας. Θα ξεναγηθούμε εντός του σπηλαίου και θα παρατηρήσουμε τους ιδιαίτερους γεωλογικούς σχηματισμούς. Θα μάθουμε για τη δημιουργία των φυσικών τρυπών – καταβόθρες και την επίδρασή που έχουν στο περιβάλλον. Θα γνωρίσουμε πως το νερό διαμορφώνει ένα σπήλαιο και πως «χτίζεται» ο διάκοσμός του. Θα μάθουμε για το μοναδικό οικοσύστημα του σπηλαίου και εάν είμαστε τυχεροί θα συναντήσουμε έναν από τους μόνιμους κατοίκους του. Θα μάθουμε επίσης για τις διαφορετικές χρήσεις του σπηλαίου από τον άνθρωπο και πως επηρέασε τον πολιτισμό στη Μαντίνεια.
Στο νομό Αχαΐας, θα περπατήσουμε δίπλα από την όχθη του ποταμού Λάδωνα και θα προσεγγίσουμε τις πηγές του που αναβλύζουν και δημιουργούν μια ποταμολίμνη. Θα παρατηρήσουμε τη χλωρίδα που βρίσκεται στις όχθες του και θα ενημερωθούμε για τα σπάνια, προστατευόμενα και ενδημικά ζώα που ζουν εκεί.
Στο νομό Κορινθίας, μετά από μία βόλτα ανάμεσα σε πυκνά δάση με έλατα και πεύκα θα καταλήξουμε στην τεχνητή λίμνη Δόξα. Θα μάθουμε για τον τρόπο και τον σκοπό της δημιουργία της και θα κατανοήσουμε τον σημαντικό ρόλο της για τη φύση και τον άνθρωπο.
Αργά το απόγευμα, θα καταλήξουμε στο χωριό της Γκούρας, στους πρόποδες της Ζήρειας όπου θα γευματίσουμε σε ταβέρνα της περιοχής και θα διαμείνουμε διαμείνουμε στα πετρόχτιστα σπίτια του ξενοδοχείου 4 αστέρων Olvios.
2η ΗΜΕΡΑ
Με το πρωινό μας στο ξενοδοχείο, θα απολαύσουμε την εντυπωσιακή θέα από τα 1000m υψόμετρο στο οροπέδιο του Φενεού. Θα ξεκινήσουμε με μια μικρή βόλτα στο χωριό της Γκούρας με την ιστορική κεντρική πλατεία με τα περήφανα πετρόκτιστα αρχοντικά και την εκκλησία των Ταξιαρχών.
Αμέσως μετά θα κατευθυνθούμε στην ορεινή λίμνη Δόξα για να ζήσουμε ένα πρωινό με δραστηριότητες ώστε να εξερευνήσουμε τη θεαματική φύση με διασκεδαστικές και εύκολες δράσεις! Κάνοντας τον γύρο της λίμνης με το πούλμαν και αφού διασχίσουμε το φράγμα που δημιούργησε τη λίμνη, θα βιώσουμε μια μοναδική εμπειρία πάνω στο νερό! Κάνοντας υδροποδήλατα μέσα στη λίμνη θα δούμε το εκκλησάκι του Αγ. Φανουρίου που βρίσκεται στην άκρη μιας γραφικής χερσονήσου και το ιστορικό μοναστήρι του Αγ. Γεωργίου στην πλαγιά του βουνού. Δάση κεφαλληνιακής, κυρίως, ελάτης και μαύρης πεύκης, συστάδες πλατάνων και παρόχθια δάση πλαισιώνουν την περιοχή γύρω από τη λίμνη.
Μετά θα αναχωρήσουμε για τη λίμνη Στυμφαλία. Στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας θα ξεναγηθούμε στις σύγχρονες υποδομές του που περιλαμβάνουν εικαστικά σύνολα για τη χρήση των αντικειμένων, πλούσιο εποπτικό υλικό εκπαιδευτικού χαρακτήρα, μακέτες, ψηφιακές αναπαραστάσεις και ταινίες τεκμηρίωσης. Στην πρώτη ενότητα του Μουσείου θα ενημερωθούμε για το περιβάλλον της περιοχής και τη σημασία του ενώ στη δεύτερη ενότητα θα μάθουμε για την επίδραση του περιβάλλοντος στην ανάπτυξη της ανθρώπινης δραστηριότητας και ειδικότερα των παραδοσιακών επαγγελμάτων.
Οι λίμνες ορεινού τύπου, όπως αυτή της Στυμφαλίας, είναι σπάνιες, τόσο στην Πελοπόννησο όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Τόσο στα βουνά όσο και στον κάμπο γύρω από τη λίμνη εντοπίζονται πλούσια και σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας. Τη λίμνη, θα την προσεγγίσουμε από το μουσείο μέσα από ένα σηματοδοτημένο μονοπάτι μήκους 3 χιλιομέτρων που αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά της. Από την ακρόπολη της αρχαίας Στυμφάλου θα απολαύσουμε τη θέα του αρχαιολογικού χώρου και της περιοχής. Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα, η πόλη ήταν περιτειχισμένη και αποτελούνταν από θέατρο, αγορά, ναό, παλαίστρα, κρήνη, ωστόσο σήμερα δεν έχουν παραμείνει παρά τα θεμέλια αυτών των κτισμάτων. Μέσω της περιήγησης και της περιγραφής των ευρημάτων θα ταξιδέψουμε στο παρελθόν σε μία πόλη που έσφυζε από ζωή δίπλα στη λίμνη. Εκεί θα αναφέρουμε τους μύθους και τη σύνδεσή τους με τα γεωλογικά φαινόμενα της περιοχής.
