top of page

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Ο υπόγειος θησαυρός»

Πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης
ΓΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟ - ΛΥΚΕΙΟ

 

Ελάτε να γνωρίσουμε τον υπόγειο θησαυρό του Λαυρίου!

0-02-05-aa2b5c793ccb17155a33606bc1eea9ea0280fb4734660e79da1b3094d0fda6a4_8724017e271bc844.

ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΜΕ

Ελάτε με τη βραβευμένη από τη WWF περιβαλλοντική ομάδα Γεωπαιδείασε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που υλοποιείται εκτός σχολικών μονάδων, στην περιοχή του Λαυρίου με ιστορικό και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον.

H Λαυρεωτική γη, το Μάϊο του 2023, εντάχθηκε ως Μνημείο Γεωλογικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Δίκτυο Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει περίπου 1.000 μεταλλευτικές στοές και ισάριθμα φρεάτια, καθώς και άνω των 40 γεωτόπων σπουδαίας επιστημονικής αξίας.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα εκτεταμένο ασφαλές δίκτυο γεω-διαδρομών που υποδεικνύουν συγκεκριμένα σημεία με γεωλογικό, ιστορικό, μεταλλευτικό, αρχαιολογικό και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον.

Ο γεωλογικός πλούτος της Αττικής περιλαμβάνοντας πάνω από το 20% των ορυκτών που έχουν ανακαλυφθεί παγκοσμίως οδήγησε στη μεγάλη οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη κυρίως στην αρχαία Ελλάδα.

Πώς ο «αργυρούς αιώνας» του Λαυρίου οδήγησε στο «χρυσό αιώνα» του Περικλή;

Ποια είναι σήμερα η χρήση των πετρωμάτων και με ποιο τρόπο θα πρέπει να γίνεται η αξιοποίησή τους;

Η κοιλάδα της Σούριζας βρίσκεται μέσα στο πανέμορφο και καταπράσινο πευκόφυτο Εθνικό Δρυμό του Σουνίου μόλις 9 χλμ. πριν φτάσουμε στην πόλη του Σουνίου, πολύ εύκολα προσβάσιμη. Εκεί εντοπίζονται συγκεντρωμένα, σε μεγάλη πυκνότητα, ένα πλήθος αρχαίων εγκαταστάσεων, αποτελώντας έτσι ένα από τα σημαντικότερα βιομηχανικά κέντρα του αρχαίου Λαυρίου.

 

Η περιοχή και εντυπωσιακή μορφή «Χάος» βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη του Λαυρίου και έχει σχήμα καρδιάς! Πρόκειται για ένα σπάνιο μνημείο της φύσης με βάθος 55 μέτρα και διάμετρο 120 μέτρα. Το θέαμα του «χάους» γεννάει αμέσως ερωτήματα για το τρόπο δημιουργίας του ενώ αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα του γεωπάρκου που συχνά το επισκέπτονται σπηλαιολόγοι αλλά και αναρριχητές.

Αποτελεί τον κρατήρα ενός ηφαιστείου; Δημιουργήθηκε από πτώση μετεωρίτη; Αποτελεί ένα τεράστιο αρχαίο λατομείο;

.

 

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ

1η στάση: Έγκοιλο «Χάος» Αγ. Κωνσταντίνου

Όλη η περιήγηση πραγματοποιείται μέσα στον Εθνικό Δρυμό του Σουνίου, εντός του ευρωπαϊκού δικτύου NATURA 2000 και πλέον εντός του παγκόσμιου δικτύου γεωπάρκων της UNESCO. Θα ενημερωθούμε για τα είδη των προστατευόμενων περιοχών σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και θα μάθουμε για ποιους λόγους προστατεύεται η συγκεκριμένη περιοχή.

Δίπλα σε μία πευκόφυτη πεδιάδα θα προσεγγίσουμε ένα τεράστιο φυσικό κυκλικό βύθισμα, που πολλοί τον αποκαλούν κρατήρα και εντυπωσιάζει με το μέγεθός του. Παρατηρώντας το «χάος» πίσω από την προστατευτική περίφραξη, θα μάθουμε το πως δημιουργήθηκε, την ηλικία του αλλά και τους θρύλους που το συνοδεύουν. Τα παιδιά θα έρθουν βιωματικά σε επαφή με αυτή τη γεωμορφή και θα κατανοήσουν την φυσική διεργασία σχηματισμού της.

Χρόνος υλοποίησης: 30 λεπτά

2η στάση: «Πράσινο» μονοπάτι στην κοιλάδα της Σούριζας Λαυρίου

Ακολουθώντας ένα μονοπάτι περίπου 2 χλμ στην κοιλάδα της Σούριζας, θα μελετήσουμε βιωματικά τα στοιχεία του περιβάλλοντος και του ανθρώπινου πολιτισμού. Θα ανακαλύψουμε και θα μάθουμε τα διαφορετικά ορυκτά και πετρώματα της περιοχής και θα κατανοήσουμε τον τρόπο δημιουργίας του μεταλλεύματος μέσα στον γεωλογικό χρόνο. Θα έρθουμε σε επαφή με την ιστορία σε ένα ανοιχτό μουσείο στη φύση και θα μας δοθεί η ευκαιρία να παρατηρήσουμε την αλληλεπίδραση του ανθρώπου με το περιβάλλον.

