top of page

ΦΟΡΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ

ΣΤΥΜΦΑΛΙΑback_edited.jpg

Στυμφαλία
"η λίμνη των μύθων
"

Εκπαιδευτική
Περιβαλλοντική Εκδρομή

ΓΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟ - ΛΥΚΕΙΟ

ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΜΕ

Ελάτε με την Γεωπαιδεία, να ταξιδέψουμε σε μία «πράσινη» διαδρομή και να γνωρίσουμε μία λίμνη μέσα από δραστηριότητες! Θα επισκεφτούμε μέρη, που εντυπωσιάζουν, ηρεμούν και χαλαρώνουν, ενώ ταυτόχρονα εξάπτουν τη φαντασία και την περιέργεια για τη φύση και τις δημιουργίες της. Οι προορισμοί έχουν έντονα στοιχεία μυθολογίας, ανθρώπινου πολιτισμού και εντυπωσιακής φύσης!

 

Συνοδοί επιστήμονες περιβαλλοντολόγοι, σε όλη την εκδρομή, μοιράζονται βιωματική γνώση (περιβαλλοντική εκπαίδευση)

προσφέροντας μια μοναδική και αξέχαστη εμπειρία!

Η λίμνη Στυμφαλία είναι μια φυσική λίμνη που αποτελεί το νοτιότερο ορεινό υγροβιότοπο των Βαλκανίων και η ιστορία της χάνεται στη μυθολογία. Οι λίμνες ορεινού τύπου, όπως αυτή, είναι σπάνιες, τόσο στην Πελοπόννησο όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα περίπλοκα γεωλογικά συστήματα, δεν παραμένουν ποτέ σταθερά, παρουσιάζοντας εποχικές αλλά και μακροχρόνιες μεταβολές. Τόσο στα βουνά όσο και στον κάμπο γύρω από τη λίμνη εντοπίζονται πλούσια και σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, ενώ οι μεγάλες διακυμάνσεις στην έκταση της λίμνης μαρτυρούν την ύπαρξη πολύπλοκων υπόγειων γεωλογικών σχηματισμών, μέσω των οποίων το νερό περνά στις γειτονικές λεκάνες της βόρειας Πελοποννήσου. Δάση κεφαλληνιακής, κυρίως, ελάτης και μαύρης πεύκης, συστάδες πλατάνων και παρόχθια δάση πλαισιώνουν την περιοχή γύρω από τη λίμνη.

Για εκατοντάδες χρόνια οι άνθρωποι κατοικούσαν και αναπτύσσονταν οικονομικά γύρω από τη λίμνη Στυμφαλία σε αρμονία με τα στοιχεία του περιβάλλοντος. Στα χρόνια που ακολούθησαν την εκμηχάνιση της παραγωγής, η παραγωγική ιστορία της περιοχής ξεχάστηκε, η άυλη πολιτιστική κληρονομιά απαξιώθηκε και τελικά το περιβάλλον δέχτηκε σοβαρά πλήγματα. Παρόλα αυτά, η περιοχή ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000 και είναι παράδεισος για παρατήρηση πουλιών και για βόλτες στη φύση.

Το φιλικότατο για όλες τις ηλικίες Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας είναι ένα αναπόσπαστο, πλέον, κομμάτι της λίμνης που συνδυάζει τη φύση και τον άνθρωπο. Για την οικολογική αρχιτεκτονική του, στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας απονεμήθηκε ειδική μνεία, στο πλαίσιο των Βραβείων Αρχιτεκτονικής 2008, από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής.

Στόχος του μουσείου είναι να ευαισθητοποιήσει οικολογικά το κοινό και παράλληλα να διασώσει στοιχεία της παραδοσιακής τεχνολογίας που αναπτύχθηκε στην περιοχή. Για τον σκοπό αυτό, η έκθεση παρουσιάζει την αλληλεξάρτηση του ανθρώπου και της φύσης στη λεκάνη της Στυμφαλίας και την αρμονική συνύπαρξή τους στον χρόνο.

DSC01332
DSC01322
DSC01296
DSC01256
DSC01281
DSC01260
DSC01250

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ

Στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας θα ενημερωθούμε από περιβαλλοντολόγο με τη βοήθεια σύγχρονων μέσων όπως εικαστικά σύνολα για τη χρήση των αντικειμένων, πλούσιο εποπτικό υλικό εκπαιδευτικού χαρακτήρα, μακέτες, ψηφιακές αναπαραστάσεις, ταινίες τεκμηρίωσης. Στην πρώτη ενότητα του Μουσείου θα μάθουμε για το περιβάλλον της περιοχής και τη σημασία του ενώ στη δεύτερη ενότητα θα δούμε πώς το περιβάλλον της περιοχής επηρέασε την ανάπτυξη της ανθρώπινης δραστηριότητας, και ειδικότερα των παραδοσιακών επαγγελμάτων.

