top of page

ΦΟΡΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ

Πήλιο - Λίμνη Κάρλα

το βουνό των Κενταύρων και η αναγέννηση μιας λίμνης

Χριστούγεννα 2022    23-26 Δεκεμβρίου 2022

Αποδράστε με τη Γεωπαιδεία και ελάτε να γνωρίσουμε, ένα από τα πιο όμορφα βουνά της Ελλάδας
και το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο των Βαλκανίων.
Ζήστε μαζί μας τα Χριστούγεννα ένα 4ήμερο γεμάτο δραστηριότητες και γνώση στο Πήλιο και τη λίμνη Κάρλα.

Στο Πήλιο, τη θερινή κατοικία των θεών και την πατρίδα των Κενταύρων, βάση μας θα έχουμε την Πορταριά και την πανέμορφη κεντρική πλατεία της. Από εκεί θα πεζοπορήσουμε στα ίχνη των Κενταύρων σε μονοπάτια με πλούσια βλάστηση και δίπλα σε ρυάκια και πηγές. Στο γραφικό χωριό Μηλιές θα κάνουμε βόλτα με άλογα μέσα σε δάσος, θα γνωρίσουμε την τέχνη της μελισσοκομίας και της βοτανολογίας και θα φτιάξουμε με τα χεράκια μας πηλιορείτικες πίτες. Θα ταξιδέψουμε στο παρελθόν μέσα σε ξύλινα βαγόνια που σέρνουν οι ατμομηχανές του Μουτζούρη, το θρυλικό τρενάκι που σκαρφαλώνει σε μια από τις πιο στενές σιδηροδρομικές γραμμές του κόσμου. Στη Μακρινίτσα θα περπατήσουμε σε ένα ζωντανό μουσείο παραδοσιακής πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής και θα θαυμάσουμε τη θέα από το «μπαλκόνι του Πηλίου».

 

Στη λίμνη Κάρλα, το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο των Βαλκανίων, θα επισκεφτούμε τη Μονάδα Διαχείρισης και θα ενημερωθούμε για τη λίμνη που ξαναγεννιέται και τη μεγάλη οικολογική της σημασία. Στον εκθεσιακό χώρο με τα σύγχρονα εποπτικά μέσα, θα γνωρίσουμε το φυσικό περιβάλλον της λίμνης και τη μακρόχρονη αλληλεπίδρασή του με την ανθρώπινη παρουσία. Θα κάνουμε ορνιθοπαρατήρηση στον υδροβιότοπο και θα περπατήσουμε στις όχθες της νέας λίμνης.

Στο νεολιθικό οικισμό Διμήνι, ένας από τους σημαντικότερους νεολιθικούς οικισμούς της Ευρώπης, θα περπατήσουμε ανάμεσα σε σπίτια και στενούς δρόμους που χτίστηκαν πριν από 7.000 χρόνια. Θα μάθουμε σχετικά με τη μετάβαση από το στάδιο του κυνηγού και τροφοσυλλέκτη στη μόνιμη εγκατάσταση του ανθρώπου, την καλλιέργεια της γης και την εξημέρωση των ζώων.

 

Στο σύγχρονο μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν.&Σ.Τσαλαπάτα θα μάθουμε για την παραγωγή τούβλων και κεραμιδιών και την ιστορία των κλιβάνων της πλινθοκεραμοποιίας από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας.

 

Ένα «οδοιπορικό» σε παραδοσιακές γεύσεις με φρέσκες τοπικές πρώτες ύλες συμπληρώνει την εκδρομή.

 

​Συνοδοί επιστήμονες, σε όλη την εκδρομή, μοιράζονται βιωματική γνώση (περιβαλλοντική εκπαίδευση)
προσφέροντας μια μοναδική και αξέχαστη εμπειρία!

 

ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΠΗΛΙΟ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | Λ. ΚΑΡΛΑ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΠΗΛΙΟ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΠΗΛΙΟ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΠΗΛΙΟ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΠΗΛΙΟ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΠΗΛΙΟ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΠΗΛΙΟ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΠΗΛΙΟ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | Λ. ΚΑΡΛΑ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΠΗΛΙΟ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΠΗΛΙΟ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΠΗΛΙΟ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΠΗΛΙΟ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | Λ. ΚΑΡΛΑ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΠΗΛΙΟ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΠΗΛΙΟ

​ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ*

 

1η ΗΜΕΡΑ (23/12/2022)

07:30 Αναχώρηση από Αθήνα (Μετρό Εθνική Άμυνα, παράδρομος ανόδου Λεωφ. Μεσογείων). Μετά από τις απαραίτητες στάσεις, θα φτάσουμε στον αρχαιολογικό χώρο Διμήνι όπου μέσα από μια μοναδική διαδρομή θα μάθουμε σχετικά με τη μετάβαση από το στάδιο του κυνηγού και τροφοσυλλέκτη στη μόνιμη εγκατάσταση του ανθρώπου, την καλλιέργεια της γης και την εξημέρωση των ζώων. Το μεσημέρι, θα ανηφορίσουμε στο βουνό των Κενταύρων και την αρχοντική Πορταριά. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο MARITSA’S HOTEL - SUITES δίπλα στην κεντρική πλατεία και φαγητό σε παραδοσιακή ταβέρνα της Πορταριάς. Ελεύθερο βράδυ για βόλτα στο χωριό.