Τί συμβολίζει ο άθλος του Ηρακλή που εξοντώνει τις Στυμφαλίδες όρνιθες; Υπήρξαν πράγματι τα όντα αυτά;
Η περιήγηση θα ολοκληρωθεί σε τοπική ταβέρνα για να γευτούμε την παραδοσιακή γουρουνοπούλα στη σούβλα σε μία από τις παλαιότερες ταβέρνες της περιοχής.
Το βράδυ θα επιστέψουμε στο σχολείο.
ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Ακολουθώντας το νερό σε υπέργειες και υπόγειες διαδρομές θα γνωρίσουμε βιωματικά τον κύκλο του νερού και θα συνδέσουμε τα σημεία που θα επισκεφτούμε ανακαλύπτοντας δύο διαφορετικά ταξίδια που κάνει το νερό στην Πελοπόννησο. Θα έρθουμε σε επαφή με σπάνια και μοναδικά οικοσυστήματα αστείρευτης ομορφιάς με τελικό στόχο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και την ενίσχυση του σεβασμού σε οτιδήποτε μας περιβάλλει. Σκοπός, να συμβάλλουμε μέσα από τη γνώση στο να αντιληφθούμε την αξία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, που θα μας οδηγήσει στο να το αγαπήσουμε, να το σεβαστούμε, να το αναδείξουμε και τελικά να το προστατεύσουμε!
ΕΦΑΡΜΟΓΗ
Τόπος υλοποίησης:
Σπήλαιο Κάψια, Πηγές π.Λάδωνα, λίμνη Δόξα, λίμνη Στυμφαλία
Τάξεις που απευθύνεται:
Γυμνάσιο – Λύκειο. Το πρόγραμμα προσαρμόζεται στις ανάγκες και απαιτήσεις των αντίστοιχων ηλικιακών ομάδων.
Εκπαιδευτικά αντικείμενα:
Αντικείμενο του προγράμματος είναι η ολιστική γνωριμία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος με σημαντική οικολογική, πολιτιστική, αρχαιολογική, ιστορική και εκπαιδευτική αξία.
Συνολική χρονική διάρκεια:
2 ημέρες
Ημερομηνία διεξαγωγής:
Το πρόγραμμα εφαρμόζεται οποιαδήποτε χρονική περίοδο, όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν.
ΚΟΣΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Κόστος ανά άτομο:175€ (για 30-35 συμμετέχοντες)
Στην τιμή της εκδρομής περιλαμβάνονται:
-
Δωρεάν συμμετοχή 2 εκπαιδευτικών σε δίκλινο δωμάτιο
-
Μεταφορικά από/προς τον χώρο υλοποίησης του εκπαιδευτικού προγράμματος. Περιλαμβάνει οδηγό, καύσιμα, διόδια, διαμονή και διατροφή του οδηγού
-
Διαμονή στο ξενοδοχείο 4 αστέρων Olvios στη Γκούρα Φενεού
-
Πλούσιο πρωϊνό σε μπουφέ
-
2 γεύματα σε τοπικές ταβέρνες
-
Είσοδος και ξενάγηση στο σπήλαιο Κάψια
-
Ενημέρωση στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας
-
Περιήγηση με υδροποδήλατα μέσα στη λίμνη Δόξα
-
Περιήγηση με συνοδούς σε δάσος και περιμετρικά της λίμνης Δόξα (2km)
-
Περιήγηση στη Στυμφαλία (3km)
-
Σχεδιασμός, οργάνωση και υλοποίηση εκδρομής από τη Γεωπαιδεία
-
Συνοδοί επιστήμονες σε όλη την εκδρομή για την γνωριμία του οικοσυστήματος
-
Ασφάλεια αστικής ευθύνης
-
Ταξιδιωτική ασφάλεια με κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης
Στην τιμή της εκδρομής δεν περιλαμβάνονται:
-
ΦΠΑ
-
Αγορές στα τοπικά μαγαζιά
-
Ό,τι δεν αναφέρεται παραπάνω
Για κράτηση θέσης συμπληρώστε τη φόρμα
Ολυμπιονικών 9Α ΤΚ 15232 Χαλάνδρι| info@geopedia.gr | τηλ. 2130299551 |Κιν. 6984198181
Olympionikon 9Α 15232 Chalandri | info@geopedia.gr | tel. 2130299551 |Mob. 6984198181
ΜΗΤΕ 0208Ε60000871601
ΑΡΙΘΜΟΣ Γ.Ε.ΜΗ (Α.Γ.Ε.ΜΗ): 166243961000
© 2017 ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ ΚΟΙΝΣΕΠ | GEOPEDIA SCE