top of page

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Ο υπόγειος θησαυρός»

Πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης
ΓΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟ - ΛΥΚΕΙΟ

 

Ελάτε να γνωρίσουμε τον υπόγειο θησαυρό του Λαυρίου!

0-02-05-aa2b5c793ccb17155a33606bc1eea9ea0280fb4734660e79da1b3094d0fda6a4_8724017e271bc844.

ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΜΕ

Ελάτε με τη βραβευμένη από τη WWF περιβαλλοντική ομάδα Γεωπαιδείασε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που υλοποιείται εκτός σχολικών μονάδων, στην περιοχή του Λαυρίου με ιστορικό και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον.

Ο γεωλογικός πλούτος της Αττικής περιλαμβάνοντας πάνω από το 20% των ορυκτών που έχουν ανακαλυφθεί παγκοσμίως οδήγησε στη μεγάλη οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη κυρίως στην αρχαία Ελλάδα.

Πώς ο «αργυρούς αιώνας» του Λαυρίου οδήγησε στο «χρυσό αιώνα» του Περικλή;

Ποια είναι σήμερα η χρήση των πετρωμάτων και με ποιο τρόπο θα πρέπει να γίνεται η αξιοποίησή τους;

Η κοιλάδα της Σούριζας βρίσκεται μέσα στο πανέμορφο και καταπράσινο πευκόφυτο Εθνικό Δρυμό του Σουνίου μόλις 9 χλμ. πριν φτάσουμε στην πόλη του Σουνίου, πολύ εύκολα προσβάσιμη. Εκεί εντοπίζονται συγκεντρωμένα, σε μεγάλη πυκνότητα, ένα πλήθος αρχαίων εγκαταστάσεων, αποτελώντας έτσι ένα από τα σημαντικότερα βιομηχανικά κέντρα του αρχαίου Λαυρίου. Περπατώντας με ασφάλεια σε ένα μονοπάτι με σύγχρονες υποδομές και κάνοντας στάσεις στα σημεία ενδιαφέροντος, θα έρθουμε κοντά με τρόπο ευφάνταστο και κατανοητό σε αρχαίες και νεότερες μεταλλευτικές και μεταλλουργικές εγκαταστάσεις της Λαυρεωτικής.

 

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ

1η στάση: «Πράσινο» μονοπάτι στην κοιλάδα της Σούριζας Λαυρίου

Ακολουθώντας ένα μονοπάτι περίπου 2 χλμ στην κοιλάδα της Σούριζας, θα μελετήσουμε βιωματικά τα στοιχεία του περιβάλλοντος και του ανθρώπινου πολιτισμού. Θα ανακαλύψουμε και θα μάθουμε τα διαφορετικά ορυκτά και πετρώματα της περιοχής και θα κατανοήσουμε τον τρόπο δημιουργίας του μεταλλεύματος μέσα στον γεωλογικό χρόνο. Θα έρθουμε σε επαφή με την ιστορία σε ένα ανοιχτό μουσείο στη φύση και θα μας δοθεί η ευκαιρία να παρατηρήσουμε την αλληλεπίδραση του ανθρώπου με το περιβάλλον.

Κατά τη διάρκεια της κυκλικής διαδρομής μας, θα συναντήσουμε μεταλλεία και μεταλλευτικές εγκαταστάσεις που αποτελούνται από αρχαίες στοές, φρέατα, τριβεία, δεξαμενές, πλυντήρια εμπλουτισμού, εργαστήρια, καμίνια και οικισμούς των εργατών. Τα παιδιά έρχονται βιωματικά σε επαφή με τη γεωλογία, τις εξορυκτικές δραστηριότητες της εποχής, τη διαδικασία του υδρομηχανικού εμπλουτισμού και την κατεργασία του μεταλλεύματος που εφάρμοσαν με μεγάλη επιτυχία οι αρχαίοι μεταλλευτές!

Θα κατανοήσουμε τον τρόπο λειτουργίας των αρχαίων μεταλλείων που ανέδειξαν την κλασική Αθήνα σε κυρίαρχη δύναμη και θα αναλογιστούμε τη σημασία των πρώτων υλών για τον άνθρωπο και τη σπουδαιότητα της περιβαλλοντικής διαχείρισης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Χρόνος υλοποίησης: 1-1,5 ώρα

2η στάση: Έγκοιλο «Χάος» Αγ. Κωνσταντίνου

Δίπλα σε μία πευκόφυτη πεδιάδα θα προσεγγίσουμε ένα τεράστιο φυσικό κυκλικό βύθισμα, που πολλοί τον αποκαλούν κρατήρα και εντυπωσιάζει με το μέγεθός του. Παρατηρώντας το «χάος» πίσω από την προστατευτική περίφραξη, θα μάθουμε το πως δημιουργήθηκε, την ηλικία του αλλά και τους θρύλους που το συνοδεύουν. Τα παιδιά θα έρθουν βιωματικά σε επαφή με αυτή τη γεωμορφή και θα κατανοήσουν την φυσική διεργασία σχηματισμού της.