 

2η ΗΜΕΡΑ (24/12/2022)

Μετά το πρωινό μας στο ξενοδοχείο θα αναχωρήσουμε για τη λίμνη Κάρλα. Στη Μονάδα Διαχείρισης στα Κανάλια, μέσω σύγχρονου οπτικοακουστικού υλικού, θα ενημερωθούμε για την ιστορία της λίμνης και την επαναδημιουργία της που αποτέλεσε το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο των Βαλκανίων. Θα ανακαλύψουμε τη γεωμορφολογική εξέλιξη της λίμνης, τη φυσική ιστορία της, τη θαυμαστή βιοποικιλότητά  και θα γνωρίσουμε τη ζωή των κατοίκων της στο παρελθόν και την άμεση εξάρτηση του πολιτισμού της περιοχής από το φυσικό της περιβάλλον. Οι άνθρωποι της Μονάδας θα μας συνοδεύσουν στις όχθες της λίμνης για ορνιθοπαρατήρηση με κυάλια και τηλεσκόπια. Στη συνέχεια θα επισκεφτούμε το αντλιοστάσιο που τροφοδοτεί τη λίμνη και τέλος το Κέντρο Πληροφόρησης στο Στεφανοβίκειο για να μάθουμε για τις τεχνικές προδιαγραφές και την κατασκευή του έργου.

Το μεσημέρι θα μεταφερθούμε στο Βόλο όπου θα δοθεί ελεύθερος χρόνος για περιήγηση στην παραλία και επίσκεψη στα φημισμένα τσιπουράδικά του. Στη συνέχεια θα επισκεφτούμε το μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν.&Σ.Τσαλαπάτα (Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς - ΠΙΟΠ) όπου θα ξεναγηθούμε για την παραγωγή τούβλων και κεραμιδιών και την ιστορία των κλιβάνων της πλινθοκεραμοποιίας από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας.

Το απόγευμα θα επιστρέψουμε στην Πορταριά και το βράδυ μας περιμένει γιορτινό χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν!

3η ΗΜΕΡΑ - ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ (25/12/2022)

Μετά το πρωινό μας στο ξενοδοχείο θα αναχωρήσουμε για τις Μηλιές όπου θα συμμετέχουμε σε μια σειρά δραστηριοτήτων στη φύση του Πηλίου. Οι ντόπιοι φίλοι μας θα μας μυήσουν στα μυστικά φροντίδας των αλόγων τους, θα περιηγηθούμε με άλογα ανάμεσα σε πεύκα και έλατα, θα γνωρίσουμε βιωματικά την τέχνη της μελισσοκομίας και της βοτανολογίας και τέλος θα παρασκευάσουμε με τα χεράκια μας παραδοσιακές πίτες. Θα δοθεί ελεύθερος χρόνος στις Μηλιές για καφέ, επίσκεψη της εκκλησίας των Παμμεγίστων Ταξιαρχών ή της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Μηλεών Μαγνησίας. Αμέσως μετά περπατώντας στα καλντερίμια του χωριού θα καταλήξουμε στις γραμμές του τρένου και θα θαυμάσουμε τη γέφυρα του Ντε Κίρικο. Θα επιβιβαστούμε στο τρένο και θα ζήσουμε το ταξίδι του θρυλικού Μουτζούρη με τον πλέον νοσταλγικό και περιπετειώδη τρόπο. Μια αργή διαδρομή που περνά από παλιά τοξωτά γεφύρια, ελαιώνες, πλαγιές και ρεματιές με πλούσια άγρια βλάστηση. Θα καταλήξουμε στα Άνω Λεχώνια από όπου θα αναχωρήσουμε με πούλμαν για την Πορταριά. Χριστουγεννιάτικο φαγητό με τοπικά εδέσματα σε παραδοσιακή ταβέρνα και ελεύθερο βράδυ.

4η ΗΜΕΡΑ (26/12/2022)