 

Τη λίμνη, θα την προσεγγίσουμε από το μουσείο μέσα από ένα σηματοδοτημένο μονοπάτι μήκους 1 χιλιομέτρου που αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά της. Θα φτάσουμε, σε περίπου 15 λεπτά, μέχρι την ακρόπολη της αρχαίας Στυμφάλου όπου θα απολαύσουμε τη θέα του αρχαιολογικού χώρου και της περιοχής. Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα, η πόλη ήταν περιτειχισμένη και αποτελούνταν από θέατρο, αγορά, ναό, παλαίστρα, κρήνη, ωστόσο σήμερα δεν έχουν παραμείνει παρά τα θεμέλια αυτών των κτισμάτων. Μέσω της περιήγησης και της περιγραφής των ευρημάτων θα ταξιδέψουμε στο παρελθόν σε μία πόλη που έσφυζε από ζωή δίπλα στη λίμνη. Εκεί θα μάθουμε για την μυθική λίμνη και τη σύνδεση των μύθων με τα γεωλογικά φαινόμενα της περιοχής.

Τί συμβολίζει ο άθλος του Ηρακλή που εξοντώνει τις Στυμφαλίδες όρνιθες; Υπήρξαν πράγματι τα όντα αυτά;
 

Η περιήγηση στη Στυμφαλία θα ολοκληρωθεί αργά το μεσημέρι με φαγητό σε μία από τις παλαιότερες ταβέρνες της περιοχής.

 

Συνοδοί επιστήμονες περιβαλλοντολόγοι, σε όλη την εκδρομή, μοιράζονται βιωματική γνώση (περιβαλλοντική εκπαίδευση)

προσφέροντας μια μοναδική και αξέχαστη εμπειρία!

 

ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Η περιοχή έχει ιδιαίτερη εκπαιδευτική αξία, αφού εκεί τα παιδιά θα γνωρίσουν επιτεύγματα του ανθρώπου μέσα στη μακροχρόνια πορεία και θα έρθουν σε άμεση επαφή με στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος αποκτώντας πλούσιες εμπειρίες. Μέσω της βιωματικής γνώσης του σπάνιου, μοναδικού οικοσυστήματος αστείρευτης ομορφιάς αλλά της "ανακάλυψης" μιας παραλίμνιας πόλης της αρχαιότητας στόχος είναι η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και η ενίσχυση του σεβασμού σε οτιδήποτε μας περιβάλλει. Σκοπός, να συμβάλλουμε μέσα από τη γνώση στο να αντιληφθούμε την αξία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, που θα μας οδηγήσει στο να το αγαπήσουμε, να το σεβαστούμε, να το αναδείξουμε και τελικά να το προστατεύσουμε!

ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Τόπος υλοποίησης:

Λίμνη Στυμφαλία

Τάξεις που απευθύνεται:

Γυμνάσιο - Λύκειο

Το πρόγραμμα προσαρμόζεται στις ανάγκες και απαιτήσεις των αντίστοιχων ηλικιακών ομάδων.

Εκπαιδευτικά αντικείμενα:

Αντικείμενο του προγράμματος είναι η ολιστική γνωριμία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος με σημαντική οικολογική, πολιτιστική, αρχαιολογική, ιστορική και εκπαιδευτική αξία.

Συνολική χρονική διάρκεια:

Μονοήμερη

Ημερομηνία διεξαγωγής:  

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται οποιαδήποτε χρονική περίοδο, όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν.

ΚΟΣΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Το κόστος της εκδρομής ανά άτομο είναι: 45€ (για 50-60 συμμετέχοντες)

​Στην τιμή της εκδρομής περιλαμβάνονται:

 • Όλα τα μεταφορικά από/προς τον χώρο υλοποίησης του εκπαιδευτικού προγράμματος. Περιλαμβάνει οδηγό, καύσιμα, διόδια

 • Οργανωμένη περιήγηση με συνοδούς επιστήμονες περιβαλλοντολόγους της Γεωπαιδείας, σε όλη τη διάρκεια της εκδρομής

 • Βιωματικές δραστηριότητες:

- Είσοδος και ενημέρωση στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας

- Πεζοπορία με ενημέρωση για τη λίμνη Στυμφαλία και την αρχαία Στύμφαλο

 • Γεύμα σε τοπική ταβέρνα

 • Σχεδιασμός, οργάνωση και υλοποίηση εκδρομής από τη Γεωπαιδεία

 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης

 • Ταξιδιωτική ασφάλεια με κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης

Στην τιμή της εκδρομής δεν περιλαμβάνονται:

 • ΦΠΑ

 • Αγορές στα τοπικά μαγαζιά

 • Ό,τι δεν αναφέρεται παραπάνω

Δείτε την αναλυτική περιγραφή του προγράμματος εδώ:


Για κράτηση θέσης συμπληρώστε τη φόρμα

Ολυμπιονικών 9Α ΤΚ 15232 Χαλάνδρι| info@geopedia.gr | τηλ. 2130299551 |Κιν. 6984198181

    Olympionikon 9Α 15232 Chalandri | info@geopedia.gr | tel. 2130299551 |Mob. 6984198181

WWF award en.png
 • Γεωπαιδεία ΚοινΣΕπ Facebook
 • Γεωπαιδεία ΚοινΣΕπ Instagram

ΜΗΤΕ 0208Ε60000871601
ΑΡΙΘΜΟΣ Γ.Ε.ΜΗ (Α.Γ.Ε.ΜΗ): 166243961000
© 2017 ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ ΚΟΙΝΣΕΠ | GEOPEDIA SCE

bottom of page