Χρόνος υλοποίησης: 30 λεπτά

Στη 2η στάση υπάρχει δυνατότητα για διάλειμμα-σνακ-αναψυχή σε πευκόφυτη και ασφαλή πεδινή περιοχή με παγκάκια.

 

ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος οι μαθητές αντιλαμβάνονται την αξία και το ρόλο των γεωλογικών σχηματισμών και των φυσικών πόρων που γνωρίσανε και το μέγεθος της ανθρώπινης προσπάθειας για την εκμετάλλευση αυτών. Ενισχύονται η αντίληψη της ανάγκης εξοικονόμησης των φυσικών πόρων, κυρίως των μη ανανεώσιμων και η σημασία της σωστής διαχείρισής τους ανάλογα με τις ανάγκες του ανθρώπου και όχι η σπάταλη εκμετάλλευσή τους. Σκοπός του προγράμματος, είναι η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μαθητών, η ανάδειξη της ορθής και συνετής εκμετάλλευσης και αξιοποίησης των φυσικών πόρων, η οποία συμβάλλει τόσο στην οικονομία τους όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ελάτε να γνωρίσουμε τους υπόγειους θησαυρούς δίπλα μας!

ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΛΑΥΡΙΟ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΛΑΥΡΙΟ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΛΑΥΡΙΟ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΛΑΥΡΙΟ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΛΑΥΡΙΟ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΛΑΥΡΙΟ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΛΑΥΡΙΟ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΛΑΥΡΙΟ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΛΑΥΡΙΟ
ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | ΛΑΥΡΙΟ

Τόπος υλοποίησης:

Η έναρξη του προγράμματος γίνεται από το Εκκλησάκι Αγ. Τριάδας, σημείο έναρξης και λήξης της κυκλικής διαδρομής «Πράσινο μονοπάτι κοιλάδας Σούριζας Λαυρίου».

Στο google maps: https://goo.gl/maps/iqUvBKtMjcW5Jvxm9

 

Η 2η στάση γίνεται στο έγκοιλο «Χάος» πλησίον του Αγ. Κωνσταντίνου Λαυρίου.
Στο google maps: https://goo.gl/maps/qNNvNpGv2c7GppN68

 

Τάξεις που απευθύνεται:

Γυμνάσιο - Λύκειο

Το πρόγραμμα προσαρμόζεται στις ανάγκες και απαιτήσεις των αντίστοιχων ηλικιακών ομάδων.

Σύνδεση με μαθήματα:

Γεωλογία - Γεωγραφία, Φυσική, Χημεία, Αρχαία και σύγχρονη Ιστορία

Εποχές εφαρμογής:

Οποιαδήποτε χρονική περίοδο της σχολικής χρονιάς, όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν

Συνολική χρονική διάρκεια:

2  ώρες

ΚΟΣΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Ενδεικτικό κόστος της εκδρομής ανά άτομο 7€ (ελάχιστο κόστος υλοποίησης 220€).

Στην τιμή της εκδρομής περιλαμβάνονται:

  • Οργανωμένη περιήγηση με συνοδούς επιστήμονες

  • 1 συνοδός ανά 25 παιδιά

  • Σχεδιασμός, οργάνωση και υλοποίηση εκδρομής από τη Γεωπαιδεία

Στην τιμή της εκδρομής δεν περιλαμβάνονται:

  • Ο ΦΠΑ και οι νόμιμες κρατήσεις της εταιρίας μας

  • Μεταφορικά από/προς τον χώρο υλοποίησης του εκπαιδευτικού προγράμματος. Επικοινωνήστε μαζί μας για μία οικονομική προσφορά και για τη μεταφορά από/προς τον χώρο διεξαγωγής του προγράμματος

  • Φαγητό.

Δείτε την αναλυτική περιγραφή
του προγράμματος
εδώ:

Για τη συμμετοχή στο εκπαιδευτικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα συμπληρώστε τη φόρμα κράτησης.
bottom of page