Μετά το πρωινό μας στο ξενοδοχείο, θα πεζοπορήσουμε από τη Πορταριά μία εντυπωσιακή διαδρομή μέσα σε ρεματιά με πλούσια φύση, με ρυάκια, βάθρες και μικρούς καταρράκτες αλλά και γεμάτο μύθους και θρύλους στο μονοπάτι των Κενταύρων. Εδώ, θα αντιληφθούμε γιατί το φυσικό περιβάλλον με τα δάση, τα βότανα, την ιδιαίτερη υδρολογία και την ποικιλία της γεωμορφολογίας, αποτέλεσε τον ιδανικό τόπο για την ανατροφή και την εκπαίδευση του Αχιλλέα, του Ιάσονα, του Ηρακλή και του Ασκληπιού αλλά και γιατί ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας με τον πλούτο των φυσικών πόρων οδήγησε το Πήλιο να γίνει ένα σημαντικό οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό κέντρο. Τη φημισμένη ιδιαίτερη πηλιορείτικη αρχιτεκτονική θα την ανακαλύψουμε στην επίσκεψη του παραδοσιακού οικισμού της γειτονικής Μακρινίτσας. Σήμα κατατεθέν η κεντρική της πλατεία με την εξαιρετική θέα προς τον Βόλο και τον Παγασητικό κόλπο, με τα πλατάνια, την εκκλησία του Ιωάννη του Προδρόμου, τη μαρμάρινη κρήνη με τις λεοντοκεφαλές και το αθάνατο νερό καθώς και το καφενείο «Θεόφιλος» με τη μεγάλη τοιχογραφία του διάσημου Έλληνα ζωγράφου. Θα γευματίσουμε σε ταβέρνα του χωριού πριν αναχωρήσουμε με πούλμαν για Αθήνα με αναμενόμενη ώρα άφιξης 22:00

* οι δραστηριότητες της εκδρομής ενδέχεται να τροποποιηθούν/ακυρωθούν λόγω καιρικών συνθηκών.

ΚΟΣΤΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ (ανά άτομο)

Τρίκλινο 470€

Δίκλινο 530€

​Στην τιμή της εκδρομής περιλαμβάνονται:

 

 • Όλα τα μεταφορικά με πούλμαν, οδηγό, διόδια

 • 3 διανυκτερεύσεις στο MARITSA’S HOTEL - SUITES

 • Φαγητά (ημιδιατροφή)
  - 3 πρωινά
  - 3 γεύματα σε επιλεγμένες ταβέρνες της περιοχής με τοπικά εδέσματα

  - Χριστουγεννιάτικο γεύμα

 • Δραστηριότητες:
  - Είσοδος και ξενάγηση από διπλωματούχο ξεναγό στον αρχαιολογικό χώρο Διμήνι
  - Είσοδος, επίσκεψη και ενημέρωση στο Κέντρο Πληροφόρησης της Μονάδας Διαχείρισης λίμνης Κάρλα
  - Παρατήρηση πουλιών με κιάλια και ενημέρωση για την χλωρίδα και πανίδα της περιοχής της λίμνης Κάρλα
  - Εισιτήριο για το τρενάκι Μουτζούρης για τη διαδρομή Μηλιές - Άνω Λεχώνεια
  - Επίσκεψη και ξενάγηση στο μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν.&Σ. Τσαλαπάτα στο Βόλο
  - Περιήγηση με άλογα σε δάσος
  - Ενημέρωση για τα βότανα του Πηλίου και τις χρήσεις τους σε προϊόντα από τοπικούς παραγωγούς
  - Ενημέρωση για μελισσοκομία στη φύση από τοπικό μελισσοκόμο
  - Παρασκευή παραδοσιακής πίτας στη φύση
  - Πεζοπορίες με συνοδούς (Μηλιές, Μονοπάτι των Κενταύρων)
  - Επίσκεψη και περιήγηση στα γραφικά χωριά Πορταριά, Μηλιές, Μακρινίτσα

 • Συνοδοί επιστήμονες σε όλη τη διάρκεια της εκδρομής με σκοπό την γνωριμία του ιδιαίτερου και μεγάλης σημασίας οικοσυστήματος της περιοχής

 • Λήψη και διανομή φωτογραφιών

 • Σχεδιασμός, οργάνωση και υλοποίηση εκδρομής από τη Γεωπαιδεία

 • Ασφάλεια Αστικής Ευθύνης

 • Φόρος Διαμονής (Τέλος Διανυκτέρευσης), οι φόροι και οι νόμιμες κρατήσεις της επιχείρησής μας

Στην τιμή της εκδρομής δεν περιλαμβάνονται:

 • Αγορές στα τοπικά μαγαζιά

 • Ό,τι δεν αναφέρεται παραπάνω


Για κράτηση θέσης συμπληρώστε τη φόρμα

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδρομής,
κόστος, τρόπους κράτησης, πληρωμής,

τον προτεινόμενο ρουχισμό και εξοπλισμό,
τους όρους και προϋποθέσεις εδώ:

Ολυμπιονικών 9Α ΤΚ 15232 Χαλάνδρι| info@geopedia.gr | τηλ. 2130299551 |Κιν. 6984198181

    Olympionikon 9Α 15232 Chalandri | info@geopedia.gr | tel. 2130299551 |Mob. 6984198181

WWF award en.png
 • Γεωπαιδεία ΚοινΣΕπ Facebook
 • Γεωπαιδεία ΚοινΣΕπ Instagram

ΜΗΤΕ 0208Ε60000871601
ΑΡΙΘΜΟΣ Γ.Ε.ΜΗ (Α.Γ.Ε.ΜΗ): 166243961000
© 2017 ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ ΚΟΙΝΣΕΠ | GEOPEDIA SCE

bottom of page