Περπατώντας με ασφάλεια σε ένα μονοπάτι με σύγχρονες υποδομές και κάνοντας στάσεις στα σημεία ενδιαφέροντος, θα έρθουμε κοντά με τρόπο ευφάνταστο και κατανοητό σε αρχαίες και νεότερες μεταλλευτικές και μεταλλουργικές εγκαταστάσεις της Λαυρεωτικής.

Κατά τη διάρκεια της κυκλικής διαδρομής μας, θα συναντήσουμε μεταλλεία και μεταλλευτικές εγκαταστάσεις που αποτελούνται από αρχαίες στοές, φρέατα, τριβεία, δεξαμενές, πλυντήρια εμπλουτισμού, εργαστήρια και οικισμούς των εργατών. Θα έρθουμε βιωματικά σε επαφή με τη γεωλογία, τις εξορυκτικές δραστηριότητες της εποχής, τη διαδικασία του υδρομηχανικού εμπλουτισμού και την κατεργασία του μεταλλεύματος που εφάρμοσαν με μεγάλη επιτυχία οι αρχαίοι μεταλλευτές!

Θα κατανοήσουμε τον τρόπο λειτουργίας των αρχαίων μεταλλείων που ανέδειξαν την κλασική Αθήνα σε κυρίαρχη δύναμη και θα αναλογιστούμε τη σημασία των πρώτων υλών για τον άνθρωπο και τη σπουδαιότητα της περιβαλλοντικής διαχείρισης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Χρόνος υλοποίησης: 1,5-2 ώρες

Στην 1η στάση υπάρχει δυνατότητα για διάλειμμα-σνακ-αναψυχή σε πευκόφυτη και ασφαλή πεδινή περιοχή με παγκάκια.

 

ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος οι μαθητές αντιλαμβάνονται την αξία και το ρόλο των γεωλογικών σχηματισμών και των φυσικών πόρων που γνωρίσανε και το μέγεθος της ανθρώπινης προσπάθειας για την εκμετάλλευση αυτών. Ενισχύονται η αντίληψη της ανάγκης εξοικονόμησης των φυσικών πόρων, κυρίως των μη ανανεώσιμων και η σημασία της σωστής διαχείρισής τους ανάλογα με τις ανάγκες του ανθρώπου και όχι η σπάταλη εκμετάλλευσή τους. Σκοπός του προγράμματος, είναι η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μαθητών, η ανάδειξη της ορθής και συνετής εκμετάλλευσης και αξιοποίησης των φυσικών πόρων, η οποία συμβάλλει τόσο στην οικονομία τους όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ελάτε να γνωρίσουμε τους υπόγειους θησαυρούς δίπλα μας!

Τόπος υλοποίησης:

Η 1η στάση γίνεται στο έγκοιλο «Χάος» πλησίον του Αγ. Κωνσταντίνου Λαυρίου.Στο google maps: https://goo.gl/maps/qNNvNpGv2c7GppN68

 

Η 2η στάση είναι στο Εκκλησάκι Αγ. Τριάδας, σημείο έναρξης και λήξης της κυκλικής διαδρομής «Πράσινο μονοπάτι κοιλάδας Σούριζας Λαυρίου».

Στο google maps: https://goo.gl/maps/iqUvBKtMjcW5Jvxm9

Τάξεις που απευθύνεται:

Γυμνάσιο - Λύκειο

Το πρόγραμμα προσαρμόζεται στις ανάγκες και απαιτήσεις των αντίστοιχων ηλικιακών ομάδων.

Σύνδεση με μαθήματα:

Γεωλογία - Γεωγραφία, Φυσική, Χημεία, Αρχαία και σύγχρονη Ιστορία

Εποχές εφαρμογής:

Οποιαδήποτε χρονική περίοδο της σχολικής χρονιάς, όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν

Συνολική χρονική διάρκεια:

2,5  ώρες

ΚΟΣΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Ενδεικτικό κόστος της εκδρομής ανά άτομο 7€ (ελάχιστο κόστος υλοποίησης 220€).

Στην τιμή της εκδρομής περιλαμβάνονται:

  • Οργανωμένη περιήγηση με συνοδούς επιστήμονες

  • Σχεδιασμός, οργάνωση και υλοποίηση εκδρομής από τη Γεωπαιδεία

Στην τιμή της εκδρομής δεν περιλαμβάνονται:

  • Ο ΦΠΑ και οι νόμιμες κρατήσεις της εταιρίας μας

  • Μεταφορικά από/προς τον χώρο υλοποίησης του εκπαιδευτικού προγράμματος. Επικοινωνήστε μαζί μας για μία οικονομική προσφορά και για τη μεταφορά από/προς τον χώρο διεξαγωγής του προγράμματος

  • Φαγητό

Δείτε την αναλυτική περιγραφή
του προγράμματος
εδώ:

Για τη συμμετοχή στο εκπαιδευτικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα συμπληρώστε τη φόρμα κράτησης.

Ολυμπιονικών 9Α ΤΚ 15232 Χαλάνδρι| info@geopedia.gr | τηλ. 2130299551 |Κιν. 6984198181

    Olympionikon 9Α 15232 Chalandri | info@geopedia.gr | tel. 2130299551 |Mob. 6984198181

WWF award en.png
  • Γεωπαιδεία ΚοινΣΕπ Facebook
  • Γεωπαιδεία ΚοινΣΕπ Instagram

ΜΗΤΕ 0208Ε60000871601
ΑΡΙΘΜΟΣ Γ.Ε.ΜΗ (Α.Γ.Ε.ΜΗ): 166243961000
© 2017 ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ ΚΟΙΝΣΕΠ | GEOPEDIA SCE

bottom of page